Főoldal Hírek Ajánló Séfklub: a júniusi taggyűlést a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában rendezték

Séfklub: a júniusi taggyűlést a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában rendezték

7 perc átlagos olvasási idő
1
435
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2023. június 5-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában tartotta meg a szokásos havi taggyűlését, melyen Csókay Ákos főtitkár és Varga Zoltán szakképzési vezető is jelen volt.

A taggyűlés a szokásos forgatókönyv szerint zajlott, a gyors köszöntők után Asztalos István a Séfklub elnöke üdvözölte a megjelenteket, valamint kitért a Budapesti Kamarával évek óta tartó kiváló együttműködésükre. Elmondta, hogy mind a Magyarország étele program, mind az ahhoz köthető elemek is kamarai együttműködéssel valósultak meg.

Valamint röviden beszélt arról is a megjelent tagságnak, hogy a jövőben mely kapcsolódási pontokat célozták meg az együttműködés keretében. Ezek a pályaorientációs és szakmai programok mind-mind a szakma elismertségét fogják növelni.

Ezt követte Csókay Ákos beszéde, aki méltatta az elmúlt években megvalósított programokat, melynek része volt a #újranyitvaBp és #vadateszem kampány épp úgy, mint a „Befordúltam a konyhára” pályaorientációs rajzpályázat.

Ezután a főtitkár beszélt a Dobos alapítvány által megvalósuló szakácstáborokról, melyekbe aktív közreműködésükkel több diák is díjmentesen kapcsolódhat be.

Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Főtitkára

Varga Zoltán a BKIK szakmai vezetője a jelenlévők kérdésére elmondta, hogy a Mesterképzést a Budapesti és a Pest Megyei kamarák felosztották egymás között, így jelenleg azt a Pest Megyei Kamara indítja. Ezen belül ennek két formája van, a népszerűbb támogatott és az önköltséges modell.

Varga Zoltán a BKIK szakképzési vezetője, valamint Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Főtitkára

A felvezetők után kérdéseket is feltehettek a jelenlévők, így került elő az oktatás kérdésköre, melyben elhangzott, hogy a mostani rendszer legkevésbé sem vált be. Azoktól a diákoktól, akik valamelyik szakmára jelentkeznek, feleslegesen veszünk el egy évet, ráadásul úgy, hogy több más szakmát is erőltetünk irányukba, mégis a végén a statisztikák alapján legtöbbjük marad az eredetileg is választott szakmájánál. Mindez azt okozza, hogy nem marad elég idő a gyakorlati oktatóknak a készségszintre ható oktatásra.

Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a kamara ismeri a problémát, más szakmáknál is megfogalmazódott, hogy az oktatás a modernizáció hatására csak romlott. Ezért a BKIK azt látja megoldásnak, ha a szakmákat csoportokra bontva vizsgáljuk és nem nyúlunk hozzá ahhoz, amihez nem kell, például a repülőgépszerelő képzéshez. Viszont hozzá merünk nyúlni ahhoz, amihez elengedhetetlen a sikeres képzés érdekében.

Más és más kérdések követték egymást, szóba került a szakács életpályamodell, vagy szakmai képzések témaköre is, melyben szinte végig konszenzusra tudtak jutni a jelenlévők.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete munkája június 7-én a VI. Szakács- és Cukrászfelvonulással folytatódik, melyre várnak mindenkit szeretettel!

A szakácsfelvonulás eseményéhez katt a képre..
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…