Főoldal Hírek Csőposta Malajziai világdöntőbe jutottak a magyar szakácsok és cukrászok a prágai selejtezőből

Malajziai világdöntőbe jutottak a magyar szakácsok és cukrászok a prágai selejtezőből

6 perc átlagos olvasási idő
0
3,866
 ehaccp_topbanner3.jpg

A 2017. október 6. és 8. között Prágában megrendezésre kerülő WACS Global Chef Challege versenyen (felnőtt szakács) Adamek Balázs és commis-ja, Murányi Mercédesz első helyezést ért el, a WACS Global Pastry Chef Challenge-en Maczák Anna és Marosi Mónika ugyancsak a dobogó tetején állt. Ezzel a felnőtt szakács és cukrász csapat is tovább jtutott a 2018-as világdöntőbe, Malajziába.

 

A WACS Young Chef Challenge (junior szakács) versenyen Hack Barnabás és commis-ja, Lendvai Ivett bronzérmet szerzett a közép-európai régióban, Európában pedig összesítve a 6. helyet foglalják el.

 

A versenyre való felkészülést és részvételt a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatta.

 

A versenyzőket háttérből támogatta egy magyar stand, ahol több tízezer látogató ismerkedett a magyar termékekkel, kiváló szatmári pálinkákkal, mátrai borokkal és Hungarikumokkal.

 

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) 2007-ben azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen egy közös, élő, melegkonyhás versenyre, ahol a világ minden tájáról érkező séfek mérhetik össze tudásukat.

 

A cukrászoknak kötelezően egy  1000 és 1200 g közötti csokoládé tortát és 6 főre egy olyan tányérdesszertet kell elkészíteniük, amelynek minimum két komponenst kell tartalmaznia. A két komponens közül az egyiknek sültnek kell lennie, valamint tartalmaznia kell gyümölcsöt, szószt és dekorációt.

 

A szakácsok esetében a versenymunka, azaz a menü összeállításakor a Világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), 6 fő részére. Idén a kötelező alapanyagok közül a következők állnak rendelkezésre: tengeri sügér, fésűkagyló, libamáj és borjú karaj.

 

A tavalyi szabálymódosítások még szorosabbá és izgalmasabbá tették a versenyt, hiszen az erfurti kulináris olimpián és a luxembourgi kulináris világbajnokságon (2016-ban Erfurt, 2018-ban Luxembourg, két évenként felváltva) a nemzeti válogatottak élő melegkonyhás versenyprogramja alapján, szakácsok esetében az első 12, cukrászoknál és junior szakácsoknál pedig az első 2 nemzet automatikusa kvalifikálja magát világdöntőbe.

 

A tét ismét nagy, hiszen csak 3-3-3 fő szerezhet jogot a továbbjutásra Prágából, 1 észak-, 1 közép- és 1 dél-európai a három kategóriában, a 2018-as Malajziai világdöntőre, melynek helyszíne a 105 országot és 10 millió séfet felölelő WorldChefs (WACS) világkongresszusa lesz.

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A Metro megkezdte a Michelin-táblák kiszállítását

Szeptember 14-én lehullott a lepel a MICHELIN Guide idei díjazottjainak kilétéről – a MICH…