Főoldal Hírek Színes Nagy édes pezsgő teszt

Nagy édes pezsgő teszt

22 perc átlagos olvasási idő
0
1,828
 ehaccp_topbanner3.jpg

Pár nap és itt a szilveszteri Buli! Egy napra vetítve több pezsgő fogy ilyenkor, mint máskor egy hónap alatt, itt volt az ideje, hogy teszteljük a pezsgőket. A teljes magyar pezsgőportfólió megóstolása kivitelezhetetlen lett volna, annyi termék van a piacon, ezért az 1.000 Ft alatti pezsgőket választottuk, mert ez a legjobban fogyó árkategória ilyenkor. 5 magyar gyártó pezsgői kóstoltuk meg, lássuk, melyik lett a legfinomabb!

img_1237.JPG

A pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-t pezsgőnek. Budapesten az első pezsgőgyárat 1834-ben alapította a Prückler család. A legnagyobb hazai gyártók jelenleg a Törley és a BB. Legkedveltebb ízünk a muskotályos. 

A pezsgők besorolása

Színük szerint lehetnek fehér pezsgők, vörös pezsgők és rozé pezsgők. Maradék cukortartalmuk szerint pedig a brut nature-től az édesig határolhatóak be.

kepkivagas_23.PNG

Az olcsóbb pezsgőket tankban erjesztik, míg a drágább pezsgőket palackban. Persze ez nem jelenti azt, hogy ami palackban erjesztett, az finom is. A 0,75 L palackban erjesztett pezsgő a Méthode traditionelle, a 1,5 L palackban erjesztett pedig a Magnum palackos pezsgő.

img_1095.JPG

A tesztben szereplő valamennyi pezsgő tankos erjesztésű, és az úgymond hagyományos pezsgők mellett megjelenik az alacsonyabb alkoholtartalmú illatos pezsgő is.

A minőséget prezentálja még a dugó, természetesen a parafa dugós jelent(het)i a minőségibb pezsgőt, míg a műanyag dugó a költségmegtakarítást.

Kóstolás menete

A kóstoláson 11-en vettünk részt, ezúttal élelmiszermérnökök is csatlakoztak a csapathoz. A tesztben csak az édes és édes muskotályos megjelölésű termékek vehettek részt. A pezsgőket a teszt előtt 6-7 C°-ra hűtöttük és szakaszosan vettük ki a hűtőből kóstolásra. Egyszerre 5 pezsgőt bontottunk ki és töltöttünk a kóstolópoharakba. Szentségtörésnek tűnhet, de kiköptük a pezsgőt kóstolás után egy erre a feladatra rendszeresített edénybe. 5 pezsgő megkóstolása után 10 perc szünetet tartottunk, de a kóstolás közben is 2 pezsgő között vízzel, kenyérrel semlegesítettük az előző pezsgő ízét a szánkban. 

img_1330.jpg

Az előkészítők 3 felé csoportosították a pezsgőket. Az első szettben a “hagyományos”, édes pezsgők voltak, a 2. szettben a muskotályosok következtek, a végére pedig az illatos, várhatóan édesebb pezsgők maradtak. Természetesen csak az előkészítők tudták a kikészített pezsgő nevét, a kóstolók nem, hiszen ez a szokásos vakteszt.

Az értékelés 

A 5 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, az édesség mértékét/intenzitását, az érezhető savtartalmat és a gyümölcsízt értékeltük.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: elvileg nem hiba az élesztős szag jelenléte, ezért abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan élesztős-dohos, illetve gyümölcsillat hiányos pezsgőket pontozzuk kevesebbre.

Szénsavasság: a pezsgő szénsavtartalmát a cukor mennyisége határozza meg, illetve ez szabályozza. A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az a lacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy. 

Édes íz: elsőként ezt érezzük kóstoláskor, legygorsabban a cukortartalom megítélhető. Mivel itt édes pezsgőkről van szó, ezért a félédes cukortartalom ízhatású pezsgőket lepontoztuk.

