Főoldal Hírek Ajánló Magyarország étele 2021: 4 országból, 33 csapat nevezett

Magyarország étele 2021: 4 országból, 33 csapat nevezett

12 perc átlagos olvasási idő
0
400
 ehaccp_topbanner3.jpg

Alig pár hete hirdette meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, máris lezárult a nevezési időszak.

2021. évben negyedik alkalommal hirdették meg azt a szakácsversenyt, melyre várták a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhatott, és kötelezően tartalmaznia kellett három alapanyagot

  • Vadhúst,
  • Naszálytej Fittej írót, és
  • bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket.

Utóbbi kiváltható bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel.

A versenykiírás hasznosnak bizonyult, mert a nevezők kutatták, keresték a védjegyes termékeket. A Séfek kreativitását pedig jól jelzi, hogy <a teljesség igénye nélkül> az alábbi alapanyagokat használták a receptek kidolgozása során:

  • Aldebrői krickafli
  • Borecet Tokaji Furmintból, Bodrogkeresztúr
  • Őrségi Tökmagolaj, szalafő
  • Hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom
  • Makói vöröshagyma
  • Som lekvár
  • Őrségi hőkkön sült perec

A nevezett ételekben hagyományt, modernséget és furfangot kerestek. A versenyétel egyszerűségében kell, hogy nagyszerű legyen. A pályamunkákkal szemben elvárás volt még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehetett.

A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el. Lesz is dolguk, ugyanis

a versenybe összesen négy országból érkeztek a nevezések, szám szerint harminchárom. 

A verseny magas jelentkezőszáma miatt a szervezők a középdöntő beiktatása mellett döntöttek. Így azzal folytatódik a megmérettetés, amint a koronavírus miatti korlátozások ezt lehetővé teszik.

Ezen dől majd el, hogy mely 12 csapat jut majd a döntőbe, melynek tervezett időpontja június 5-e.


A 2021-es tányér a Nimród:

(https://magyarorszagetele.hu/2021-es-tanyer/)

A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett. Amely az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. üzemében, az “Egy a természettel” vadászati kiállítás témájának megfelelően készült, de emléket állít az egykori szabadszállási Nimród vadvendéglőnek, mely a maga idejében és nemében nem csupán egy kiváló étterem, hanem egy közösségi hely is volt. A szervezők ezzel az apró gesztussal kívánják népszerűsíteni az étterembe járás kultúráját. Szeretnék, ha a terített asztalnál eltöltött idő, nem csupán a szükségletekről-, inkább a kulturális-társas tevékenységekről-, a kapcsolatok ápolásáról-, és a honi gasztronómia átfogó megismeréséről szólna.

A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Nimród” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.

A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett.

Magyarország étele 2021.  szakmai zsűritagjai a következők:

(https://magyarorszagetele.hu/zsuri-2021/)

  • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
  • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • Kovács Levente – Szomszéd Kertje, Csopak – konyhafőnöke
  • Müncz Gábor – Executive Chef, Danubius Hotel Gellért
  • Németh László – Executive Chef, Hunguest hotel Aqua Sol
  • Tóth Zoltán – Executive Chef, Danubius Hotel Hélia
  • Varga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnöke

A verseny fővédnökei:

(https://magyarorszagetele.hu/fovednokeink-2021/)

  • Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
  • Dr. Parragh László – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkára
  • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök
A Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepsége

A verseny célja:

A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a magyar vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen, az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.

„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

  • Agrárminisztérium (AM)
  • Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
  • Liszt Ferenc Általános Iskola
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

AM: idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és…