Főoldal Hírek Átólzéig Komposztálható műanyag gyártása indul Tolnában

Komposztálható műanyag gyártása indul Tolnában

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,005
 ehaccp_topbanner3.jpg

Komposztálható műanyagtermékeket gyártó üzemet épít 226 millió forintos ráfordítással a Pet-Maison Kft. a Tolna megyei Faddon.

 

A kisvállalkozás a beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 50 százalékos támogatásával valósítja meg.


A cég az őszig épít egy több mint ezer négyzetméteres üzemcsarnokot, ide telepíti a PLA (polylactid acid – politejsav) termékek előállításához szükséges, jelenleg próbaüzem alatt lévő, automatizált gyártósort – mondta Kovács József projektvezető az MTI-nek.

 

Az üzemben elsősorban csomagolóanyagokat és autóipari komfort alkatrészeket terveznek gyártani ‒ tette hozzá.

 

A növényi alapanyagból származó keményítőből készülő PLA ‒ ellentétben a hagyományos műanyaggal ‒ teljes mértékben újrahasznosítható, 90 százalékos páratartalom mellett, 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten komposztálható, és monomerekre bomlik‒ fejtette ki.

Ismertetése szerint a 20 fősre tervezett faddi üzem kapacitása havonta több százezer PLA-ból készülő zacskó, illetve vákuumformázott termék gyártását teszi lehetővé.

 

Az autóipar számára beltéri alkatrészeket ‒ burkolatokat, kilincseket, gombokat ‒ állítanak majd elő. A műanyagot PLA-granulátumból gyártják, de tervben van az is, hogy saját technológiával mezőgazdasági hulladékokból vonják ki a szükséges keményítőt.

 

A 2011-ben alakult cég 2017-ben 291 millió forintos nettó árbevételt ért el; a projektvezető nem kívánta megbecsülni a bioműanyag-értékesítésből várható árbevételt, de jelezte: a termékek iránt Nyugat-Európában jelentős kereslet van. A cégcsoporthoz tartozó Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. tavaly 541 millió forintos nettó árbevételt ért el, a kft. faddi üzeme műanyaghulladékokból állít elő folyékony szénhidrogén-keveréket.

 

PLA teafilterek
Wikimedia Commons

 

OPH

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Erős lehet az őszi szálláshelyszezon

Erős lesz az őszi szezon a szálláshelyeken, a jelenlegi adatok alapján a szeptemberi és ok…