Főoldal Hírek Kultúra Hankó Balázs: a világ legjobb dolga magyarnak lenni

Hankó Balázs: a világ legjobb dolga magyarnak lenni

6 perc átlagos olvasási idő
0
47
 ehaccp_topbanner3.jpg

A világ legjobb dolga magyarnak lenni – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Rákóczi Szabadegyetem szombati panelbeszélgetésén, Sátoraljaújhelyen.


    Hankó Balázs leszögezte, nyelvünk és kultúránk tesz minket magyarrá. Ezek folyton érő kovászként érleltek nemzetté minket. A folyamatosan érlelt kulturális kovásznak pedig az is a feladata, hogy következő nemzedékeket is hozzá érlelje a “nemzettesthez” – fogalmazott.     

A miniszter azt mondta, a kultúra egyenes gerincet ad és határoktól függetlenül nemzetté formálja a magyarságot. Ehhez pedig az olyan értékőrző szervezetek, mint a Rákóczi Szövetség is hozzájárulnak – mutatott rá.


    A nemzetünknek küldetése van, ezért az az elvárás, hogy a magyar fiataloknak törekedniük kell arra, hogy mindig jobbnak kell lenni másoknál – emelte ki Hankó Balázs, hozzátéve, a minisztérium feladata az, hogy ehhez a lehetőséget biztosítsa.


    A miniszter célként jelölte meg, hogy a magyar egyetemeket a világ élmezőnyébe emeljék. Közölte, jó úton haladnak a cél elérése érdekében, tizenkét hazai felsőoktatási intézmény már a világ legjobb 5 százalékában szerepel.


    Hankó Balázs hozzátette, a határon túl, elsősorban Erdélyben és a Felvidéken is erősíteni kell a szakképzésben és a diplomát adó képzésekben tanulók számát, mert az a nemzet megtartó erejét és a magyar gazdaságot erősíti.


    Kiemelte, a magyar felsőoktatás vonzóképesebb lett, amit igazol az is, hogy egyre több a jelentkező. Azokat a képzési területeket tudjuk megerősíteni, amelyek a társadalom és a gazdaság szempontjából fontosak – fogalmazott.


    A miniszter közlése szerint büszkék arra, hogy minden második fiatal vidéki egyetemre jelentkezett és hogy növekszik a műszaki-informatika területén a jelentkezők és felvettek száma. Hozzátette, tízből hat diák a szakképzést választja, amit az elkövetkezendő időszakban tízből hétre akarnak növelni. Ez pedig azért fontos, mert ez a terület a műszaki felsőoktatási képzés előszobája is – fűzte hozzá.


    Hankó Balázs azt mondta, a fiataloknak küldetést kell adni, legyen az akár szakképzés, akár felsőoktatás. “Mindenkinek van egy küldetése, ami a hivatásából fakad” – fogalmazott, kiemelve, hogy a fiataloknak van egy másik küldetése is, “az pedig a család, az a közösség, ami jövőt teremt nekünk”.


    A miniszter közlése szerint eddig harminc intézkedéssel, 3300 milliárd forinttal segítették a családokat, ez meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát. Emlékeztetett arra is, hogy a családszervezetekkel való találkozón korábban felmerült, erősíteni kell az első gyermekek megszületését.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

A népi mesterségek és a fenntarthatóság a fő témája a Krisna-völgyi búcsúnak, amelyet júli…