Főoldal Hírek Életmód Stroke vagy amputáció is lehet a magas vérnyomásból

Stroke vagy amputáció is lehet a magas vérnyomásból

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,149
 ehaccp_topbanner3.jpg

Minél magasabb a vérnyomása valakinek, és minél hosszabb ideig nincs megfelelően kezelve, annál nagyobb a különböző krónikus betegségek kialakulásának kockázata. Ilyen súlyos szövődmény például a szívinfarktus, vagy a stroke. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája taglalta, hogy pontosan melyek ezek a veszélyes kórképek, és hogyan kerülhető el a kialakulásuk.

 

Ismerje fel időben, hogy magas a vérnyomása!

Számos nagy nemzetközi tanulmány – amely több tízezer beteg megfigyelését és utánkövetését jelentette – azt bizonyította, hogy a tartósan fennálló hypertonia (magas vérnyomás) szervi károsodást okoz. Ismérve felnőttek esetében, ha a nyugalomban mért artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Mivel sok esetben fokozatosan alakul ki ez a betegség, évekig semmilyen panaszt nem okozva, felismerésének egyetlen módja, ha vérnyomásméréssel rendszeresen ellenőrizzük. Amennyiben ez elmarad, sokszor már csak akkor kerül felismerésre, ha a következtében kialakult szövődmények okozta panaszok jelentkeznek. Emiatt ezt a betegséget „csendes gyilkosnak” is nevezik.

 

Melyek a kezeletlen magas vérnyomás súlyos szövődményei?

  • Artériák károsodása: Az erek falára gyakorolt folyamatos nyomás következtében az artériák belső fala károsodik, megvastagszik, megkeményedik, rugalmatlanná válik. A sérült érfalon meszes plakkok rakódnak le, az erek beszűkülnek.

  • Szívinfarktus: A magas vérnyomás károsítja a szívet ellátó artériákat, érszűkületet okoz a szívet vérrel ellátó koszorúerekben. Mivel az ér által ellátott szívizom nem kap elegendő vért, oxigén ellátása elégtelen lesz. Egy idő után végleges károsodást szenved, elhal, nem lesz képes pumpafunkcióját ellátni.
  • Stroke: A tartósan magas vérnyomás következménye lehet agyvérzés, agyérgörcs, vérrögképződés az agyi erekben. Ezek bármelyike előidézheti a stroke-ot, ahogy köznyelvben gyakran előfordul – szélütés – bekövetkeztét.
  • Amputáció: A magas vérnyomás érelmeszesedést, a végtagi erek szűkületét okozza, végső esetben amputációt is szükségessé tehet.
  • Vesekárosodás: A vesét tápláló artéria meszes szűkülete miatt károsodik a vesék működése.
  • Látásvesztés: Ha a szem erei megvastagodnak, szűkülnek vagy megrepednek, a magas vérnyomás látásvesztéshez vezethet.
  • Szellemi leépülés: A kezeletlen magas vérnyomás befolyásolhatja a gondolkodást, a koncentrációt, az emlékezést és a tanulási képességet. A magas vérnyomással küzdőknél gyakoribb a szellemi leépülés kockázata.

 

A magas vérnyomás kezelése és megelőzése

„A magasvérnyomás-betegség gyógyszeres kezeléssel kontroll alatt tartható, valamint étrendi és életmódbeli változtatásokkal is elősegíthető, hogy a lehetséges szövődmények ne következzenek be. Többek között a rendszeres mozgás, a csökkentett só bevitel, a stressz kezelése, a súlyfölösleg leadása, a dohányzás elhagyása azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez és az életminőség javításához.” – mondta Vaskó Péter.

 

Kardioközpont Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…