Főoldal Hírek Portré Minőség a mennyiség előtt

Minőség a mennyiség előtt

8 perc átlagos olvasási idő
0
638
 ehaccp_topbanner3.jpg

Minőség a mennyiség előttSzellák János dunavecsei kistermelő

Szellák János fiatalon a tanítás mellett – nagyrészt este, nem ritkán éjszaka – segített a szüleinek a családi vállalkozásban. De a matek-fizika oktatás és az őstermelői lét nem sokáig ment párhuzamosan: egy idő után végleg lehorgonyzott a fűszernövények mellett. Azóta Dunavecse egyik kiemelkedő kistermelője.

„Beleszerettem ebbe, mi tagadás”

– vallja szerényen az emberöltővel, 35 évvel ezelőtti kezdetekről. A hajnal éveken keresztül a Bosnyák téri, majd a nagybani piacon érte, de közel 20 éve exkluzívan a Metro áruházlánc kistermelő beszállítója.

A hajnali kelés így sem marad el: 2-3 körül már az aznapi teendők körül járnak a gondolatai, fél 5-kor kipattan az ágyból. Hogy aztán a délelőttöt a 2-3 hektáros fűszerkertben, a délutánt az autóban ülve az áruház raktára felé utazva töltse, majd az este ismét a földön, vagy az üzemben teljen. A nap 9-fél 10-kor ér véget számára.

„Tudnánk nagyobb méretekben is termelni, de számunkra – még ha ez közhelyesen hangzik is – a minőség fontosabb a mennyiségnél. A   petrezselyem, fodros petrezselyem, zeller- és kaporzöld, újabban a spenót, sóska, metélőhagyma, metélő fokhagyma nagyon kényes termékek.

A gazdasági szakszótárban az Ő családi gazdálkodásukat a „kistermelőknek” nevezik, pedig ez egy üzem: fóliasátrakkal, csomagoló berendezéssel, hűtőházzal. Így tudta felváltani a kezdeti műanyag ládás szállítást, papírdobozossal, amely nem csak környezetbarát, hanem praktikus is: azonnal az áruház polcaira kerülhet. Ez a megoldás etalonná vált a zöldfűszerek kínálása során.

Szellák János büszke rá, hogy a 20 éves együttműködés alatt a termékeivel szembeni minőségi reklamáció ezrelékekben mérhető. Nem biogazdálkodást folytatnak, de kerülik a vegyszereket, csak ártalmatlan szerekkel ápolják a növényeket. A matematikai gondolkodást legidősebb lányával közösen beépítik a mindennapokba: a közelmúltban áttervezték a vízrendszer nyomvonalát, amivel 30%-al csökkentették az anyagköltséget. 

Jelenleg tanácsadóként két agrármérnök is segíti a családi gazdálkodást: ők a termék hatékonyság, és a még kevesebb szerhasználat kérdésében végeznek kutatásokat.

A munkaerőhiányt Ő is érzi, de ennek ellenére nem enged a színvonalból. Mint mondja,  minőségi termékeket csak hozzáértő, lelkes munkatársakkal lehet létrehozni.  A családhoz 1 fő állandó és 4-5 alkalmi dolgozó társul.

Szellák János szerint a fogyasztók egyre nyitottabbak a hazai termékek felé, a minőség, a környezettudatosság miatt is. Ezt a trendet érzi a fiatalok körében is.

A fejlesztési irányokat is a minőségben látja. Ennek rengeteg összetevője van, a magtól a szántási technikáig, az öntözéstől a csomagolásig. Mint mondja, a jó kertész olyan, mint a jó pap, holtig tanul. 

Amikor azt kérdezik tőle, megéri-e a napi 16-17 órai munka, az a kép „ugrik be” neki, ahogy este vág egy csomó zöldségzöldet a birtokán, és az orrában érzi a friss, semmivel össze nem téveszthető illatot.

„A növényt szeretni és tisztelni kell, együtt élni vele, ilyen egyszerű.”

Sajtóközlemény
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Portré

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …