Főoldal Hírek Átólzéig Komposztálható műanyag gyártása indul Tolnában

Komposztálható műanyag gyártása indul Tolnában

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,087
 ehaccp_topbanner3.jpg

Komposztálható műanyagtermékeket gyártó üzemet épít 226 millió forintos ráfordítással a Pet-Maison Kft. a Tolna megyei Faddon.

 

A kisvállalkozás a beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 50 százalékos támogatásával valósítja meg.


A cég az őszig épít egy több mint ezer négyzetméteres üzemcsarnokot, ide telepíti a PLA (polylactid acid – politejsav) termékek előállításához szükséges, jelenleg próbaüzem alatt lévő, automatizált gyártósort – mondta Kovács József projektvezető az MTI-nek.

 

Az üzemben elsősorban csomagolóanyagokat és autóipari komfort alkatrészeket terveznek gyártani ‒ tette hozzá.

 

A növényi alapanyagból származó keményítőből készülő PLA ‒ ellentétben a hagyományos műanyaggal ‒ teljes mértékben újrahasznosítható, 90 százalékos páratartalom mellett, 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten komposztálható, és monomerekre bomlik‒ fejtette ki.

Ismertetése szerint a 20 fősre tervezett faddi üzem kapacitása havonta több százezer PLA-ból készülő zacskó, illetve vákuumformázott termék gyártását teszi lehetővé.

 

Az autóipar számára beltéri alkatrészeket ‒ burkolatokat, kilincseket, gombokat ‒ állítanak majd elő. A műanyagot PLA-granulátumból gyártják, de tervben van az is, hogy saját technológiával mezőgazdasági hulladékokból vonják ki a szükséges keményítőt.

 

A 2011-ben alakult cég 2017-ben 291 millió forintos nettó árbevételt ért el; a projektvezető nem kívánta megbecsülni a bioműanyag-értékesítésből várható árbevételt, de jelezte: a termékek iránt Nyugat-Európában jelentős kereslet van. A cégcsoporthoz tartozó Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. tavaly 541 millió forintos nettó árbevételt ért el, a kft. faddi üzeme műanyaghulladékokból állít elő folyékony szénhidrogén-keveréket.

 

PLA teafilterek
Wikimedia Commons

 

OPH

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…