Főoldal Hírek Kultúra A Kodály Filharmonikusok koncertjével zárja a nyári szezont a gyulai Almásy-kastély

A Kodály Filharmonikusok koncertjével zárja a nyári szezont a gyulai Almásy-kastély

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,180
 ehaccp_topbanner3.jpg

A debreceni Kodály Filharmonikusok Közelebb a csillagokhoz elnevezésű szabadtéri koncertjével zárja a nyári szezont augusztus 26-án a gyulai Almásy-kastély.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmonikusok Debrecen karmestere, igazgatója a szezonzáró eseményről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: “inspiráló látványvilágú, varázslatos helyszínen” lesz a koncert, amelyet a csaknem hetven zenész is nagyon vár már.

    A Békés megyéből Debrecenbe elszármazott művészeti vezető a műsorról szólva elmondta: a miliőhöz illő, ugyanakkor igazi közönségkedvenc programmal készülnek, ismert filmzenék mellett klasszikus darabok, Vivaldi, Berlioz vagy Debussy művei is elhangzanak majd. A filmzenékről szólva megjegyezte: azok a kortárs szimfonikus zene “érdekes részei”, melyek ugyanazokkal az eszközökkel élnek, mint amit egykoron Wagner vagy Bartók használt.

    A koncert a debreceni Virágkarnevál nyitányaként egyszer már elhangzott, ám ilyen formában máshol nem játsszák el – jegyezte meg Somogyi-Tóth Dániel.

    Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta: a kastély üzemeltetési koncepciójának fontos része – a kiállításon túl – a kulturális programok szervezése, hiszen az egykori főúri épület fénykorában, az 1700-as években is a város kulturális életének központja volt. A megyében akkor egyedülálló módon koncerteket és színházi rendezvényeket tartottak a rezidencián.

    A városvezető kifejtette, szeretnék az egykori cselédszárnyat átalakítani vigadóteremmé, hogy a közeljövőben ott tudják megrendezni a hasonló eseményeket.

    Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a hangversenyt – jó idő esetén – a kastély parkjában ingyen megtekinthetik az érdeklődők, de ülőhelyeket előre is le lehet foglalni, azokért azonban fizetni kell. Rossz idő esetén a művelődési házban rendezik meg a koncertet.

    Dombi Ildikó az Almásy-kastély első nyári szezonját értékelve az MTI-nek elmondta: büszkék arra, hogy a március 18-án megnyitott kastélyt már több mint 37 ezren nézték meg, a megnyitás előtti tesztüzemben pedig tízezren látták a főúri rezidenciát. Máris vannak visszatérő vendégeik, és a látogatók visszajelzései nagyon pozitívak – jegyezte meg.

    Hozzátette: minden korosztályt igyekeztek megszólítani, rendeztek a kastély kápolnájában már három koncertet, volt csillagászati előadás, kóstoló, és népszerűek voltak a Gyulai Várszínházban fellépő művészekkel szervezett beszélgetések is.

    Kiemelte: nagyon örül annak, hogy a Gyulára látogatók nem csak az Almásy-kastélyt nézik meg, hanem továbbra is kíváncsiak a várra is. A gyulai vármúzeumot 2015 első hét hónapjában mintegy 36 ezren tekintették meg, ez a szám idén 40 ezer fölé emelkedett. Emellett a kisebb múzeumokban, mint például a Ladics-házban vagy a Kohán Képtárban is egyre többen fordulnak meg.

    Görgényi Ernő az MTI-nek elmondta: 2012 óta folyamatosan növekszik a vendégéjszakák száma a városban. Az önkormányzat adócsoportjának adatai szerint az idei első félévben 14 százalékkal csaknem 187 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest, amiben a kastély megnyitásának is fontos szerepe volt.

 

 

MTI/Pixabay

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 4.9 (1 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…