Kultúra Kezdődik a Gyulai Pálinkafesztiválra nevezett párlatok zsűrizése Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2017-04-06 7 perc átlagos olvasási idő 0 1,195 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Csütörtökön kezdődik a 18. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2017 Pálinka és Párlat Versenyre nevezett minták érzékszervi zsűrizése. Idén több mint 700 párlatot neveztek a versenyre. Varga-Bora Tímea, a fesztivál főszervezője csütörtökön az MTI-nek elmondta: a bérfőzetők és magánfőzők versenyére a tavalyinál csaknem kétszer több, összesen 557 mintát neveztek be az országból. Határon túlról is érkeztek párlatok, Szerbiából 14, Szlovákiából 9, Romániából 7 mintát zsűriznek. Volt, aki egy mintával nevezett, de olyan is akadt, aki több mint 20 fajta párlatot küldött a megméretésre – mondta Varga-Bora Tímea. A bérfőzetők között 78 versenyző 314 mintával regisztrált. Magánfőző 54 regisztrált 243 mintával – fejtette ki. Idén ismét meghirdették a kereskedelmi főzdék számára is a versenyt, itt 17 vállalkozás 158 pálinkát küldött a zsűrizésre. A Békés Megye Pálinkája címért csak a megyei kereskedelmi főzdék szállhatnak versenybe, itt hat gyártó regisztrált összesen 28 mintával – mondta a főszervező. A győztes párlat egy éven keresztül viselheti a Megye Pálinkája címet, a főzdétől pedig a Békés Megyei Önkormányzat egy éven keresztül – protokoll célokra – vásárol pálinkát. A megyei önkormányzat a versengés során két különdíjat is felajánlott: Békés megye legjobb bérfőzetője és a megye legjobb magánfőzője címet is elismerik. A 24 tagú szakmai zsűri a tisztaságot, karaktert, szájérzetet és az utóérzetet, harmóniát pontozza. Elővizsgálat során már megvizsgálták a mintáknál az alkohol, réz, ciánhidrogén, metilalkohol tartalmat és a hozzáadott cukrot – mondta Varga-Bora Tímea. A kereskedelmi főzdék a legjobb pálinka, illetve a legjobb kereskedelmi főzde címért versengenek, a bér- és magánfőzetők között a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőzető, valamint a legeredményesebb bérfőzde fődíjakat osztják ki április 29-én. Emellett mindkét kategóriában champion, arany-, ezüst- és bronzminősítéseket is kapnak a benevezett tételek. A 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28. és 30. között tartják, a verseny eredményhirdetése 29-én, szombaton lesz. MTI/Pixabay
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Automatikus utasfelvételt indított a Wizz A Wizz Air új szolgáltatást vezetett be: az Automatikus utasfelvétel lehetővé teszi, hogy az …
1 éves évfordulóját ünnepli a budapesti Matild palota Budapest ikonikus helyszíne a 2021-es debütálása óta a Belváros társasági életének új központjaként született …