Főoldal Hírek Csőposta Malajziai világdöntőbe jutottak a magyar szakácsok és cukrászok a prágai selejtezőből

Malajziai világdöntőbe jutottak a magyar szakácsok és cukrászok a prágai selejtezőből

6 perc átlagos olvasási idő
0
3,915
 ehaccp_topbanner3.jpg

A 2017. október 6. és 8. között Prágában megrendezésre kerülő WACS Global Chef Challege versenyen (felnőtt szakács) Adamek Balázs és commis-ja, Murányi Mercédesz első helyezést ért el, a WACS Global Pastry Chef Challenge-en Maczák Anna és Marosi Mónika ugyancsak a dobogó tetején állt. Ezzel a felnőtt szakács és cukrász csapat is tovább jtutott a 2018-as világdöntőbe, Malajziába.

 

A WACS Young Chef Challenge (junior szakács) versenyen Hack Barnabás és commis-ja, Lendvai Ivett bronzérmet szerzett a közép-európai régióban, Európában pedig összesítve a 6. helyet foglalják el.

 

A versenyre való felkészülést és részvételt a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatta.

 

A versenyzőket háttérből támogatta egy magyar stand, ahol több tízezer látogató ismerkedett a magyar termékekkel, kiváló szatmári pálinkákkal, mátrai borokkal és Hungarikumokkal.

 

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) 2007-ben azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen egy közös, élő, melegkonyhás versenyre, ahol a világ minden tájáról érkező séfek mérhetik össze tudásukat.

 

A cukrászoknak kötelezően egy  1000 és 1200 g közötti csokoládé tortát és 6 főre egy olyan tányérdesszertet kell elkészíteniük, amelynek minimum két komponenst kell tartalmaznia. A két komponens közül az egyiknek sültnek kell lennie, valamint tartalmaznia kell gyümölcsöt, szószt és dekorációt.

 

A szakácsok esetében a versenymunka, azaz a menü összeállításakor a Világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), 6 fő részére. Idén a kötelező alapanyagok közül a következők állnak rendelkezésre: tengeri sügér, fésűkagyló, libamáj és borjú karaj.

 

A tavalyi szabálymódosítások még szorosabbá és izgalmasabbá tették a versenyt, hiszen az erfurti kulináris olimpián és a luxembourgi kulináris világbajnokságon (2016-ban Erfurt, 2018-ban Luxembourg, két évenként felváltva) a nemzeti válogatottak élő melegkonyhás versenyprogramja alapján, szakácsok esetében az első 12, cukrászoknál és junior szakácsoknál pedig az első 2 nemzet automatikusa kvalifikálja magát világdöntőbe.

 

A tét ismét nagy, hiszen csak 3-3-3 fő szerezhet jogot a továbbjutásra Prágából, 1 észak-, 1 közép- és 1 dél-európai a három kategóriában, a 2018-as Malajziai világdöntőre, melynek helyszíne a 105 országot és 10 millió séfet felölelő WorldChefs (WACS) világkongresszusa lesz.

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…