Főoldal Hírek Ajánló Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

6 perc átlagos olvasási idő
1
1,081
 ehaccp_topbanner3.jpg

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori Zvezda mozi épületében kialakított pékség és cukrászda, ahol adalékmentes, hagyományos módon, kovásszal készült kenyeret és egyéb cukrász- és péksüteményeket lehet vásárolni, fogyasztani.

A kézműves termékek egyébként a „Flórián” névre keresztelt fatüzeléses kemencében készülnek, melyben a tűz az üzemeltetők elmondása szerint sosem fog kialudni, hiszen napi három műszakban, folyamatosan készülnek majd a kiváló termékek.

De a névválasztás is találó, hiszen Blaha Lujza színészi karrierje Szabadkáról indult és több szempontból is meghatározó volt számára a Szabadkán töltött időszak. Ott ismerkedett meg ugyanis az első férjével és ott kötött házasságot a nála jó két évtizeddel idősebb katonával és karmesterrel.

Az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda ezzel is szeretne a „Nemzet csalogányának” emléket állítani, valamint a szintén róla elnevezett Blaha Lujza tortával, mely egy málnás, túrós torta, melyet mindenkinek meg kell kóstolnia.

Blaha Lujza torta

Paskó Csaba kelebiai Plébános, karmester, mesterszakács a beszédében elmondta:

„hétéves álom teljesedett ma be, amely érdekében sokan dolgoztak és sokan segítettek. Örülök neki, hogy ennyien felismerték a projekt jelentőséget, amely kulcsa abban keresendő, hogy „a hal osztogatása helyett, halászni kell megtanítani az embereket.”

Elmondta továbbá, hogy a tradicionális gasztronómiát újjáélesztő vállalkozással egy polgári kávézót-, közösségi teret- és a környékbeli fiatal művészek kulturális alkotásait felvonultató élő kiállítást is létre kívánnak hozni, mert szeretnék, ha a hely a közélet találkozóhelyévé és szellemi műhelyévé válna.

A Caritas szociális vállalkozásaként működő pékség és cukrászda, nem mellesleg már most 15, hátrányos munkaerőpiaci helyzetben levő személynek biztosít munkát, mely szám, a forgalom növekedésével arányosan növekszik majd.

Mindenkinek javaslom, ha Szabadkán jár, feltétlen keresse fel a helyet és kóstolja meg az aranyló kovászolt kenyereket és péksüteményeket, valamint a Blaha Lujza tortát. Mindkettő Isteni finom, megéri!

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?M…