Főoldal Hírek Ajánló Magyarország étele 2021: 4 országból, 33 csapat nevezett

Magyarország étele 2021: 4 országból, 33 csapat nevezett

12 perc átlagos olvasási idő
0
800
 ehaccp_topbanner3.jpg

Alig pár hete hirdette meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, máris lezárult a nevezési időszak.

2021. évben negyedik alkalommal hirdették meg azt a szakácsversenyt, melyre várták a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhatott, és kötelezően tartalmaznia kellett három alapanyagot

  • Vadhúst,
  • Naszálytej Fittej írót, és
  • bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket.

Utóbbi kiváltható bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel.

A versenykiírás hasznosnak bizonyult, mert a nevezők kutatták, keresték a védjegyes termékeket. A Séfek kreativitását pedig jól jelzi, hogy <a teljesség igénye nélkül> az alábbi alapanyagokat használták a receptek kidolgozása során:

  • Aldebrői krickafli
  • Borecet Tokaji Furmintból, Bodrogkeresztúr
  • Őrségi Tökmagolaj, szalafő
  • Hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom
  • Makói vöröshagyma
  • Som lekvár
  • Őrségi hőkkön sült perec

A nevezett ételekben hagyományt, modernséget és furfangot kerestek. A versenyétel egyszerűségében kell, hogy nagyszerű legyen. A pályamunkákkal szemben elvárás volt még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehetett.

A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el. Lesz is dolguk, ugyanis

a versenybe összesen négy országból érkeztek a nevezések, szám szerint harminchárom. 

A verseny magas jelentkezőszáma miatt a szervezők a középdöntő beiktatása mellett döntöttek. Így azzal folytatódik a megmérettetés, amint a koronavírus miatti korlátozások ezt lehetővé teszik.

Ezen dől majd el, hogy mely 12 csapat jut majd a döntőbe, melynek tervezett időpontja június 5-e.


A 2021-es tányér a Nimród:

(https://magyarorszagetele.hu/2021-es-tanyer/)

A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett. Amely az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. üzemében, az “Egy a természettel” vadászati kiállítás témájának megfelelően készült, de emléket állít az egykori szabadszállási Nimród vadvendéglőnek, mely a maga idejében és nemében nem csupán egy kiváló étterem, hanem egy közösségi hely is volt. A szervezők ezzel az apró gesztussal kívánják népszerűsíteni az étterembe járás kultúráját. Szeretnék, ha a terített asztalnál eltöltött idő, nem csupán a szükségletekről-, inkább a kulturális-társas tevékenységekről-, a kapcsolatok ápolásáról-, és a honi gasztronómia átfogó megismeréséről szólna.

A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Nimród” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.

A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett.

Magyarország étele 2021.  szakmai zsűritagjai a következők:

(https://magyarorszagetele.hu/zsuri-2021/)

  • Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.
  • Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnöke
  • Kovács Levente – Szomszéd Kertje, Csopak – konyhafőnöke
  • Müncz Gábor – Executive Chef, Danubius Hotel Gellért
  • Németh László – Executive Chef, Hunguest hotel Aqua Sol
  • Tóth Zoltán – Executive Chef, Danubius Hotel Hélia
  • Varga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnöke

A verseny fővédnökei:

(https://magyarorszagetele.hu/fovednokeink-2021/)

  • Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
  • Dr. Parragh László – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkára
  • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök
A Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepsége

A verseny célja:

A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a magyar vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen, az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.

„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

  • Agrárminisztérium (AM)
  • Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
  • Liszt Ferenc Általános Iskola
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Magyar fejlesztés segíthet az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában

Gödöllő, 2024. szeptember 13. – Az ázsiai lódarázs megjelenése komoly fenyegetést jelent a…