Főoldal Hírek Átólzéig PCOS /IR Mi is ez a fura rövidítés ?

PCOS /IR Mi is ez a fura rövidítés ?

7 perc átlagos olvasási idő
0
4,174
 ehaccp_topbanner3.jpg

PCOS /IR Mi is ez a fura rövidítés ?

PCOS. Egy ezerarcú betegség, amely minden tizedik nőt érint, de csak minden ezredik hallott róla. A PCOS (policisztás ovárium szindróma) a leggyakoribb női hormonális és anyagcsere zavar. A PCOS nők hozzávetőlegesen 10%-át érinti, vezető meddőségi ok. Elhízás, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedésből adódó szív-, és érrendszeri megbetegedések vagy metabolikus szindróma mögött egyaránt ott állhat a kezeletlen PCOS. A már kialakult betegség véglegesen nem gyógyítható, de megelőzhető, valamint életmódváltással és megfelelő gyógyszerek szedésével kezelhető!

Egy Kedves vendégem aki rnedszeresen jár az edzéseimre PCOS beteg. Vele beszélgettem és kérdeztem tapaszatalatait amit évek óta gyüjtöget míg a helyes utat megtalálva, a jó irányba halad.

“Néhány éve elmaradt a menstruációm, muszáj volt felkeresnem nőgyógyászt. Nem voltam kismama, ennyit tudtam. A vizsgálat során kiderült, hogy különösebb szervi gond nincs, csak annyi, hogy ciszták vannak mindkét petefészkemben. Elküldtek vérvételre, ahol hormonsort, valamint terheléses vércukor- és inzulinszintet néztek. A hormonok a megadott határértéken belül voltak, viszont a terheléses inzulinértékek utaltak inzulinrezisztenciára és PCO szindrómára. Továbbküldtek  endokrinológiára. Nem akartam a véletlenre bízni, kerestem egy jó nevű doktornőt. Aki közölte velem, hogy nincs itt semmi gond, szó sincs PCO szindrómáról, hiszen a laborértékek nem térnek el. Fogyjak le és rendeződik a menstruációm. 1200 kalóriás diétát javasolt. Fogytam, de nem rendeződött semmi és sajnos vissza is jött minden. Időközben olyanokat produkáltam, hogy 1 hónap alatt híztam 7 kg-ot úgy, hogy nem változott semmi az életvitelemben. – Utólag megtudtam, hogy ez is az inzulinrezisztenciának “köszönhető”.

A következő nőgyógyászati vizsgálat során kértem az orvosomat, javasoljon endokrinológust. Megfogadtam a tanácsát és elmentem abba az egészségcentrumba, ahol kifejezetten ezekre a gondokra vannak specializálódva. Nem csalódtam. A kezelőorvosom,  elmondta az inzulinrezisztencia lényegét, ami a PCO szindróma okozója. Tájékoztatott az náluk bevált “4 pilléres” kezelésről. Ez azt jelenti, hogy a tünetmentességhez szükséges betartani egy speciális étrendet, rendszeresen kell mozogni, ha szükséges, gyógyszert írnak, továbbá törekedni kell arra, hogy a lelkileg is rendben legyünk. A terápia fontos része, hogy részt vegyünk dietetikai oktatáson, ahol megtanítják az étrend lényegét és személyre szabják, az adott páciens életvitelének megfelelően. A mozgás pilléremet főként Strobli Mariann (Mara Fitness) támogatja, akinek nagyon köszönöm a munkáját és támogatását! Hogy mennyire sokszínű ez a “betegség”, abból is kiderült, hogy évek óta gondok voltak a májfunkciós eredményeimmel. Amikor kiderült, hogy korábban el kellett távolítani az epémet, legyintettek, biztosan amiatt van ez az eltérés. Viszont amióta ezt az életmódot követem, teljesen rendben vannak ezek az értékeim is. Sok sorstársam járt hasonló helyzetben, miszerint évekig keringtünk az egészségügy útvesztőiben, eredménytelenül. Csak azt tudom javasolni, hogy amint felmerül a feni betegségek gyanúja, csakis elismert szakemberhez forduljunk és ne rójuk évekig a köröket.Nekem  A PCOS Szívügy Alapítvány nagy segítségemre van.”

 Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája.

Engem ennek a betegségnek a réme is eléggé elrettentett, ezért méginkább odafigyelek magamra.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …