Főoldal Hírek Kultúra Mészáros Pál az Év Bortermelője

Mészáros Pál az Év Bortermelője

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,034
 ehaccp_topbanner3.jpg

    A Magyar Bor Akadémia (MBA) döntése alapján Mészáros Pál nyerte el a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon díjat – jelentette be a szervezet elnöke pénteken Budapesten.

 

    Zilai Zoltán emlékeztetett arra, hogy az MBA idén 26. alkalommal adta át Magyarország legrégebbi és egyik legrangosabb borszakmai elismerését.


    A szekszárdi borász második alkalommal szerepelt a díj döntősei között; mellette ezúttal Borbély Tamás (Badacsony), Jásdi István (Balatonfüred-Csopak), Koch Csaba (Hajós-Baja, Villány) és Szőke Mátyás (Mátra) kapott jelölést.


    Koncz Ildikó, az MBA főtitkára felidézte, hogy az idei jelölés szakmai bázisát sikerült még inkább kiszélesíteni: 500 borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef kapott névre szóló felkérést, és közülük csaknem 250-en éltek is a jelölés lehetőségével. A felkérteknek – a két éve bevezetett rendszernek megfelelően – idén is 3-3 bortermelő ajánlására volt módjuk. Az általános jelölésen kívül a díj korábbi győztesei lehetőséget kaptak, hogy egy személyt közösen juttassanak a végső győzelemre esélyes öt jelölt közé.


    A verseny szabályzata alapján az öt legtöbb jelölést kapott borász közül a Magyar Bor Akadémia tagjai döntötték el titkos szavazással, hogy ki nyeri 2016-ban az Év Bortermelője Magyarországon kitüntetést; idén 153 tag közül 121-en szavaztak.


    Mészáros Pál a szervezők által közölt életrajt szerint borász családban született; felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Huszonhat évesen telepítette első szőlőjét, ma pedig már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérmet nyertek el olyan megmérettetéseken, mint a Challenge International Du Vin, a Monde Selection és a VinAgora Nemzetközi Borverseny.

 

MTI/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…