Ajánló Magyarország étele 2021: 4 országból, 33 csapat nevezett Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2021-03-13 12 perc átlagos olvasási idő 0 800 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Alig pár hete hirdette meg az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, máris lezárult a nevezési időszak.2021. évben negyedik alkalommal hirdették meg azt a szakácsversenyt, melyre várták a világ minden tájáról (kiemelten a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhatott, és kötelezően tartalmaznia kellett három alapanyagot Vadhúst, Naszálytej Fittej írót, és bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket.Utóbbi kiváltható bármilyen eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel Uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termékkel és/vagy élelmiszerrel. A versenykiírás hasznosnak bizonyult, mert a nevezők kutatták, keresték a védjegyes termékeket. A Séfek kreativitását pedig jól jelzi, hogy <a teljesség igénye nélkül> az alábbi alapanyagokat használták a receptek kidolgozása során: Aldebrői krickafliBorecet Tokaji Furmintból, BodrogkeresztúrŐrségi Tökmagolaj, szalafőHatvani Aranyfácán sűrített paradicsomMakói vöröshagymaSom lekvárŐrségi hőkkön sült perecA nevezett ételekben hagyományt, modernséget és furfangot kerestek. A versenyétel egyszerűségében kell, hogy nagyszerű legyen. A pályamunkákkal szemben elvárás volt még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint lehetett.A kétfordulós versenyben az ételeket rangos szakmai zsűri bírálja el. Lesz is dolguk, ugyanis a versenybe összesen négy országból érkeztek a nevezések, szám szerint harminchárom. A verseny magas jelentkezőszáma miatt a szervezők a középdöntő beiktatása mellett döntöttek. Így azzal folytatódik a megmérettetés, amint a koronavírus miatti korlátozások ezt lehetővé teszik.Ezen dől majd el, hogy mely 12 csapat jut majd a döntőbe, melynek tervezett időpontja június 5-e.A 2021-es tányér a Nimród:(https://magyarorszagetele.hu/2021-es-tanyer/)A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett. Amely az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. üzemében, az “Egy a természettel” vadászati kiállítás témájának megfelelően készült, de emléket állít az egykori szabadszállási Nimród vadvendéglőnek, mely a maga idejében és nemében nem csupán egy kiváló étterem, hanem egy közösségi hely is volt. A szervezők ezzel az apró gesztussal kívánják népszerűsíteni az étterembe járás kultúráját. Szeretnék, ha a terített asztalnál eltöltött idő, nem csupán a szükségletekről-, inkább a kulturális-társas tevékenységekről-, a kapcsolatok ápolásáról-, és a honi gasztronómia átfogó megismeréséről szólna.A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Nimród” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.A „Magyarország étele 2021” szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi logóval ellátott „Nimród” névre hallgató termék lett.Magyarország étele 2021. szakmai zsűritagjai a következők:(https://magyarorszagetele.hu/zsuri-2021/)Varga Károly Zsűrielnök – A 48 étterem konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Endrédi Zsolt – Mesterszakács. az art’otel Budapest konyhafőnökeKovács Levente – Szomszéd Kertje, Csopak – konyhafőnökeMüncz Gábor – Executive Chef, Danubius Hotel GellértNémeth László – Executive Chef, Hunguest hotel Aqua SolTóth Zoltán – Executive Chef, Danubius Hotel HéliaVarga Gergely – Mesterszakács, szakoktató, a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély konyhafőnökeA verseny fővédnökei:(https://magyarorszagetele.hu/fovednokeink-2021/)Dr. Semjén Zsolt – Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István – AgrárminiszterDr. Parragh László – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Rétvári Bence – Emberi Erőforrások Minisztérimának (EMMI) Parlamenti államtitkáraHorváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnökA Magyarország étele 2020 díjkiosztó ünnepségeA verseny célja:A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a magyar vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen, az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert, ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – FittejConinvestBerkelBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DuniA Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:Agrárminisztérium (AM)Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Liszt Ferenc Általános IskolaMagyar fejlesztés segíthet az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában Szemben az árral – amit az ADHD-s gyerekek szüleinek ritkán mondanak el Új játszóhelyet nyit a Vígszínház a most induló évadban Nébih: új termékekkel bővült a Maradék nélkül program lejárati útmutatója Szerdán rajtol a XVIII. Coop Rally
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Az elnök, aki által az állóvíz fodrozódni látszik Nem is olyan túl régen, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületében tisztújítási ceremónia zajlott, melynek …
Mérföldkő a közétkeztetési rendelet bevezetése Mérföldkő a közétkeztetési rendelet bevezetése A szakemberek szerint mérföldkő a közétkeztetési rendelet szeptember …