Átólzéig Keresik a megoldást a súlyos munkaerőhiányra Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-11-14 7 perc átlagos olvasási idő 0 1,243 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A turizmust változatlanul súlyos munkaerőhiány sújtja az országban, nemcsak a szezonális, hanem az egész évben nyitva tartó szállodákban, éttermekben egyaránt. A szállodaszövetség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve keresi az ágazat számára lehetséges megoldásokat és várja az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek. Hozzátette: a munkaerőhiány nemcsak a szakszemélyzetben jelentős, de az adminisztratív, műszaki, vagy éppen takarítói, szobalány munkakörökben is. Niklai Ákos a lehetséges és várt megoldások között említette a kormányzat által ígért járulékcsökkentést, de fontosnak tartotta a szakmunkás képzés mennyiségének, minőségének és hatékonyságának javítását is. Egyebek között a külföldön már tartósan dolgozó szakácsok, cukrászok, felszolgálók pótlása érdekében – jegyezte meg. A turizmus minden főbb mutatója javul Magyarországon, a szektor idén év végéig jelentős növekedést produkálhat a vendégek számában és a bevételetekben is. Szeptemberben a szállodák vendégéjszakái 8,9 százalékkal növekedtek, ezen belül a belföldi növekedés kiemelkedő 18 százalékos volt, míg a külföldi forgalom 3,7 százalékkal emelkedett. A Balaton 20 százalék feletti növekedéssel fantasztikus bővülést produkált, de Budapesten is 5,3 százalékos növekedést mértek – ismertette. Néhány országból jelentős növekedés volt, így Ukrajnából, Kínából több mint 30 százalékkal több turista érkezett, de Indiából,Izraelből, Koreából, valamint Csehországból, Romániából és Szlovákiából is kétszámjegyű volt a növekedés. Sajnos Németországból, Olaszországból, Oroszországból kevesebb vendég szállt meg a szállodákban. Örülnek az ázsiai piac jelentős bővülésének, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy vendégeink 80 százaléka változatlanul Európából jön. MTI/Pixabay
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Sok vendégre számítanak a pünkösdi hosszú hétvégén a falusi turizmusban Sok vendégre számítanak pünkösdkor a falusi turizmusban, már most nagy az érdeklődés a május végi …
Október 20.: Élelmiszercsomag és meleg ebéd az Élelmezés Világnapja alkalmából Az Ételt az Életért Alapítvány október 20-án tartja soron következő kiemelt ételosztását a fővárosban. …