Főoldal Hírek Átólzéig Új borvidék a Szegedi Borfesztiválon

Új borvidék a Szegedi Borfesztiválon

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,108
 ehaccp_topbanner3.jpg

Új borvidék a Szegedi Borfesztiválon

 

Tudta, hogy területarányosan Hajós-Baján terem a legtöbb Cabernet Sauvignon Magyarországon? És azt, hogy nemzetközileg is jegyzik az itteni fehérborokat? Még rengeteg érdekességet tudhat meg erről a borvidékről, ha ellátogat májusban a Szegedi Borfesztiválra, ahol idén először jelenik meg borvidékként Hajós-Baja. A borvidék két legismertebb borásza, Koch Csaba és Sümegi József szerint reális vállalkozás, hogy 2020-ra Magyarország tíz legismertebb borvidéke közé tornásszák fel szűkebb pátriájukat a vörös- és fehérborokban is kimagasló eredményre képes helyi borászok.

„Azért lehetett olyan keveset hallani eddig a Hajós-Bajai Borvidékről, mert bár Hajóson van a világ legnagyobb egybefüggő pincefaluja, komplett utcákba rendeződött 1200 löszbe vájt présházzal, olyan jók a boraink, hogy azokat szinte mind egy cseppig megissza az ezer kistermelő” – mondja félig viccesen Koch Csaba hajós-bajai borvidéki elnök. Tény, az elmúlt években egyre több kistermelő döntött úgy, hogy a borait bemutatja a nagyközönségnek is. A kreatív címkékkel ellátott fehér- és vörösborok egyre több hazai és nemzetközi díjat szereztek, így az Év Pincészete 2014-el kitüntetett Koch Borászat vezetője indokoltnak látta közösen megjelenni tavaly a Budai Borfesztiválon, majd idén a napokban kezdődő XXI. Szegedi Borfesztiválon.

 

Friss szemlélettel

„Hosszú éveken át voltam borvidéki elnök, akkoriban azt tűztük ki célul, hogy 2020-ig bekerülünk Magyarország tíz legismertebb borvidéke közé, és jó úton járunk, hogy teljesüljön a cél” – mondja Sümegi József, a Sümegi és Fiai Pincészet tulajdonosa. Az elismert hajós-bajai borász szerint ma már tucatnyi fiatal, fiatalos szemléletű és ízlésű borász alkot Hajós-Baján. „Ők nyilván természetes módon tudják megszólítani a Szegedi Borfesztivál látogatóinak többségét adó 18-35 éves korosztályt a friss, üde boraikkal.”

Azzal minden hajós-bajai termelő egyetért, hogy a kétezer hektár szőlővel beültetett borvidék több figyelmet érdemel az eddigieknél. Sokan például nem értik, miért elsősorban a fehér borairól ismerik Hajós-Baját, amikor vörösborokban is kiemelkedő eredményre képesek a helyi borászok. Nem véletlen, hogy az összes magyarországi borvidék közül területarányosan itt lelhető fel a legtöbb Cabernet Sauvignon tőke. Mégis, eleddig leginkább a fehérborokkal és a rozékkal arattak: a Sziegl Pince Irsai Olivérje például Magyarország 2014. Legjobb újbora lett, a Kovács Borház 2013-as muskotálya pedig kiválóan szerepelt a borrégiós versenyen, míg a Szemerey Pincészetnek a 2013-as Chardonnay-ja hozott aranyat, az Antal Pincészet pedig rozéival szerzett több elismerést.

 

Aranyérmes rozék, Chardonnay-k és jégborok

A Sümegi és Fiai Pincészet valamint a Koch Borászat eredményeit pedig egyenesen lehetetlen felsorolni. Előbbi Ambrózia Jégbora, Cserszegi Fűszeresei és rozéi mellett Cabernet Sauvignonja nemzetközi versenyeken is számtalan elismerést szerzett a borvidéknek, míg Koch Csaba a legnagyobb presztízsű francia borversenyeken is tarolt: a bordeaux-i Les Citadelles du Vin-en tavaly aranyat és különdíjat érdemelt ki 2009-es, késői szüretelésű Chardonnay-ja, az idei párizsi Vinalies Internationales nemzetközi borversenyen pedig 2007-es Rajnai Rizling Jégbora kapott aranyat – itt nincs elég hely, hogy rozéi, cserszegijei és vörösborai eredményeit részletezzük.

„Tavaly az Év Pincészete-díjjal az egész Hajós-Bajai Borvidéket ismerték el, ezért a kezdeményezésemre most egységesen jelenünk meg Magyarország legnagyobb borfesztiváljain‟ – mondja Koch Csaba, aki szerint itt az idő a borvidék (újra)felfedezésére. Erre remek lehetőség nyílik a május 15-25 között megrendezett XXI. Szegedi Borfesztiválon, ahol az érdeklődők a közös borvidéki standon 11 pincészet kiváló borait kóstolhatják meg.

 

A résztvevő hajós-bajai pincészetek

 • Antal Pincészet,
 • Berta Borászat,
 • Etsberger Pincészet,
 • Hodován Pince,
 • Koch Borászat,
 • Naphegy Pincészet,
 • Oszvald Pince,
 • Sümegi és Fiai Pincészet,
 • Szemerey Pince,
 • Sziegl Pince,
 • Umenhoffer Pince.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …