Főoldal Hírek Átólzéig Hétéves szünet után újra Tour de Hongrie

Hétéves szünet után újra Tour de Hongrie

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,218
Tour de Hongrie
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hétéves szünet után újra Tour de Hongrie

 

Augusztus 4-9. között, hétéves szünet után rendezik újra a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt. A százfős nemzetközi mezőny összesen 700 kilométeres távon szeli át hazánk legszebb tájait – a Rádió Orient műsorában Eisenkrammer Károly főszervező kiemelte, a verseny a hazai kerékpáros sportélet fellendítése mellett a magyar turizmus számára is tartogat lehetőségeket.

 Tour de Hongrie

A Tour de France mintájára, kilencven évvel ezelőtt szervezték az első magyar kerékpáros körversenyt. Az 1925-ös esemény védnöke a császári és királyi fenség volt. Ez is mutatja, hogy akkoriban teljesen más viszonyok uralkodtak – emelte ki Eisenkrammer Károly. „A több mint 500 kilométeres távot 3-4 nap alatt, nagyon kemény pályán tekerték végig. Az utak minősége és a kerékpár mint eszköz sem volt alkalmas az országúti körversenyre” – a főszervező elmondta, az első győztes az MTK színeiben induló Jerzsabek Károly lett. 

 

6 nap, 700 kilométer 
Az idei Tour de Hongrie minden hazai régiót érint: augusztus 4-9. között, Szombathely és Budapest között a Balatonon, az Alföldön és a Kékestetőn keresztül szeli át az országot. A 700 kilométeres össztáv 5 útszakaszra oszlik – emelte ki a vendég. A verseny 1,5 kilométeres egyéni időfutamára szombathelyi belvárosban kerül sor, majd a versenyzők a Balaton partjáig tekernek. 

A leghosszabb szakasz Balatonföldvártól Kecskemétig húzódik: a bringásoknak közel 200 kilométert kell tekerniük. Az ezt követő abonyi szakasz a Tisza-tavat érinti, majd a negyedik karcagi etap Kékestető meghódításával zárul. Az utolsó szakasz vasárnap indul Gyöngyösről, majd a végső cél a Várkert bazárban lesz.

Százfős mezőny 23 nemzetből 
A verseny indulói között a legjobb országúti kerékpárosok vannak. A százfős mezőnybe több mint 250-en jelentkeztek, köztük ausztrál, marokkói és dél-amerikai kerékpárosok – emelte ki a főszervező. Hozzátette, az összesen 16 csapatban 23 különböző nemzet sportolói mérettetik meg magukat. „A magyarok közül Lovassy Krisztián síkpályán, míg Kusztor Péter a hegyi szakaszon lehet esélyes” – kiemelte, a kerékpározás csapatsportág, így a külföldi csapatból érkező magyar versenyzőket a négy hazai csapat is segítheti. 

Díjazzák a legjobb fiatal magyar versenyzőt is
A profi kerékpárosok a versenyek díjazásából, valamint a csapat finanszírozásából élnek. Az idei Tour de Hongrie pénzdíja a kötelezően elvárt összeg felé ment: a szervezők 5,5 millió forintot osztanak ki a leggyorsabb országúti kerékpárosok között, és díjazzák a legjobb fiatal magyar versenyzőt. Emellett a 2016-os riói olimpiára kvalifikációs pontokat is adnak.

A tour mint idegenforgalmi esemény 
Az országúti kerékpáros körverseny egyértelműen jelentős turisztikai esemény. A szervezők törekednek az érintett városok bemutatására: Keszthelyen, Kecskeméten, Karcagon és Budapesten is belvárosi körpályára terelik a mezőnyt. Eisenkrammer Károly kiemelte, minden helyszínen kísérőprogramok és amatőr versenyek várhatóak. „A gyerekeknek ügyességi pályákkal, illetve freestyle kerékpáros bemutatóval készülünk. Emellett a Kékesi Csúcstámadás időpontja is egybeesik a Tour de Hongrie-val” – hozzátette, a Várbazár előtti területen a Bubival közösen rendeznek egy 200 méteres sprintfutamot.

A versenyt a Magyar Televízió újonnan indult M4 sportcsatornáján élőben lehet majd követni.

 

OrientPressHírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Borsmenta – a gyógynövények királynője

Gödöllő, 2024. február 22. – A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. …