Savtartalom: a pezsgőben a borkősav, borostyánkősav, citromsav jelenléte kedvezően befolyásolja az ízt, míg az ecetsav, hangyasav, vajsav pedig rontja a pezsgő minőségét, mert valamilyen eljárási hiba okán kerülhetnek bele. A savak mennyisége helyett a savérzet a fontosabb a kóstoláskor, tehát, hogy a sav mennyisége harmonizál-e a cukor, alkohol mennyiséggel és az aromákkal.

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. 

Maradok a pénzemnél tesztcsapat édes pezsgő vaktesztjének eredménye

img_1260.JPG

20. König édes, egységára: 799 Ft/L. Pontszám: 5,2/10 pont  

Gyenge gyümölcsös illat, alkohol és élesztőszaggal vegyítve. Dohos, alkoholos íz, semmi gyümölcs. A szénsav mennyisége és a cukortartalom is kevés. Édes pezsgőnek túl száraz.

img_1282_5.jpg

20. Bellavita, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 5,2/10 pont  

Erős alkoholos illat, ami elnyom minden más illatjegyet. A szénsavasság lehetne erősebb. Nem szőlőből erjesztett ízek jelennek meg, nem gyümölcsös, az élesztő és a kesernyés íz dominál. A cukortartalom nekünk alacsony volt, félédesnek véleményezték többen is.

img_1276_2.jpg

19. Szovjetszkoje Igrisztoje édes, egységára: 999 Ft/L. Pontszám: 5,5/10 pont  

Virágmézes, édes, ébenfás illatú pezsgő. Közepes erősségű, az elvártnál épp kevesebb szénsavval, viszont magasabb savtartalmat éreztünk. Az íze dohos, kesernyés, szőlőhéjas.

img_1285_2.jpg

18. König muskotály, egységára: 799 Ft/L. Pontszám: 5,6/10 pont  

Élesztős-olajos szagú pezsgő, aminek a szénsavassága megfelelő, viszont az ízében megjelenik valami grapefruitos kesernyés aroma, ami ront az élvezeti értékén, ráadásul mi erősen savasnak éreztük. A cukortartalom szerintünk alacsony egy édes pezsgőtől elvárthoz képest.

img_1292_1.jpg

16. Mon amour, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 5,7/10 pont 

Élesztős illat, nem túl cukros, szárazabb pezsgő, majdnem megfelelő szénsavmennyiséggel. Nincsenek benne a gyümölcsre emlékeztető aromák, alkoholos vodkás íz annál inkább, élesztős utóízzel és nem harmonikus savérzettel.

img_1279_1.jpg

16. Szent István Korona, egységára: 932 Ft/L. Pontszám: 5,7/10 pont  

Dohos, élesztős illat. Lehetne szénsavasabb és édesebb is, többen félédesként jellemezték. Nem valami markáns gyümölcsíz, de annál erősebb savtartalom jellemzi.

img_1278_1.jpg

15. Burg édes, egységára: 892 Ft/L. Pontszám: 5,8/10 pont  

Dohos, élesztős illat. Elég savas, nehéz pezsgő, emellett csak gyenge szőlős aromák, inkább az alkohol érezteti magát.

img_1271_2.jpg

13. BB Édes, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 5,9/10 pont  

Muskotályos illat, pedig ez nem muskotályos pezsgő. Ízében is megjelennek a muskotályos-szőlős jegyek, erős alkoholos utóízzel. Nem túl édes pezsgő, páran jelezték, hogy nekik szárazabb a kelleténél.

img_1280.jpg

13. Anno Domini muskotály, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 5,9/10 pont  

Mentolos, élesztős, alkoholos illat, emlékeztet a dianás cukorkára. Nem túl édes, pont elég ennyi cukor, az íze egyszerű, alkoholos, nem muskotályos.

img_1291_1.jpg

12. Anno Domini édes, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 6,1/10 pont  

Mélyről jövő borospince illat vagy szag, ami az élesztő és a talaj szagából áll össze. A szénsav és a cukor elég, alig érezhetően, de a gyümölcs aromája is megjelenik.

