Főoldal Hírek Átólzéig Hétéves szünet után újra Tour de Hongrie

Hétéves szünet után újra Tour de Hongrie

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,229
Tour de Hongrie
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hétéves szünet után újra Tour de Hongrie

 

Augusztus 4-9. között, hétéves szünet után rendezik újra a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt. A százfős nemzetközi mezőny összesen 700 kilométeres távon szeli át hazánk legszebb tájait – a Rádió Orient műsorában Eisenkrammer Károly főszervező kiemelte, a verseny a hazai kerékpáros sportélet fellendítése mellett a magyar turizmus számára is tartogat lehetőségeket.

 Tour de Hongrie

A Tour de France mintájára, kilencven évvel ezelőtt szervezték az első magyar kerékpáros körversenyt. Az 1925-ös esemény védnöke a császári és királyi fenség volt. Ez is mutatja, hogy akkoriban teljesen más viszonyok uralkodtak – emelte ki Eisenkrammer Károly. „A több mint 500 kilométeres távot 3-4 nap alatt, nagyon kemény pályán tekerték végig. Az utak minősége és a kerékpár mint eszköz sem volt alkalmas az országúti körversenyre” – a főszervező elmondta, az első győztes az MTK színeiben induló Jerzsabek Károly lett. 

 

6 nap, 700 kilométer 
Az idei Tour de Hongrie minden hazai régiót érint: augusztus 4-9. között, Szombathely és Budapest között a Balatonon, az Alföldön és a Kékestetőn keresztül szeli át az országot. A 700 kilométeres össztáv 5 útszakaszra oszlik – emelte ki a vendég. A verseny 1,5 kilométeres egyéni időfutamára szombathelyi belvárosban kerül sor, majd a versenyzők a Balaton partjáig tekernek. 

A leghosszabb szakasz Balatonföldvártól Kecskemétig húzódik: a bringásoknak közel 200 kilométert kell tekerniük. Az ezt követő abonyi szakasz a Tisza-tavat érinti, majd a negyedik karcagi etap Kékestető meghódításával zárul. Az utolsó szakasz vasárnap indul Gyöngyösről, majd a végső cél a Várkert bazárban lesz.

Százfős mezőny 23 nemzetből 
A verseny indulói között a legjobb országúti kerékpárosok vannak. A százfős mezőnybe több mint 250-en jelentkeztek, köztük ausztrál, marokkói és dél-amerikai kerékpárosok – emelte ki a főszervező. Hozzátette, az összesen 16 csapatban 23 különböző nemzet sportolói mérettetik meg magukat. „A magyarok közül Lovassy Krisztián síkpályán, míg Kusztor Péter a hegyi szakaszon lehet esélyes” – kiemelte, a kerékpározás csapatsportág, így a külföldi csapatból érkező magyar versenyzőket a négy hazai csapat is segítheti. 

Díjazzák a legjobb fiatal magyar versenyzőt is
A profi kerékpárosok a versenyek díjazásából, valamint a csapat finanszírozásából élnek. Az idei Tour de Hongrie pénzdíja a kötelezően elvárt összeg felé ment: a szervezők 5,5 millió forintot osztanak ki a leggyorsabb országúti kerékpárosok között, és díjazzák a legjobb fiatal magyar versenyzőt. Emellett a 2016-os riói olimpiára kvalifikációs pontokat is adnak.

A tour mint idegenforgalmi esemény 
Az országúti kerékpáros körverseny egyértelműen jelentős turisztikai esemény. A szervezők törekednek az érintett városok bemutatására: Keszthelyen, Kecskeméten, Karcagon és Budapesten is belvárosi körpályára terelik a mezőnyt. Eisenkrammer Károly kiemelte, minden helyszínen kísérőprogramok és amatőr versenyek várhatóak. „A gyerekeknek ügyességi pályákkal, illetve freestyle kerékpáros bemutatóval készülünk. Emellett a Kékesi Csúcstámadás időpontja is egybeesik a Tour de Hongrie-val” – hozzátette, a Várbazár előtti területen a Bubival közösen rendeznek egy 200 méteres sprintfutamot.

A versenyt a Magyar Televízió újonnan indult M4 sportcsatornáján élőben lehet majd követni.

 

OrientPressHírügynökség (OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…