Főoldal Hírek Átólzéig Borbás Marcsi: A gazlevest nem csak gazemberek és gazleányok ehetik…

Borbás Marcsi: A gazlevest nem csak gazemberek és gazleányok ehetik…

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,445
 ehaccp_topbanner3.jpg

Borbás Marcsi: A gazlevest nem csak gazemberek és gazleányok ehetik…

Nem is gondolnánk, mi mindenből lehet levest készíteni, mégpedig majdhogynem ingyen. Ilyen étel a gazleves is, összetevői nagyjából az árokparton vagy a mezőn teremnek.

 

Gazleves

Már egy tv műsorban is debütált a nemes egyszerűséggel elnevezett leves, így láthatjuk (a 45. perctől), a bográcsban nem csak halászlé vagy jóféle pörkölt készíthető, hanem más, akár húsnélküli étel is. Mint ahogy elmondják a kóstolgatók, köztük sokan elsőként ízlelgetők, igen csak finom a leves.

A hozzávalók között nehéz rangsort felállítani, melyik növény a legjobb, mégis talán a csalánra esik a választásunk. Ez az igénytelen, szinte mindenhol előforduló, rendkívül hasznos növény számos emberi életet mentett már meg, mióta világ a világ. Nem csak azoknak a katonáknak az életét például, akik rendszeresen fogyasztották e gyógynövényt a II. világháború, majd a hadifogság alatt, – eztán pedig hazatérve arra hivatkoztak, hogy a csalánnak köszönhetik a megmenekülésüket -, hanem azokét is, akik manapság elhízással, magas vérnyomással, azaz civilizációs betegségekkel küszködnek. A csalánt nem csak az élelmiszeripar használja fel, hatóanyagaiból számos kiváló kozmetikum is készül.

Számos kiváló tulajdonsággal bír a többi összetevő is, a neten található növényhatározók mindent leírnak róluk, pl. a porcsinról, mely akár salátaként vagy főzelékként is fogyasztható. Hasznos gyógynövényünk a jobbára ismeretlen szulák is, bár íze kicsit kesernyés.

Mezőkön, ligeteken terem a sóska, ezt a növényt már soka ismerik, míg a cickafarkot kevesen, bár a nők előszeretettel használják nőgyógyászati betegségek kezelése során. A pitypangot is csak gyermekláncfűként ismerjük, noha számos étel, pl. saláta vagy pesto, de még méz is készíthető belőle.

Talán sikerült e rövid cikkel kedvet csinálni ahhoz, hogy más, hasonló, és igen olcsón elkészíthető ételeket is kipróbáljunk, és aztán rendszeresen készítsünk.

A gazleves receptje itt olvasható, a film pedig alább tekinthető meg. Akit pedig további receptek, kulináris élvezetek, kézműves termékek, érdekes történetek érdekelnek, lájkolja Borbás Marcsi FB oldalát.

 

 

 

Forrás:utajovobe.hu; gasztroangyal.hu

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…