Főoldal Hírek Átólzéig Nagy újdonság jöhet a kajsziknál

Nagy újdonság jöhet a kajsziknál

3 perc átlagos olvasási idő
0
208
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kajszi köztermesztésébe a jövőben a hazai és a nyugati fajták mellé besorolnák a nemesítők a kelet-európai génállományt is. Az utóbbiakra a fagytűrésük miatt terelődött a szakemberek figyelme.

 

A tapasztalatok idén is azt mutatják, hogy a Közép-Ázsiából származó fajták kevésbé károsodtak a kései kemény fagyokban. Ezért szülőfajtaként bevonják azokat a nemesítési programba – írta a baon.hu a Gyümölcskutató Intézet hagyományos ceglédi kajszi-­fajtabemutatóján elhangzottak alapján.

 

A kajszi fagytűrésre nemesítése – a betegségekkel szembeni rezisztencia, ízletesség és más fontos tulajdonságokkal együtt – régóta szerepel a Gyümölcskutató Intézet ceglédi állomásának nemesítési programjában is. A szakemberek többnyire elérték a kitűzött célt.

 

A hazánkban termesztett kajszibarackfajták negyven százalékát az intézet munkatársai nemesítették,jelentős részben a homokhátsági klímát figyelembe véve.
Forrás: Pixabay.com

 

A kajszik gyilkos “gutaütése”

A rendezvényen elhangzott az is, hogy nagyon nehéz a növényvédelmet hatékonyan megszervezni, mert a felvásárlók szigorú követelményeket támasztanak a vegyszerezéssel szemben, ezért a felhasználható növényvédő szerek mennyisége jelentősen korlátozott.

 

A kajszifák hirtelen elhalása már több mint százéves probléma, de még ma sem tudja senki, hogyan alakul ki ez a termesztők által gutaütésnek nevezett összetett betegség.

 

 

 

vg.hu Kép: Pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Miért éppen a só emeli meg a vérnyomást?

A magas vérnyomás kialakulása számos okra vezethető vissza, amelyek közül jónéhány döntés …