img_1289_1.jpg

11. Arvenus, egységára: 865 Ft/L. Pontszám: 6,2/10 pont  

Illatában az alkoholos-élesztős jegyek érezhetőek jobban. A gyümölcs ízét, aromáit nem nyomja el az alkohol íze ebben a pezsgőben, viszont ezt is inkább félédesként jellemeznénk.

img_1274_1.jpg

9. Törley muscateller, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 6,3/10 pont  

Élesztős, kesernyés illat, a szénsavasság jó mértékű, az édes íz intenzitása valakinek épp megfelelő volt, de 2 pontozó inkább félszárazra tippelte volna. Kissé alkoholos, erős, nyers és a muskotályos ízt sem olyan intenzív, hogy a kóstolók külön értekeztek volna róla.

img_1286_1.jpg

9. TESCO Imperium, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 6,3/10 pont  

Érezhető szőlős, málnás illat, kicsi tutti-frutti beütéssel, ami az ízében is folytatódik, olyan málnás pezsgőkoktél hasonlóságot, tutti frutti ízt, gyümölcsös gömbrágó ízt írtak a pontozók.

img_1284_1.jpg

7. BB Spumante téli, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 6,4/10 pont  

Limonádés, friss illat. Lehetne szénsavasabb és erőteljesebb a gyümölcsös íz, de többen írták előnyeként, hogy citromos-limonádés aromákat éreznek, amitől az íze is friss, minimálgyümölcsös.

img_1273_1.jpg

7. Szovjetszkoje Igrisztoje muskotály, egységára: 999 Ft/L. Pontszám: 6,4/10 pont  

Friss, szőlős illat, amit az élesztő szaga kísér. Telt muskotályszőlős íze van, csak az alkohol is erősen megjelenik, amin nem tud tompítani az alacsonyabb cukortartalom sem.

img_1283_1.jpg

4. Törley Fortuna, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 6,6/10 pont  

Élesztősebb, édes illat. Nagyon kellemes szénsavasság, friss szőlős ízjegyek, nem túl erős alkoholtartalom, olyan pezsgőkoktélos jellege van.

img_1293.jpg

4. BB Arany küvé, egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 6,6/10 pont  

Friss, mustos illat. Megfelelő szénsav mennyiséggel, harmonikus savtartalommal és többféle szőlő gyümölcsös ízeivel.

img_1272_2.jpg

4. Burg muskotály, egységára: 892 Ft/L. Pontszám: 6,6/10 pont  

Gyümölcsös, kesernyés illat, markánsabb-savasabb íz, ami alkohol és szőlő ízkeverékként jelentkezik. A szénsavassága pont megfelelő ehhez az érezhető muskotályos ízhez viszonyítva.

img_1277_2.jpg

3. Törley Charmant, egységára: 1199 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont  

Gyümölcsös, élesztős illat. Nem túl édes pezsgő, minimál szőlős ízjegyekkel. Érezhető, jóleső szénsavasság. Az ízében az élesztő már nem jelenik meg, de a kevés szőlő aroma mellett más sem, tehát az alkohol sem érezhető markánsan, így fogyasztható. 

img_1290_1.jpg

2. BB Spumante, egységára: 1065 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Finom, fiatalos, gyümölcsös, friss akácmézes illat keveredik az élesztő szagával. Szénsavmennyiség épp megfelelő vagy picit lehetne szénsavasabb. Mustos-szőlőleves friss pezsgő íz és megfelelő cukortartalom.

img_1288_1.jpg

1. Frakk (kizárólag a LIDL-ben kapható), egységára: 1332 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Alkoholos, élesztős, szőlős illat. Épp megfelelő szénsavassággal. Éreztünk az ízében pisztáciát, mézet, barackpálinkát, szőlőt. A legösszetettebb ízű pezsgő volt a kóstoltak között. A pontozásból is látszik, hogy kiegyensúlyozott pezsgő illat, íz, állag tekintetében.

img_1281_1.jpg

Összesítés

edes_pezsgo_teszt-1_1.png
Forrás: maradokapenzemnel.blog.hu /Pixabay
 ehaccp_topbanner3.jpg 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…