Átólzéig Új borvidék a Szegedi Borfesztiválon Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-05-04 8 perc átlagos olvasási idő 0 1,146 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Új borvidék a Szegedi Borfesztiválon Tudta, hogy területarányosan Hajós-Baján terem a legtöbb Cabernet Sauvignon Magyarországon? És azt, hogy nemzetközileg is jegyzik az itteni fehérborokat? Még rengeteg érdekességet tudhat meg erről a borvidékről, ha ellátogat májusban a Szegedi Borfesztiválra, ahol idén először jelenik meg borvidékként Hajós-Baja. A borvidék két legismertebb borásza, Koch Csaba és Sümegi József szerint reális vállalkozás, hogy 2020-ra Magyarország tíz legismertebb borvidéke közé tornásszák fel szűkebb pátriájukat a vörös- és fehérborokban is kimagasló eredményre képes helyi borászok. „Azért lehetett olyan keveset hallani eddig a Hajós-Bajai Borvidékről, mert bár Hajóson van a világ legnagyobb egybefüggő pincefaluja, komplett utcákba rendeződött 1200 löszbe vájt présházzal, olyan jók a boraink, hogy azokat szinte mind egy cseppig megissza az ezer kistermelő” – mondja félig viccesen Koch Csaba hajós-bajai borvidéki elnök. Tény, az elmúlt években egyre több kistermelő döntött úgy, hogy a borait bemutatja a nagyközönségnek is. A kreatív címkékkel ellátott fehér- és vörösborok egyre több hazai és nemzetközi díjat szereztek, így az Év Pincészete 2014-el kitüntetett Koch Borászat vezetője indokoltnak látta közösen megjelenni tavaly a Budai Borfesztiválon, majd idén a napokban kezdődő XXI. Szegedi Borfesztiválon. Friss szemlélettel „Hosszú éveken át voltam borvidéki elnök, akkoriban azt tűztük ki célul, hogy 2020-ig bekerülünk Magyarország tíz legismertebb borvidéke közé, és jó úton járunk, hogy teljesüljön a cél” – mondja Sümegi József, a Sümegi és Fiai Pincészet tulajdonosa. Az elismert hajós-bajai borász szerint ma már tucatnyi fiatal, fiatalos szemléletű és ízlésű borász alkot Hajós-Baján. „Ők nyilván természetes módon tudják megszólítani a Szegedi Borfesztivál látogatóinak többségét adó 18-35 éves korosztályt a friss, üde boraikkal.” Azzal minden hajós-bajai termelő egyetért, hogy a kétezer hektár szőlővel beültetett borvidék több figyelmet érdemel az eddigieknél. Sokan például nem értik, miért elsősorban a fehér borairól ismerik Hajós-Baját, amikor vörösborokban is kiemelkedő eredményre képesek a helyi borászok. Nem véletlen, hogy az összes magyarországi borvidék közül területarányosan itt lelhető fel a legtöbb Cabernet Sauvignon tőke. Mégis, eleddig leginkább a fehérborokkal és a rozékkal arattak: a Sziegl Pince Irsai Olivérje például Magyarország 2014. Legjobb újbora lett, a Kovács Borház 2013-as muskotálya pedig kiválóan szerepelt a borrégiós versenyen, míg a Szemerey Pincészetnek a 2013-as Chardonnay-ja hozott aranyat, az Antal Pincészet pedig rozéival szerzett több elismerést. Aranyérmes rozék, Chardonnay-k és jégborok A Sümegi és Fiai Pincészet valamint a Koch Borászat eredményeit pedig egyenesen lehetetlen felsorolni. Előbbi Ambrózia Jégbora, Cserszegi Fűszeresei és rozéi mellett Cabernet Sauvignonja nemzetközi versenyeken is számtalan elismerést szerzett a borvidéknek, míg Koch Csaba a legnagyobb presztízsű francia borversenyeken is tarolt: a bordeaux-i Les Citadelles du Vin-en tavaly aranyat és különdíjat érdemelt ki 2009-es, késői szüretelésű Chardonnay-ja, az idei párizsi Vinalies Internationales nemzetközi borversenyen pedig 2007-es Rajnai Rizling Jégbora kapott aranyat – itt nincs elég hely, hogy rozéi, cserszegijei és vörösborai eredményeit részletezzük. „Tavaly az Év Pincészete-díjjal az egész Hajós-Bajai Borvidéket ismerték el, ezért a kezdeményezésemre most egységesen jelenünk meg Magyarország legnagyobb borfesztiváljain‟ – mondja Koch Csaba, aki szerint itt az idő a borvidék (újra)felfedezésére. Erre remek lehetőség nyílik a május 15-25 között megrendezett XXI. Szegedi Borfesztiválon, ahol az érdeklődők a közös borvidéki standon 11 pincészet kiváló borait kóstolhatják meg. A résztvevő hajós-bajai pincészetek Antal Pincészet, Berta Borászat, Etsberger Pincészet, Hodován Pince, Koch Borászat, Naphegy Pincészet, Oszvald Pince, Sümegi és Fiai Pincészet, Szemerey Pince, Sziegl Pince, Umenhoffer Pince.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Nem mindegy, mennyit alszik, aki asztmás egy új tanulmány szerint Az Allergiás, Asztmás és Immunológiai Megbetegedések Amerikai Kollégiumának (ACAAI) Annals of Allergy, Asthma and …
IV. Schnitta Sámuel Országos Gasztronómiai Emlékverseny regionális döntő 2016. november 26-án a Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma adott …