Főoldal Hírek Ajánló OKÉS Országos közétkeztetési szakácsverseny újra

OKÉS Országos közétkeztetési szakácsverseny újra

18 perc átlagos olvasási idő
0
1,998
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az “OKÉS” Országos Közétkeztetési szakácsverseny- az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének kezdeményezésére indult el 2010-ben, melynek célja a közétkeztetésben tevékenykedők inspirálása, az ételek modernizálása és új receptúrák létrehozásának támogatása.

A verseny fővédnöke: Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdeti meg az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról, a versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy csak megmérettetnék magukat.

A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül:

Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése.

Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni, mely során 20 százalékkal magasabb norma áll rendelkezésére annak, aki a tudatosságra és a bio alapanyagok felhasználásra is gondol. 

(A nettó 350.- Ft ebben az esetben az az összeg, ami, a valóban a tányérra kerülő alapanyagok értéke!)

A verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a vadhús (bármilyen formában elfogadott) és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.Kik nevezhetnek?

A versenyre benevezhet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapat/csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezésével. (Cégenként több csapat is nevezhet.)

Nevezési határidő:

A szervezők a nevezést 2019. január 25-ig várják, amely elérhető a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon.

Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese a 2018. december 5-ei sajtótájékoztatón (Fotó: Bácsi Róbert László)

A fentieken túl néhány személyes megjegyzés az előző évek versenyzőinek tapasztalatiból, hogy miért érdemes indulni a versenyen, miért érdemes pályázni:

 1. Kommunikációs lehetőség a fogyasztókkal: A tavalyi pályázók közül többen kommunikációs lehetőségnek használták a pályázatot és folyamatosan tájékoztatták a fogyasztókat a receptúrákról, kóstolási lehetőséget biztosítottak. Volt, aki megversenyeztette a recepteket a fogyasztók és/vagy a gyerekek között. Legyenek kreatívok, és használják az ilyen nagy publicitást kapott eseményeket a saját konyháik népszerűsítésére. Sikeres szereplés esetén országos ismertségüket felhasználhatják helyi munkájuk népszerűsítésére.
 2. Kollégák jutalmazása, csapatépítés: A közétkeztetési munkából, munkakörülményekből, és receptúrákból ki tudnak lépni a kollégák, és lehetőségünk nyílik egy országos versenyre készülni kollégáikkal. Sikeres szereplésük esetén a verseny egyúttal szakmai kirándulás is.
 3. Szakmai tapasztalat szerzés: Mindenki a versenyre való felkészülés során fejlődik, így annak során olyan szakmai tapasztalatokra tehetnek szert, melyre nem biztosan lenne lehetőségük. A korábbi évek tapasztalatai alapján a felkészülés, pályázatírás időszaka megszínesíti a kollektíva hétköznapjait is. Receptjeikkel fejleszthetik a közétkeztetés szakmai színvonalát.

A rendelkezésre álló nyersanyagnorma nettó 350.- Ft volt, ami még mindig magasabb a jelenlegi realitásoktól…A fényképek körülbelül felét Déry Gábor fotózta. Ezt ezúton is köszönjük!

Közzétette: Oldalas magazin – 2018. június 16., szombat
Az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2018-as képei

Szakmai Zsűri:

 • Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
 • Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
 • Ortó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács
 • Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
 • Kocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
 • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

Gyerek zsűri:

 • Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
 • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
 • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
 • Gyuris Botond (10 éves)

Szponzoraink:

 1. Aviko BV – Pannon Frost Kft.
 2. Naszálytej Zrt.
 3. Helit Kft.
 4. Mirbest csoport
 5. Oldalas magazin

Szakmai Partnereink: 

 • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) 
 • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
 • Biokultúra Szövetség
 • Biokontroll Hungária Kft.

Verseny menete:

A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a szakértő zsűri a beérkező pályaművek dokumentációját, leírását értékeli, vagyis a versenyre nevezett ételsort 20 felnőtt adagról a kalkulációval együtt, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készített fotókat.

A versenyen a kötelező alapanyagok, a Vadhús (bármilyen formában elfogadott) és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes Bio tej 

felhasználásával kell majd egy 3 fogásból (előétel vagy hideg/meleg leves, főétel, desszert) álló menüt elkészíteni. Ezen túlmenően a recepthez használandó alapanyagok tetszés szerint megválaszthatók.

A 3 fogásos menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke 1 adagra számítva összesen nem haladhatja meg a nettó 350 Ft-ot. A mennyiségeket egy felnőtt étkező számára kell kalkulálni, és a kalkulációban meg kell jelölni a késztermék mennyiségét (összes súly, vagy térfogat), tápanyagértéket 1 adagra vetítve.

A menüvel szemben alapkövetelmény, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával 4 óra alatt, egy átlagosan felszerelt konyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetők legyenek, akár több száz fogyasztó részére. Elvárás továbbá, hogy a menü minden eleme közétkeztetési körülmények között is jól kitálalható legyen.

Az első fordulóban legjobbra értékelt 12 csapat pályaműve továbbjut a második fordulóba, ahol lehetőség nyílik a pályaművek elkészítésére a 2019. május 25-ei döntőben. A nevezett menüsor elkészítésére és tálalására összesen 4 óra áll rendelkezésére minden csapatnak. A versenyben 20 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni.

Nevezési Díj:

Az első fordulóban nevezési díj nincs, a második fordulóba jutott csapatok nevezési díja csapatonként 20 000 Ft.

Díjak, különdíjak:

A győztes és helyezett csapatok értékes tárgyjutalmakban részesülnek.

Szakmai zsűri díjkategóriák:

 • OKÉS 2019. Bajnok Csapata
 • OKÉS 2019. II. helyezett Csapata
 • OKÉS 2019. III helyezett Csapata

Gyermek zsűri díjkategória:

 • OKÉS Junior 2019 Bajnok csapata

Egyéb díjkategóriák:

 • OKÉS 2019. Hungary Card különdíj
 • OKÉS 2019. Élosz különdíj
 • OKÉS 2019. Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj (A legjobb gyermekétkeztetés)
 • OKÉS Junior 2019 ETE különdíj (OKÉS 2018. ETE különdíj)
 • OKÉS 2019. Oldalas magazin
 • Egyéb támogatói díjak

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…