Főoldal Hírek Csőposta Ezt eszik a pöttöm újpesti gurmék

Ezt eszik a pöttöm újpesti gurmék

11 perc átlagos olvasási idő
0
226
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bemutatkozott a Homoktövis Bölcsi reformkonyhája

Csirkemájas bulgur-rizottó, sajtos-répás csiga és limonádé volt a menü október 4-én azon a sajtóeseményen, ahol a Homoktövis Bölcsőde hazai viszonylatban is egyedülálló reformkonyháját ismerhették meg az újságírók. A nem mindennapi eseményen a sajtó képviselőit egy különleges délutáni vacsorára látták vendégül, ahol a bölcsi új főzőkonyhájáról is lehullott a lepel, így a jelenlévők a saját szemükkel győződhettek meg róla: még Gordon Ramsay is megirigyelhetné azt.

Nagy izgalom előzte meg a bölcsődei dolgozók részéről az eseményt, hiszen nem sűrűn érdeklődnek afelől újságírók, hogy mit és hogyan főznek a bölcsődékben. Pedig igen felelősségteljes feladat ez.

„A bölcsődés korú gyermekek étkeztetése nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, legfőképpen azért, mert ezekben az években alakul ki a gyermekek étkezési szokásaik és ízlésük, így nem mindegy mit kapnak az intézményekben enni. Az ilyenkor szokásos öt étkezésükből négyet a bölcsődében fogyasztanak el. Öröm volt számunkra, mikor Dr. Trippon Norbert alpolgármester felvetette, hogy mutassuk be, hogyan főzünk az újpesti bölcsődékben, miben is vagyunk mások más intézményeknél, hogyan figyelünk arra, hogy a gyermekek minőségi, finom ételeket ehessenek ” – mondta el Kocsis Ildikó Edit intézményvezető.

Magyarországon a bölcsődei gyermekétkeztetésben nem számottevő az, hogy az intézmények saját konyhával rendelkezzenek. Újpesten összesen kilenc bölcsőde található, nyolc intézményben van főzőkonyha, egy intézményben pedig tálalókonyha. Ez kiemelkedőnek számít országos szinten is. A bevett gyakorlattal ellentétben, Újpesten a bölcsődei intézményekben saját maguk főznek a gyermekekre, így az ételek az odajárók ízléséhez mérten, minőségi és ellenőrzött alapanyagokból, frissen készülhetnek el. Az újpesti gyermekétkeztetés azért is különleges, mert a bölcsődei intézményeket egy úgynevezett központi előkészítő konyha szolgálja ki, ilyen konyha csupán három van az országban. Az előkészítő konyhában nem csupán minőség-ellenőrzés zajlik, hanem az előkészületeket is itt végzik el: feldarabolják a hagymát, megtisztítják a krumplit, stb. Az újpesti intézményekben egytől egyig jó minőségű konyhák vannak, melyeket folyamatosan ellenőriz a hatóság. Ezek közül egyet, a legnagyobb, 170 férőhelyes újpesti intézmény, a Homoktövis Bölcsőde konyháját teljeskörűen felújították kisebb részben állami pályázatból, nagyobb részben önkormányzati finanszírozásból.

„Korszerű, nagy kapacitású berendezések kerültek beépítésre: sütők, főzőüstök, hűtők, főzőzsámoly, párologtatók, mosogatógép, légtechnika, olajfogó stb. A különféle alapanyagokat elkülönítetten lehet kezelni, a felületek pedig könnyen tisztíthatóak. Azt hiszem az ilyen beruházások azért fontosak és kiemelkedőek, mert nem csak jobb munkakörülményeket tudunk biztosítani általuk az itt dolgozóknak, hanem segítjük azt is, hogy a gyermekek számára könnyebben és gyorsabban tudják elkészíteni az ételeket. Most készítjük elő a következő bölcsődénk konyhájának teljeskörű felújítását” – mondta el Dr. Trippon Norbert Újpest alpolgármestere, aki hozzátette, korántsem egyszerű a feladat, de hogy megéri, arra a Homoktövis konyhája a legjobb példa.

Az újpesti bölcsődékben élelmezésvezető állítja össze két hétre előre a menüt, figyelembe véve a jogszabályi előírásokat és az egyes bölcsődékbe járó gyermekek egyéni étkezési igényeit. A saját főzés megtermeti azt a lehetőséget, hogy a gyermekek olyan ételeket is megismerjenek, amelyekkel más módon talán nem is találkoznának.

„Két hétre előre állítjuk össze a menüt minden bölcsődénkben. Van normál és diétás menü. A bölcsődékben lévő főzőkonyháknak köszönhetően minden nap frissen készült ételt kapnak a gyerekek, a jogszabályi előírásoknak megfelelően, változatos alapanyagokból, a gyermekek ízléséhez igazítva” – mondta el Ipsicsné Popelyás Anna dietetikus, élelmiszer mérnök.

A visszajelzések alapján pedig mind a szülők, mind a kicsik egyre bátrabban kísérleteznek ezekkel az újdonságokkal, az anyukák gyakran egy-egy egészséges finomság receptjét is elkérik. Pedig a kezdeményezés nem indult ilyen zökkenőmentesen, a céklafőzelék például igazán megosztó fogásnak bizonyult, mára azonban ezt is örömmel kanalazzák a gyerekek az ebédlőben. Az egyedülálló újpesti étkeztetési rendszer elősegíti tehát, hogy a gyermekek egészségesen, minőségi alapanyagokat fogyasszanak és változatosan táplálkozzanak, miközben új ízekkel is megismerkednek.

Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…