Portré Minőség a mennyiség előtt Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-05-21 8 perc átlagos olvasási idő 0 684 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Minőség a mennyiség előtt –Szellák János dunavecsei kistermelő Szellák János fiatalon a tanítás mellett – nagyrészt este, nem ritkán éjszaka – segített a szüleinek a családi vállalkozásban. De a matek-fizika oktatás és az őstermelői lét nem sokáig ment párhuzamosan: egy idő után végleg lehorgonyzott a fűszernövények mellett. Azóta Dunavecse egyik kiemelkedő kistermelője. „Beleszerettem ebbe, mi tagadás” – vallja szerényen az emberöltővel, 35 évvel ezelőtti kezdetekről. A hajnal éveken keresztül a Bosnyák téri, majd a nagybani piacon érte, de közel 20 éve exkluzívan a Metro áruházlánc kistermelő beszállítója. A hajnali kelés így sem marad el: 2-3 körül már az aznapi teendők körül járnak a gondolatai, fél 5-kor kipattan az ágyból. Hogy aztán a délelőttöt a 2-3 hektáros fűszerkertben, a délutánt az autóban ülve az áruház raktára felé utazva töltse, majd az este ismét a földön, vagy az üzemben teljen. A nap 9-fél 10-kor ér véget számára. „Tudnánk nagyobb méretekben is termelni, de számunkra – még ha ez közhelyesen hangzik is – a minőség fontosabb a mennyiségnél. A petrezselyem, fodros petrezselyem, zeller- és kaporzöld, újabban a spenót, sóska, metélőhagyma, metélő fokhagyma nagyon kényes termékek. A gazdasági szakszótárban az Ő családi gazdálkodásukat a „kistermelőknek” nevezik, pedig ez egy üzem: fóliasátrakkal, csomagoló berendezéssel, hűtőházzal. Így tudta felváltani a kezdeti műanyag ládás szállítást, papírdobozossal, amely nem csak környezetbarát, hanem praktikus is: azonnal az áruház polcaira kerülhet. Ez a megoldás etalonná vált a zöldfűszerek kínálása során. Szellák János büszke rá, hogy a 20 éves együttműködés alatt a termékeivel szembeni minőségi reklamáció ezrelékekben mérhető. Nem biogazdálkodást folytatnak, de kerülik a vegyszereket, csak ártalmatlan szerekkel ápolják a növényeket. A matematikai gondolkodást legidősebb lányával közösen beépítik a mindennapokba: a közelmúltban áttervezték a vízrendszer nyomvonalát, amivel 30%-al csökkentették az anyagköltséget. Jelenleg tanácsadóként két agrármérnök is segíti a családi gazdálkodást: ők a termék hatékonyság, és a még kevesebb szerhasználat kérdésében végeznek kutatásokat. A munkaerőhiányt Ő is érzi, de ennek ellenére nem enged a színvonalból. Mint mondja, minőségi termékeket csak hozzáértő, lelkes munkatársakkal lehet létrehozni. A családhoz 1 fő állandó és 4-5 alkalmi dolgozó társul. Szellák János szerint a fogyasztók egyre nyitottabbak a hazai termékek felé, a minőség, a környezettudatosság miatt is. Ezt a trendet érzi a fiatalok körében is. A fejlesztési irányokat is a minőségben látja. Ennek rengeteg összetevője van, a magtól a szántási technikáig, az öntözéstől a csomagolásig. Mint mondja, a jó kertész olyan, mint a jó pap, holtig tanul. Amikor azt kérdezik tőle, megéri-e a napi 16-17 órai munka, az a kép „ugrik be” neki, ahogy este vág egy csomó zöldségzöldet a birtokán, és az orrában érzi a friss, semmivel össze nem téveszthető illatot. „A növényt szeretni és tisztelni kell, együtt élni vele, ilyen egyszerű.” Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze Feketén a tányér mögött: fekete fizetések a vendéglátásban Sztárkavalkád Balatonfüreden – ahogy még nem láttad és nem hallottad 30 éves a Krisna-völgyi Búcsú – ünnep, ami megérinti a lelked Indul a nyár legmenőbb sörös játéka Budapesten Sajtóközlemény
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
A Séfklub különleges bemutatója: laskagomba, zöldségek és fűszerek a terítéken A Séfklub legutóbbi taggyűlése izgalmas eseményeket tartogatott. A találkozón különleges hangsúlyt kapott a …
Már Magyarországon is elérhető a VITO Olajtisztító Az olyan világcégek által használt berendezés, mint a Hilton, az Emirates Hotels & Resorts, …