Főoldal Hírek Ajánló OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2019: Ők a döntősök!

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2019: Ők a döntősök!

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,485
 ehaccp_topbanner3.jpg

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdette meg az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várták az ország minden tájáról a versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy csak megmérettetnék magukat.

A verseny fővédnökségét Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese vállalta magára.

A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

A szervezők a versenyben a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése.

Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni.

A versenybe az ország minden tájáról érkeztek nevezések a versenyezni kívánó csapatoktól, mely nevezésekben megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.

A zsűrizés során a pályamunkák egy-egy sorszámot kaptak, amit kizárólag a szervezők ismertek, a versenyzők nem, ezt juttatták el a zsűri felé, így ők a számokkal ellátott ételeket bírálták. A szervezők így érték azt el, hogy az étel értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A döntőbe jutott csapatok a következők:

  • Hunguest Grandhotel csapata
  • Földváry konyha Vác
  • Debreceni Reménysugár Gyermekotthon
  • Eurest Budapest
  • GasztVitál 1. csapata
  • Gumi-Sztárcsirkék
  • HMSZNZRT
  • Kurityáni Községi Konyha
  • Tündérkert csapat
  • Szentesi friss legénykék
  • Fincsi Team
  • CSVG KFT. Csurgó

A verseny a döntővel folytatódik, ahol már az is eldől, hogy melyik csapat lesz a „2019-es év Közétkeztetője”. A döntő május 25-én a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola tankonyháján kerül megrendezésre.

Szakmai Zsűri:

  • Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
  • Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
  • Ortó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács
  • Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
  • Kocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
  • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

Gyerek zsűri:

  • Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
  • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
  • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
  • Gyuris Botond (10 éves)

A verseny további részletei a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon elérhetők.

Szakmai partnerek:

  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
  • Biokontroll Hungária Kft.;
  • Biokultúra szövetség.

A verseny támogatói:

  • Aviko;
  • Friedmann csoport
  • Helit Kft;
  • Mirbest
  • Naszálytej Zrt.
  • Oldalas magazin
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Egyre többen fizetnek akár magasabb árat is hazai termékekért

Az élelmiszeripar kiemelkedő stratégiai ágazat, melynek fejlesztése komoly felelősséget je…