Főoldal Hírek Életmód Stroke vagy amputáció is lehet a magas vérnyomásból

Stroke vagy amputáció is lehet a magas vérnyomásból

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,188
 ehaccp_topbanner3.jpg

Minél magasabb a vérnyomása valakinek, és minél hosszabb ideig nincs megfelelően kezelve, annál nagyobb a különböző krónikus betegségek kialakulásának kockázata. Ilyen súlyos szövődmény például a szívinfarktus, vagy a stroke. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája taglalta, hogy pontosan melyek ezek a veszélyes kórképek, és hogyan kerülhető el a kialakulásuk.

 

Ismerje fel időben, hogy magas a vérnyomása!

Számos nagy nemzetközi tanulmány – amely több tízezer beteg megfigyelését és utánkövetését jelentette – azt bizonyította, hogy a tartósan fennálló hypertonia (magas vérnyomás) szervi károsodást okoz. Ismérve felnőttek esetében, ha a nyugalomban mért artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Mivel sok esetben fokozatosan alakul ki ez a betegség, évekig semmilyen panaszt nem okozva, felismerésének egyetlen módja, ha vérnyomásméréssel rendszeresen ellenőrizzük. Amennyiben ez elmarad, sokszor már csak akkor kerül felismerésre, ha a következtében kialakult szövődmények okozta panaszok jelentkeznek. Emiatt ezt a betegséget „csendes gyilkosnak” is nevezik.

 

Melyek a kezeletlen magas vérnyomás súlyos szövődményei?

  • Artériák károsodása: Az erek falára gyakorolt folyamatos nyomás következtében az artériák belső fala károsodik, megvastagszik, megkeményedik, rugalmatlanná válik. A sérült érfalon meszes plakkok rakódnak le, az erek beszűkülnek.

  • Szívinfarktus: A magas vérnyomás károsítja a szívet ellátó artériákat, érszűkületet okoz a szívet vérrel ellátó koszorúerekben. Mivel az ér által ellátott szívizom nem kap elegendő vért, oxigén ellátása elégtelen lesz. Egy idő után végleges károsodást szenved, elhal, nem lesz képes pumpafunkcióját ellátni.
  • Stroke: A tartósan magas vérnyomás következménye lehet agyvérzés, agyérgörcs, vérrögképződés az agyi erekben. Ezek bármelyike előidézheti a stroke-ot, ahogy köznyelvben gyakran előfordul – szélütés – bekövetkeztét.
  • Amputáció: A magas vérnyomás érelmeszesedést, a végtagi erek szűkületét okozza, végső esetben amputációt is szükségessé tehet.
  • Vesekárosodás: A vesét tápláló artéria meszes szűkülete miatt károsodik a vesék működése.
  • Látásvesztés: Ha a szem erei megvastagodnak, szűkülnek vagy megrepednek, a magas vérnyomás látásvesztéshez vezethet.
  • Szellemi leépülés: A kezeletlen magas vérnyomás befolyásolhatja a gondolkodást, a koncentrációt, az emlékezést és a tanulási képességet. A magas vérnyomással küzdőknél gyakoribb a szellemi leépülés kockázata.

 

A magas vérnyomás kezelése és megelőzése

„A magasvérnyomás-betegség gyógyszeres kezeléssel kontroll alatt tartható, valamint étrendi és életmódbeli változtatásokkal is elősegíthető, hogy a lehetséges szövődmények ne következzenek be. Többek között a rendszeres mozgás, a csökkentett só bevitel, a stressz kezelése, a súlyfölösleg leadása, a dohányzás elhagyása azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez és az életminőség javításához.” – mondta Vaskó Péter.

 

Kardioközpont Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…