Főoldal Hírek Ajánló OKÉS Országos közétkeztetési szakácsverseny újra

OKÉS Országos közétkeztetési szakácsverseny újra

18 perc átlagos olvasási idő
0
2,248
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az “OKÉS” Országos Közétkeztetési szakácsverseny- az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének kezdeményezésére indult el 2010-ben, melynek célja a közétkeztetésben tevékenykedők inspirálása, az ételek modernizálása és új receptúrák létrehozásának támogatása.

A verseny fővédnöke: Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével hirdeti meg az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról, a versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy csak megmérettetnék magukat.

A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül:

Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

A szervezők és a zsűri a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menü elkészítését várják a nevezőktől. Cél az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, azok egészségesebb elkészítése.

Egy reális, alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kell a 3 fogásos menüt készíteni, mely során 20 százalékkal magasabb norma áll rendelkezésére annak, aki a tudatosságra és a bio alapanyagok felhasználásra is gondol. 

(A nettó 350.- Ft ebben az esetben az az összeg, ami, a valóban a tányérra kerülő alapanyagok értéke!)

A verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a vadhús (bármilyen formában elfogadott) és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.Kik nevezhetnek?

A versenyre benevezhet bármely közétkeztetést végző főzőkonyha, 2 fős csapat/csapatok (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezésével. (Cégenként több csapat is nevezhet.)

Nevezési határidő:

A szervezők a nevezést 2019. január 25-ig várják, amely elérhető a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon.

Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese a 2018. december 5-ei sajtótájékoztatón (Fotó: Bácsi Róbert László)

A fentieken túl néhány személyes megjegyzés az előző évek versenyzőinek tapasztalatiból, hogy miért érdemes indulni a versenyen, miért érdemes pályázni:

 1. Kommunikációs lehetőség a fogyasztókkal: A tavalyi pályázók közül többen kommunikációs lehetőségnek használták a pályázatot és folyamatosan tájékoztatták a fogyasztókat a receptúrákról, kóstolási lehetőséget biztosítottak. Volt, aki megversenyeztette a recepteket a fogyasztók és/vagy a gyerekek között. Legyenek kreatívok, és használják az ilyen nagy publicitást kapott eseményeket a saját konyháik népszerűsítésére. Sikeres szereplés esetén országos ismertségüket felhasználhatják helyi munkájuk népszerűsítésére.
 2. Kollégák jutalmazása, csapatépítés: A közétkeztetési munkából, munkakörülményekből, és receptúrákból ki tudnak lépni a kollégák, és lehetőségünk nyílik egy országos versenyre készülni kollégáikkal. Sikeres szereplésük esetén a verseny egyúttal szakmai kirándulás is.
 3. Szakmai tapasztalat szerzés: Mindenki a versenyre való felkészülés során fejlődik, így annak során olyan szakmai tapasztalatokra tehetnek szert, melyre nem biztosan lenne lehetőségük. A korábbi évek tapasztalatai alapján a felkészülés, pályázatírás időszaka megszínesíti a kollektíva hétköznapjait is. Receptjeikkel fejleszthetik a közétkeztetés szakmai színvonalát.

A rendelkezésre álló nyersanyagnorma nettó 350.- Ft volt, ami még mindig magasabb a jelenlegi realitásoktól…A fényképek körülbelül felét Déry Gábor fotózta. Ezt ezúton is köszönjük!

Közzétette: Oldalas magazin – 2018. június 16., szombat
Az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2018-as képei

Szakmai Zsűri:

 • Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
 • Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
 • Ortó Gyula Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok mesterszakács
 • Kelemen Helmut Mesterszakács, szakoktató. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
 • Kocsonya Kálmán Mesterszakács, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese, vendéglátás szakoktató
 • Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács

Gyerek zsűri:

 • Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
 • Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
 • Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
 • Gyuris Botond (10 éves)

Szponzoraink:

 1. Aviko BV – Pannon Frost Kft.
 2. Naszálytej Zrt.
 3. Helit Kft.
 4. Mirbest csoport
 5. Oldalas magazin

Szakmai Partnereink: 

 • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági hivatal (NÉBIH) 
 • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
 • Biokultúra Szövetség
 • Biokontroll Hungária Kft.

Verseny menete:

A verseny kétfordulós. Az első fordulóban a szakértő zsűri a beérkező pályaművek dokumentációját, leírását értékeli, vagyis a versenyre nevezett ételsort 20 felnőtt adagról a kalkulációval együtt, csatolva a pontos technológiai leírást, a tálalási javaslatot, kiegészítve a kitálalt ételről készített fotókat.

A versenyen a kötelező alapanyagok, a Vadhús (bármilyen formában elfogadott) és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes Bio tej 

felhasználásával kell majd egy 3 fogásból (előétel vagy hideg/meleg leves, főétel, desszert) álló menüt elkészíteni. Ezen túlmenően a recepthez használandó alapanyagok tetszés szerint megválaszthatók.

A 3 fogásos menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke 1 adagra számítva összesen nem haladhatja meg a nettó 350 Ft-ot. A mennyiségeket egy felnőtt étkező számára kell kalkulálni, és a kalkulációban meg kell jelölni a késztermék mennyiségét (összes súly, vagy térfogat), tápanyagértéket 1 adagra vetítve.

A menüvel szemben alapkövetelmény, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával 4 óra alatt, egy átlagosan felszerelt konyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetők legyenek, akár több száz fogyasztó részére. Elvárás továbbá, hogy a menü minden eleme közétkeztetési körülmények között is jól kitálalható legyen.

Az első fordulóban legjobbra értékelt 12 csapat pályaműve továbbjut a második fordulóba, ahol lehetőség nyílik a pályaművek elkészítésére a 2019. május 25-ei döntőben. A nevezett menüsor elkészítésére és tálalására összesen 4 óra áll rendelkezésére minden csapatnak. A versenyben 20 adag ételt kell elkészíteni és kitálalni.

Nevezési Díj:

Az első fordulóban nevezési díj nincs, a második fordulóba jutott csapatok nevezési díja csapatonként 20 000 Ft.

Díjak, különdíjak:

A győztes és helyezett csapatok értékes tárgyjutalmakban részesülnek.

Szakmai zsűri díjkategóriák:

 • OKÉS 2019. Bajnok Csapata
 • OKÉS 2019. II. helyezett Csapata
 • OKÉS 2019. III helyezett Csapata

Gyermek zsűri díjkategória:

 • OKÉS Junior 2019 Bajnok csapata

Egyéb díjkategóriák:

 • OKÉS 2019. Hungary Card különdíj
 • OKÉS 2019. Élosz különdíj
 • OKÉS 2019. Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj (A legjobb gyermekétkeztetés)
 • OKÉS Junior 2019 ETE különdíj (OKÉS 2018. ETE különdíj)
 • OKÉS 2019. Oldalas magazin
 • Egyéb támogatói díjak

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…