Főoldal Hírek Színes Ezeket fogadtuk meg erre az évre

Ezeket fogadtuk meg erre az évre

6 perc átlagos olvasási idő
0
965
 ehaccp_topbanner3.jpg

Januárban a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felmérése szerint a válaszadók mintegy 26 százaléka tett újévi fogadalmat – olvasható az infostart.hu-n.

A legtöbben utazni szeretnének, a spórolással, munkával, rossz szokásokkal kapcsolatos fogadalmak az utolsó helyekre szorultak. Legnagyobb arányban a nők mondták, hogy megfogadtak valamit erre az évre: mégpedig homlokegyenes mást, mint amiket a férfiak.

Ezekről szól a legtöbb fogadalom

Sokan nem szeretik az újévi fogadkozást, mondván valami újba kezdeni, változtatni bármikor lehet. Mások azt mondják, azért nem fogadkoznak, mert soha, semmivel kapcsolatban nem tesznek fogadalmat, megint mások eleve kudarcra ítéltnek tartják próbálkozásukat. Pedig a fogadalmak sokszor inkább vágyak megfogalmazása, márpedig ez az első lépés ahhoz, hogy valóra is váltsuk azt az álmot.

Elutazni valahová, ahol még sosem jártam

– az igennel válaszolók több mint fele ezt fogadta meg 2019-re. A megkérdezettek 47 százaléka vallotta azt, hogy életmódváltással kapcsolatban fogadott meg valamit, 48 százalék a külsején változtatna. Érdekes, hogy rossz szokással (például dohányzás) kapcsolatban mindössze 17 százalék fogadkozott, munkahellyel és tanulással kapcsolatban is csak 16 százalék tett valamilyen ígéretet önmagának.

Forrás: Pixabay,com

A nemek harca

A férfiak és a nők fogadalmai eltérnek: míg a nők a külsejükkel és utazásaikkal kapcsolatban, addig a férfiak személyiségfejlődésükkel és anyagi helyzetükkel kapcsolatban javítanának életükön, valamint családjukkal is szeretnének több időt együtt tölteni.

Nagyok a korosztályi eltérések is: míg 30-39 éves kor között legtöbben (87 százalék) a külsejükkel kapcsolatban tettek ígéreteket önmaguknak, második legfontosabbnak pedig az énidőt tartja ez a korosztály. Az ötvenes korosztály számára legfontosabb cél elutazni valahová, ahol még sosem jártak, 60 éven felül pedig az egészséggel kapcsolatos fogadalmak szerepeltek kiemelt helyen.

Ezt fogadtuk meg tavaly

Tavalyra a válaszadók mindössze 17 százaléka tett újévi fogadalmat – kiugró arányban a 25 és 29 év közöttiek, nekik 60 százalékuk tartotta fontosnak ezt a hagyományt. A fogadkozók

63 százaléka önmagával akart többet törődni tavaly, sportolni, utazni szeretett volna, 59 százalékuk pedig egészsége érdekében életmódot szeretett volna váltani.

A nők között a legnépszerűbb fogadalom a külsőn való változtatás (például fogyás) volt, a férfiak legnagyobb arányban (40 százalék) az anyagi helyzetükön javítottak volna tavaly.

A Bónusz Brigád és a GKI Digital felmérésében arra is rákérdezett, hogy a fogadkozók betartották-e fogadalmaikat. Kiderült, hogy a 2018-ra tett fogadalmakat a válaszadók 78 százaléka úgy érzi, hogy legalábbis részben betartotta, minden tizedik válaszadó pedig maximálisan teljesítette a saját magának előírtakat.

OPH, infostart.hu /Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…