Főoldal Hírek Ajánló Séfklub: Laskagomba és a fűszerek terítéken

Séfklub: Laskagomba és a fűszerek terítéken

10 perc átlagos olvasási idő
1
525
 ehaccp_topbanner3.jpg

Október 2.-án tartotta meg a soron következő taggyűlését az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a budaörsi Friedmann házban, ahol a Pilze Nagy Kft által előállított laskagomba termékek és a Pro Gusto által forgalmazott fűszerek voltak terítéken.

A taggyűlés szokásosan Asztalos István elnök köszöntőjével kezdődött, aki beszélt az elmúlt időszak eseményeiről, valamint a következő egy év programjairól. Ebből kiderült, hogy hamarosan meghirdetésre kerül a Magyarország étele 2024. szakácsverseny, mely több új elemmel fog bővülni, így azt egy egész napos rendezvénnyé kívánják „hízlalni”.

Ezt követően beszélt a jubileumi, XXV. Séfbálról, mely a Hotel Benczúrban kerül megrendezésre. Kérte a tagságot, hogy minél előbb vásárolják meg a jegyeiket, mivel a jegyek közel kétharmada már elkelt, így félő, lesz olyan, aki a 160 fős létszámkorlát miatt nem tud majd részt venni a bálon.

Ezután már a bemutatkozó cégeken volt a hangsúly. Nyíri Erik a McCain képviseletében elmondta, hogy a következő hónapban a hagymakarikájuk lesz akciósan beszerezhető, mely részleteit is ismertette a jelenlévőkkel. A felhasználás sokszínűségét és az egyszerű elkészíthetőségét rögtönzött kóstolóval prezentálta.

Spicy Onion Rings (Vásárláshoz katt a képre)

A Pro Gusto képviseletében Mészáros Fülöp elmondta, hogy a cégük elsődleges célja, a modern technológia adta lehetőségeket kihasználva magas minőségű, költséghatékony, mégis újító termékeken keresztül tehessék kalkulálhatóbbá és átláthatóbbá a HoReCa és a közétkeztetési szektorokat.

Elmondta továbbá, hogy a cégük fő beszállítója az mProfood Zrt. mely kizárólagos jogot adott termékei európai értékesítésére. Partnercégük közép- és kelet Európa meghatározó élelmiszeripari adalékanyag gyártó és szaktanácsadó cége, mely majd’ 25 éves fennállása óta jelentős szaktudásra tett szert. Ezt a szaktudást kihasználva, megtámogatva cégük konyhatechnológiai ismereteivel és igénybe véve a modern kor számítástechnikai fejlesztéseit, célirányosan fejlesztették rendszerüket s termékeiket.

Ebbe a munkába bevonva kérte a Séfek segítségét, hogy ötleteikkel segítség a további termékfejlesztési irányt, melyhez kiváló támaszték a partnercégük óriási alapanyagkínálata, melynek egyelőre csak egy töredékét listázták be.

A bemutatott fűszereket, marinádokat, nedves panírt felhasználva az ételeket készítette Erdősi Robin.

ProGusto (Vásárláshoz katt a képre)

A taggyűlés utolsó témája volt, de annál nagyobb érdeklődést váltott ki a Pilze Nagy Kft által termelt laskagombák, melyből Somosné Dr. Nagy Adrienn készített különböző kostoló falatkákat. A teljesség igénye nélkül kóstolható volt a gomba muffin, laskagombás szendvicskrém, laskagomba krémleves és magyaros laskagombatokány is.

Az igazgató asszony beszélt továbbá a laskagomba tudományos oldaláról is, melyből megtudhattuk, hogy a laskagomba, mint általában a gombák, könnyen emészthető fehérjéket tartalmaz, cukortartalma elenyésző, miközben nagy molekulasúlyú szénhidráttartalma magas. Zsírokban szegény, antioxidánsokban gazdag. Hiányzik belőle a koleszterin, viszont számottevő forrása az ergoszterolnak (D2-vitamin provitaminja). Összes élelmirost-tartalma magas, azonban a csiperkegombához képest fele annyi kitint tartalmaz.

Végül pedig párbeszéd alakult ki a jelenlévő Séfek és a cég képviselői között, melynek fő témája a laskagomba gasztronómiában való felhasználásának ösztönzése. Itt a Séfek részéről felmerült az esetleges félkész termékekre való nyitottság, mely a munkafolyamatokat tehetik hatékonyabbá az ételkészítést pedig kiszámíthatóbbá.

A munka elkezdődött, hamarosan folytatódik…

Pilze Nagy kft. (Vásárláshoz katt a képre)

Konklúzióként megállapíthatjuk, ahogy a mostani taggyűlésen is tapasztaltuk, a szakácsok és a terméket előállító, vagy forgalomba hozó cégek között az élő kapcsolatnak csak előnyei lehetnek.

Még több fotó ide kattintva elérhető >>>

Következő taggyűlés időpontja: 2023. november 6.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Magyar fejlesztés segíthet az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában

Gödöllő, 2024. szeptember 13. – Az ázsiai lódarázs megjelenése komoly fenyegetést jelent a…