Főoldal Hírek Átólzéig Mintegy 100 termék átfogó vizsgálatát rendelte el a földművelésügyi miniszter

Mintegy 100 termék átfogó vizsgálatát rendelte el a földművelésügyi miniszter

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,187
 ehaccp_topbanner3.jpg

Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára budapesti február 20-i sajtótájékoztatóján bejelentette: Fazekas Sándor a tárca minisztere elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát. A NÉBIH munkatársai már el is kezdték a munkát.

 

A kormány, az FM és a NÉBIH számára is kulcsfontosságú, hogy biztosítsa a lakosság számára a jó minőségű élelmiszerekhez való hozzájutást. Zsigó Róbert ismertette: ennek érdekében az elmúlt években több intézkedést tettek, szemléletformáló, tájékoztató programokat indítottak. A Magyar Élelmiszerkönyv megalkotásának és folyamatos bővítésének is elsődleges célja hagyományaink védelme, valamint élelmiszereink magas minőségének szavatolása. Ennek jegyében szigorodtak nemrégiben például a húskészítményekre, kenyerekre valamint a pékárúkra vonatkozó követelmények is.

A NÉBIH által néhány éve indított „Szupermenta” program a vásárlói tudatosság erősödését és a lakosság tájékoztatását szolgálja. A program keretében havonta különböző termékcsoportok érzékszervi, laboratóriumi, valamint kedveltségi vizsgálatát végzik el a hivatal szakemberei. Az államtitkár elmondta: az élelmiszerek minőségének növelésével, valamint vásárlói tudatosság fejlesztésével kapcsolatos anyagon dolgoznak néhány hónapja, mely hamarosan a kormány elé kerülhet.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A napokban újra nyilvánosságot kapott a NÉBIH korábban végzett vizsgálata. A hivatal munkatársai 24 féle azonos márkajelzésű élelmiszert vásároltak Magyarországon és Ausztriában is működő kereskedelmi láncok üzleteiben. A vizsgálat során kiderült, hogy a legtöbb esetben minőségbeli és összetételbeli különbségek vannak. Ezt a problémát a kormány jelezte 2015-ben, majd a közös fellépést támogatta ez ügyben a 2016. áprilisi V4 találkozón.

Az államtitkár hangsúlyozta: elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdésről van szó. A magyar emberek elvárják, hogy az érintett multinacionális cégektől egy minőségben vásárolhassanak, mint az osztrák vásárlók. Zsigó Róbert kijelentette: Nem magyarázkodást várnak, hanem korrekt és tisztességes elbánást. Az emberek nem kérnek a „kettős mércéből”.

 

 

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A földművelésügyi tárca minisztere Fazekas Sándor elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát. A NÉBIH szakemberei elkezdték a termékek összehasonlító és érzékszervi analízisét. Az államtitkár leszögezte: nem engedik, hogy a magyar vásárlókat „kettős mércével” sújtsák. Magyarország kormánya továbbra is kiáll a magyar családok és vásárlók mellett. Az ügy tisztázásáig pedig ajánljuk mindenki figyelmébe a jó minőségű magyar termékeket, magyar élelmiszereket.

 

(FM Sajtóiroda)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …