Főoldal Hírek Átólzéig Culinary World Cup 2014 – Aranyérmet hozott Toldi

Culinary World Cup 2014 – Aranyérmet hozott Toldi

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,322
 ehaccp_topbanner3.jpg
Update 2014.11.26. 22:33
Megvan a csattanója Békés megyei szempontból a luxembourgi gasztronómiai világbajnokságnak. A szerdai zárónap eredményhirdetésén pár perccel 20 óra előtt a műsorvezető világgá kürtölte: szakács artisztikában aranyérmes Ambrus György Krisztián – adta hírül a beol.hu.
A gyulai szakember Toldi Miklós a bikával című alkotásával érdemelte ki a zsűritől az aranyérmet. Az 50 kilogrammos szobor kókuszzsírból készült, az alkotás Arany János Toldijából azt a jelenetet ábrázolja, amikor Miklós a két szarvánál fogva legyűri a bikát.

 
Update 2014.11.25. 9:38
Megérkeztek a verseny negyedik napi magyar eredményei: 
Nemzeti Válogatott hideg program – bronz érem, Nemzeti Katonai Válogatott – ezüst érem, Cukrászat: Takács Bernadett – bronz, Cukrászati artisztika: Erdős Hanna – arany, Tóth Annamária – ezüst, Tóth László – bronz, Szakács: Szabó Csaba és Németh Tibor – bronz, Szakács artisztika: Patkó Károly – ezüst
 
Update 2014.11.24. 21:36
A Katonai válogatott hidegkonyhai programját az MNGSZ facebook profiljának híre szerint ezüstéremmel jutalmazta a zsűri.
 
Update 2014.11.24. 18:46
 
A facebookon látható fotók szerint a zsűri már értékelte a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász válogatott hidegkonyhai produkcióját. Amíg az eredményről nem érkezik hír, nézzük meg, milyen szempontok alapján történik a bírálat?
Ahogy a nyílt gasztronómiai versenyeken általában, úgy a Culinary World Cup alkalmával is az érmek színe nem feltétlenül jelent első, második, vagy harmadik helyezést. Az idei kiírásban foglaltak szerint a Nemzeti Válogatottak versenyében a pontszámokat a zsűri az alábbiak szerint ítéli oda:
 
Mise en place max. 10 pont
Előkészítés, higiénia max. 25 pont
Munka, technika, konyhai mozgás max. 5 pont
Prezentáció max. 10 pont
Íz max 50 pont
Összesen: maximum 100 pont
 
A melegkonyhai program esetében a zsűri ennek megfelelően pontozza az előételt, a főételt és a desszertet. Így maximum 300 pont szerezhető meg, ezt elosztják hárommal (átlagolják), így kapjuk meg a melegkonyhai munka végső pontszámát, amely maximum 10 pont lehet. A midegkonyhai bemutató pontozása hasonlóan történik.
A hivatalos értékelés szerint a csapatok által elért pontszámok alapján öt kategóriába sorolják a résztvevőket. Aranyérmes besorolást a 90-99,99 pontot elért csapatok kapnak, ezüstérmet a 80-89,99 pontot, bronzérmet a 70-79,99 pontot szerzett csapatok. A 30-69,99 pontos teljesítményért oklevél jár.
A meleg- és hidegkonyhás pontszámok összege alapján alakul ki a csapatok végső sorrendje. A 2010-es Culinary World Cup versenyén a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrászválogatott mindkét kategóriában ezüstérmes minősítést szerzett.

***

Update 2014.11.24 23:51

 

A hétfői termés: Magyar Szabolcs aranyérem, Békés Megyei Culinary Team ezüstérem, Gajdán Antal és Borda Attila bronzérem.

***

Update 2014.11.23. 21:59

A vasárnap versenyző, egyéni induló magyar szakácsok közül Gajdán Attila és Rékási Tibor ezüst, Borda Attila és Mezei Zoltán bronzérmes minősítést kapott. A helyezésekről és pontszámokról még nincs információ. A Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott hidegkonyhai versenyére kedden kerül majd sor. (forrás: facebook/MNGSZ, vatel.lu)

***

Update 2014.11.23. 19:14

Megszületett az első magyar aranyérem Kiss Podmaniczky Krisztina D2 kategóriában!  Gratulálunk! (forrás: MNGSZ)

***

Update 2014.11.23. 13:21

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség facebook profiljáról származó információ szerint a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatottat a Meleg konyhai programját BRONZ éremmel jutalmazta a zsűri. Annyiban mindenképpen peches volt a csapat, hogy az első napon versenyzett, és ilyenkor még egy kicsit ,,spórol’’ a zsűri az arany- és ezüstérmekkel. Ennek megfelelően öt válogatott bronzérmet érdemelt ki, az USA-nak adtak egyedül aranyérmet – fogalmaz a beol.hu tudósítása.

***

2014. 11.22.

Ma megkezdődött a 2014-es szakácsvilágbajnokság, a Culinary World Cup. A hagyományosan Luxemburgban rendezett versenyen részt vesz a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott és több egyéni versenyző. A csapat tagjai: Ambrus György, ifj. Ambrus György, Elek Richárd, Garaczi Zoltán, Kiss Dániel, Kostyál Gábor, Szilágyi Gábor, Tímár András, Tímár Attila, Toókos Ferenc, Turóczi Anita (cukrász) és Volenter István. A magyarok mellett szombaton öt válogatott lép a konyhába: az USA, Anglia, Wales, Spanyolország és Románia együttese.

A magyar válogatott háromfogásos luxembourgi versenymenüje a következő.

Előétel: vadvízi fogasfilé marinírozott lazaccal, fűszernövényekkel ékesített savanyú daikonretek-szőnyeggel borítva, citrusokkal aromatizált rizottókrokettel. Tigris garnéla mousseline rákmártással, pagodakarfiol terrine sült kelvirághabbal.

Főétel: mangalicaszűz füstölt libamájas és rókagombás ,,nercben” sütve, makóihagyma-variációval. Malacpofa- és fülsajt pecsenyelével, naranccsal glasszírozott karottával. Véreshurka royale-wasabis zöldalmagéllel, pirított polentával.

Desszert: tésztafánk-különlegesség tonkababos étcsokoládé mousse-szal töltve, akácmézes krémszalag tokaji aszús tápióka gyöngyökkel, tejcsokoládés kapszula ganache-zsal, pisztáciás piskótarolád fehércsokival, málnasorbet pirosgyümölcs-salátával, zselélepellel, vargabéles vanília espumával.

A 110 adagos ételsort 18 óráig kell elkészíteni, ezután két és fél óra alatt tálalni. (forrás: beol.hu, kép: facebook)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…