Ajánló OKÉS Országos közétkeztetési szakácsverseny újra Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-12-28 18 perc átlagos olvasási idő 0 1,998 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az “OKÉS” Országos Közétkeztetési szakácsverseny- az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének kezdeményezésére indult el 2010-ben, melynek célja a közétkeztetésben tevékenykedők inspirálása, az ételek modernizálása és új receptúrák létrehozásának támogatása. A verseny fővédnöke: Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára 2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdeti meg az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról, a versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy csak megmérettetnék magukat. A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”. A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése. Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni, mely során 20 százalékkal magasabb norma áll rendelkezésére annak, aki a tudatosságra és a bio alapanyagok felhasználásra is gondol. (A nettó 350.- Ft ebben az esetben az az összeg, ami, a valóban a tányérra kerülő alapanyagok értéke!) A verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a vadhús (bármilyen formában elfogadott) és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%. Versenykiírás >>> Nevezési lap >>> Receptúra sablon >>> Árlista a számításhoz >>> Kik nevezhetnek? A versenyre benevezhet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapat/csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezésével. (Cégenként több csapat is nevezhet.) Nevezési határidő: A szervezők a nevezést 2019. január 25-ig várják, amely elérhető a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon. Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese a 2018. december 5-ei sajtótájékoztatón (Fotó: Bácsi Róbert László) A fentieken túl néhány személyes megjegyzés az előző évek versenyzőinek tapasztalatiból, hogy miért érdemes indulni a versenyen, miért érdemes pályázni: Kommunikációs lehetőség a fogyasztókkal: A tavalyi pályázók közül többen kommunikációs lehetőségnek használták a pályázatot és folyamatosan tájékoztatták a fogyasztókat a receptúrákról, kóstolási lehetőséget biztosítottak. Volt, aki megversenyeztette a recepteket a fogyasztók és/vagy a gyerekek között. Legyenek kreatívok, és használják az ilyen nagy publicitást kapott eseményeket a saját konyháik népszerűsítésére. Sikeres szereplés esetén országos ismertségüket felhasználhatják helyi munkájuk népszerűsítésére. Kollégák jutalmazása, csapatépítés: A közétkeztetési munkából, munkakörülményekből, és receptúrákból ki tudnak lépni a kollégák, és lehetőségünk nyílik egy országos versenyre készülni kollégáikkal. Sikeres szereplésük esetén a verseny egyúttal szakmai kirándulás is. Szakmai tapasztalat szerzés: Mindenki a versenyre való felkészülés során fejlődik, így annak során olyan szakmai tapasztalatokra tehetnek szert, melyre nem biztosan lenne lehetőségük. A korábbi évek tapasztalatai alapján a felkészülés, pályázatírás időszaka megszínesíti a kollektíva hétköznapjait is. Receptjeikkel fejleszthetik a közétkeztetés szakmai színvonalát. A rendelkezésre álló nyersanyagnorma nettó 350.- Ft volt, ami még mindig magasabb a jelenlegi realitásoktól…A fényképek körülbelül felét Déry Gábor fotózta. Ezt ezúton is köszönjük!Közzétette: Oldalas magazin – 2018. június 16., szombat Az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2018-as képei Szakmai Zsűri: Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnökeÁcs Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnökeGyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro CornerOrtó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakácsKelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnökeKocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktatóVárhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács Gyerek zsűri: Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnökePimvicska-Danyi Botond (10 éves)Gyuris Botond (10 éves) Szponzoraink: Aviko BV – Pannon Frost Kft.Naszálytej Zrt.Helit Kft.Mirbest csoportOldalas magazin Szakmai Partnereink: Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) Egészséges Táplálkozásért EgyesületBiokultúra SzövetségBiokontroll Hungária Kft. Verseny menete: A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a szakértő zsűri a beérkező pályaművek dokumentációját, leírását értékeli, vagyis a versenyre nevezett ételsort 20 felnőtt adagról a kalkulációval együtt, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készített fotókat. A versenyen a kötelező alapanyagok, a Vadhús (bármilyen formában elfogadott) és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes Bio tej felhasználásával kell majd egy 3 fogásból (előétel vagy hideg/meleg leves, főétel, desszert) álló menüt elkészíteni. Ezen túlmenően a recepthez használandó alapanyagok tetszés szerint megválaszthatók. A 3 fogásos menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke 1 adagra számítva összesen nem haladhatja meg a nettó 350 Ft-ot. A mennyiségeket egy felnőtt étkező számára kell kalkulálni, és a kalkulációban meg kell jelölni a késztermék mennyiségét (összes súly, vagy térfogat), tápanyagértéket 1 adagra vetítve. A menüvel szemben alapkövetelmény, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával 4 óra alatt, egy átlagosan felszerelt konyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetők legyenek, akár több száz fogyasztó részére. Elvárás továbbá, hogy a menü minden eleme közétkeztetési körülmények között is jól kitálalható legyen. Az első fordulóban legjobbra értékelt 12 csapat pályaműve továbbjut a második fordulóba, ahol lehetőség nyílik a pályaművek elkészítésére a 2019. május 25-ei döntőben. A nevezett menüsor elkészítésére és tálalására összesen 4 óra áll rendelkezésére minden csapatnak. A versenyben 20 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni. Nevezési Díj: Az első fordulóban nevezési díj nincs, a második fordulóba jutott csapatok nevezési díja csapatonként 20 000 Ft. Díjak, különdíjak: A győztes és helyezett csapatok értékes tárgyjutalmakban részesülnek. Szakmai zsűri díjkategóriák: OKÉS 2019. Bajnok CsapataOKÉS 2019. II. helyezett CsapataOKÉS 2019. III helyezett Csapata Gyermek zsűri díjkategória: OKÉS Junior 2019 Bajnok csapata Egyéb díjkategóriák: OKÉS 2019. Hungary Card különdíjOKÉS 2019. Élosz különdíjOKÉS 2019. Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj (A legjobb gyermekétkeztetés)OKÉS Junior 2019 ETE különdíj (OKÉS 2018. ETE különdíj)OKÉS 2019. Oldalas magazinEgyéb támogatói díjak Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező Íme, a megoldás az átverős táboroztatók ellen! Imádjuk, de mennyire ismerjük? Meghökkentő statisztikák a baconről Újabb világsiker: neves francia lapba került be a magyar cukrász desszertje 2022-ben a Huncut szilva herceg lett Magyarország Tortája
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Egyre kevesebb gyógynövényt gyűjtenek be Magyarországon 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja a gyógynövény ágazat, amely az idegenforgalom és a …
Oldalas magazin: Interjú Ferenczi István Cheffel (Oldalas magazin) – Ferenczi Istvánnal beszélgettem, aki a Magyar Grillszövetség elnöke, vagy akit mindenki …