Főoldal Hírek Átólzéig Dúzsi Tamás az Év bortermelője

Dúzsi Tamás az Év bortermelője

5 perc átlagos olvasási idő
0
940
 ehaccp_topbanner3.jpg

Dúzsi Tamás az Év bortermelője

(MTI) – A Magyar Bor Akadémia (MBA) döntése alapján Dúzsi Tamás nyerte el a 2014-es Év bortermelője címet – jelentette be Kállai Miklós, az MBA elnöke pénteken Budapesten.

   

 A szekszárdi borász ötödik alkalommal szerepelt a díj döntősei között; mellette ezúttal Bolyki János (Eger), Borbély Tamás (Badacsony), Koch Csaba (Hajós-Baja, Villány) és Szőke Mátyás (Mátra) kapott jelölést.

    Zilai Zoltán, az MBA főtitkára emlékeztetett arra, hogy a jelölési folyamat idén megújult: a jelölésre felkért 450 borász, étteremvezető, szakújságíró és sommelier immár három-három borászt ajánlhatott, az egyik jelöltet pedig a korábbi díjazottak választhatták ki. A szavazásban 231-en vettek részt.
    Az így összeállt ötös lista alapján az idei győztesről az MBA tagjai döntöttek titkos szavazással; 157 borakadémikus közül minden eddiginél többen, 125-en küldték el voksaikat – számolt be Zilai Zoltán.
    Dúzsi Tamás a díjátadó előtti bemutatkozása során emlékeztetett arra, hogy immár ötödik alkalommal – és szándékai szerint utoljára – szerepelt a díj jelöltjei között.
    Noha borai eddig több mint 70 érmet hoztak el a világ nagy szakmai versenyeiről, Dúzsi Tamás hangsúlyozta: 64 évesen is igyekszik tanulni.
    A szervezők által közölt életrajz szerint a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott szekszárdi borász pályafutását a Szekszárdi Állami Gazdaságnál kezdte, majd borász és testnevelő tanárként dolgozott a Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézetben. A Pannónia Sörgyárnál és az Aliscavinnél szerzett tapasztalatok után, 1994-ben elindította 3,6 hektáron saját borász vállalkozását. Jelenleg 26,5 hektár saját szőlőt művel, de bérelt és termeltetett területeivel együtt 45 hektárról készít bort a család.
    Dúzsi Tamás borai rendkívül sikeresek: nemzetközi vagy nemzetközileg akkreditált versenyeken az utóbbi években Franciaországban, Németországban, Svájcban, Spanyolországban és Magyarországon rengeteg érmet kaptak rosé borai és vörösborai. Idén több aranyéremmel tértek haza többek között a Le Mondial du Rosé, a Challenge International du Vin, a ProWein és a Mundus Vini borversenyekről is – közölte az MBA.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…