Főoldal Hírek Portré Minőség a mennyiség előtt

Minőség a mennyiség előtt

8 perc átlagos olvasási idő
0
392
 ehaccp_topbanner3.jpg

Minőség a mennyiség előttSzellák János dunavecsei kistermelő

Szellák János fiatalon a tanítás mellett – nagyrészt este, nem ritkán éjszaka – segített a szüleinek a családi vállalkozásban. De a matek-fizika oktatás és az őstermelői lét nem sokáig ment párhuzamosan: egy idő után végleg lehorgonyzott a fűszernövények mellett. Azóta Dunavecse egyik kiemelkedő kistermelője.

„Beleszerettem ebbe, mi tagadás”

– vallja szerényen az emberöltővel, 35 évvel ezelőtti kezdetekről. A hajnal éveken keresztül a Bosnyák téri, majd a nagybani piacon érte, de közel 20 éve exkluzívan a Metro áruházlánc kistermelő beszállítója.

A hajnali kelés így sem marad el: 2-3 körül már az aznapi teendők körül járnak a gondolatai, fél 5-kor kipattan az ágyból. Hogy aztán a délelőttöt a 2-3 hektáros fűszerkertben, a délutánt az autóban ülve az áruház raktára felé utazva töltse, majd az este ismét a földön, vagy az üzemben teljen. A nap 9-fél 10-kor ér véget számára.

„Tudnánk nagyobb méretekben is termelni, de számunkra – még ha ez közhelyesen hangzik is – a minőség fontosabb a mennyiségnél. A   petrezselyem, fodros petrezselyem, zeller- és kaporzöld, újabban a spenót, sóska, metélőhagyma, metélő fokhagyma nagyon kényes termékek.

A gazdasági szakszótárban az Ő családi gazdálkodásukat a „kistermelőknek” nevezik, pedig ez egy üzem: fóliasátrakkal, csomagoló berendezéssel, hűtőházzal. Így tudta felváltani a kezdeti műanyag ládás szállítást, papírdobozossal, amely nem csak környezetbarát, hanem praktikus is: azonnal az áruház polcaira kerülhet. Ez a megoldás etalonná vált a zöldfűszerek kínálása során.

Szellák János büszke rá, hogy a 20 éves együttműködés alatt a termékeivel szembeni minőségi reklamáció ezrelékekben mérhető. Nem biogazdálkodást folytatnak, de kerülik a vegyszereket, csak ártalmatlan szerekkel ápolják a növényeket. A matematikai gondolkodást legidősebb lányával közösen beépítik a mindennapokba: a közelmúltban áttervezték a vízrendszer nyomvonalát, amivel 30%-al csökkentették az anyagköltséget. 

Jelenleg tanácsadóként két agrármérnök is segíti a családi gazdálkodást: ők a termék hatékonyság, és a még kevesebb szerhasználat kérdésében végeznek kutatásokat.

A munkaerőhiányt Ő is érzi, de ennek ellenére nem enged a színvonalból. Mint mondja,  minőségi termékeket csak hozzáértő, lelkes munkatársakkal lehet létrehozni.  A családhoz 1 fő állandó és 4-5 alkalmi dolgozó társul.

Szellák János szerint a fogyasztók egyre nyitottabbak a hazai termékek felé, a minőség, a környezettudatosság miatt is. Ezt a trendet érzi a fiatalok körében is.

A fejlesztési irányokat is a minőségben látja. Ennek rengeteg összetevője van, a magtól a szántási technikáig, az öntözéstől a csomagolásig. Mint mondja, a jó kertész olyan, mint a jó pap, holtig tanul. 

Amikor azt kérdezik tőle, megéri-e a napi 16-17 órai munka, az a kép „ugrik be” neki, ahogy este vág egy csomó zöldségzöldet a birtokán, és az orrában érzi a friss, semmivel össze nem téveszthető illatot.

„A növényt szeretni és tisztelni kell, együtt élni vele, ilyen egyszerű.”

Sajtóközlemény
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
  • Az egyik legjobb szegedi paprika nyomában

    A Peták Paplogó Kertészet története Kezdjük egy rövid történeti bevezetővel: Szeged környé…
  • Vasárnap a saláta is pihen

    A Jászvega Global-nál jártunk A salátaimádók mozgalmát, „Love my salad” néven egy holland …
  • Portré: Gyimesi Tamás

    Ebben a hónapban újra egy sokat látott kollégát szeretnék bemutatni, aki a szakma szinte ö…
Töltsön be továbbiakat Portré

Cikk ajánló

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. L…