Főoldal Hírek Színes Jelentős eredmények a műanyag hordtasakok visszaszorításában

Jelentős eredmények a műanyag hordtasakok visszaszorításában

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,336
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az EU környezetvédelmi miniszterei a máltai EU-elnökség szervezésében, 2017. április 26-án, Vallettában tanácskoztak a műanyag hulladékok okozta szennyezések elleni fellépés lehetőségeiről. A magyar delegációt Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára vezette.

Az uniós miniszterek egyetértettek abban, hogy a nemzetközi egyezményeknek és a hulladékkezelési szakpolitikáknak összhangban kell lenniük, egymást kell erősíteniük, különös tekintettel a tengerek védelmére. Az óceáni és folyami hulladék mennyiségéről szóló, és annak hatásaival foglalkozó tudományos kutatás nagyban segíthet a probléma megismerésében. A gazdasági és környezeti hatások mellett kiemelt figyelmet szükséges fordítani a műanyagok emberi egészséget károsító hatásaira. Több kutatásra van szükség a tápláléklánc potenciális szennyezettsége kérdésében is. Az Európai Unióban jelenleg tárgyalás alatt áll az ún. körforgásos gazdaság kialakítását célzó javaslatcsomag, amely hatékony eszköz lehet a tengeri hulladékok problémájának orvoslására is.

A magyar államtitkár rámutatott, hogy a cselekvési tervek folyóvízi egyezményekkel történő összehangolása növelheti az intézkedések hatékonyságát. Az uniós műanyag stratégiának ki kell térnie a szárazföldi és tengeri eredetű hulladékokra egyaránt, és ebben a megközelítésben a nem tengerparti államok is arányos részt vállalnak.

Az eldobható műanyag hordtasakok visszaszorítása terén a magyar termékdíj szabályozásnak köszönhetően jelentős, uniós összehasonlításban is előremutató eredményeket sikerült elérni, a műanyag zacskók felhasználása 2012 óta kevesebb, mint felére esett vissza.

A tanácskozás alkalmával a magyar delegációvezető megbeszélést folytatott Marko Pomerants észt környezetvédelmi miniszterrel. Észtország 2017 második félévében tölti be az EU Tanácsának elnöki pozícióját. Gulyás Andrea kiemelte, hogy a körforgásos gazdaságról szóló jogszabálycsomagnak – amelyről az észt elnökség megállapodást szeretne elérni – ambiciózusnak, ugyanakkor az összes tagállam számára reálisan teljesíthetőnek kell lennie. Ezt a megközelítést Észtország is osztja, a tárgyalásokat ennek mentén folytatják majd.

 

 

FM Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…