Főoldal Hírek Átólzéig Nagy újdonság jöhet a kajsziknál

Nagy újdonság jöhet a kajsziknál

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,224
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kajszi köztermesztésébe a jövőben a hazai és a nyugati fajták mellé besorolnák a nemesítők a kelet-európai génállományt is. Az utóbbiakra a fagytűrésük miatt terelődött a szakemberek figyelme.

 

A tapasztalatok idén is azt mutatják, hogy a Közép-Ázsiából származó fajták kevésbé károsodtak a kései kemény fagyokban. Ezért szülőfajtaként bevonják azokat a nemesítési programba – írta a baon.hu a Gyümölcskutató Intézet hagyományos ceglédi kajszi-­fajtabemutatóján elhangzottak alapján.

 

A kajszi fagytűrésre nemesítése – a betegségekkel szembeni rezisztencia, ízletesség és más fontos tulajdonságokkal együtt – régóta szerepel a Gyümölcskutató Intézet ceglédi állomásának nemesítési programjában is. A szakemberek többnyire elérték a kitűzött célt.

 

A hazánkban termesztett kajszibarackfajták negyven százalékát az intézet munkatársai nemesítették,jelentős részben a homokhátsági klímát figyelembe véve.
Forrás: Pixabay.com

 

A kajszik gyilkos “gutaütése”

A rendezvényen elhangzott az is, hogy nagyon nehéz a növényvédelmet hatékonyan megszervezni, mert a felvásárlók szigorú követelményeket támasztanak a vegyszerezéssel szemben, ezért a felhasználható növényvédő szerek mennyisége jelentősen korlátozott.

 

A kajszifák hirtelen elhalása már több mint százéves probléma, de még ma sem tudja senki, hogyan alakul ki ez a termesztők által gutaütésnek nevezett összetett betegség.

 

 

 

vg.hu Kép: Pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…