Főoldal Hírek Ajánló Magyarország étele 2020 szakácsverseny

Magyarország étele 2020 szakácsverseny

17 perc átlagos olvasási idő
0
5,797
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével 2020. évben harmadik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyét, melyen várják a világ minden tájáról (kiemelten az elcsatolt területekről és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

A szakácsverseny sajtótájékoztatójára 2019. szeptember 20-án az Emberi Erőforrások Minisztériumában került sor.

Dr. Rétvári Bence az EMMI Miniszterhelyettese

Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese beszédében kiemelte: 2010 óta fontos célja a magyar kormánynak, hogy minél jobb minőségű és minél egészségesebb ételek kerüljenek a magyar emberek asztalára. Az elmúlt években jelentősen nőtt a magyar emberek által fogyasztott gyümölcs és zöldség mennyisége. Ma már a magyar emberek 96 százaléka minden nap fogyaszt gyümölcsöt vagy zöldséget, kétharmaduk több alkalommal is – fűzte hozzá a politikus, aki szerint ez a kormány intézkedéseinek, valamint a nagymértékű béremelkedésnek is köszönhető.

Továbbá beszélt arról is, hogy egy nemzet létezésének kulcsa a megélt nemzeti identitás, amihez a határokon átívelő Magyarország étele 2020 szakácsverseny kiváló eszköz, ezért azt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Agrárminisztérium és Magyarország Kormánya is támogatja.

Bányai György a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola Igazgatója

A szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény igazgatója, Bányai György hangsúlyozta, a jövő évi centenárium kiváló lehetőség lehet a megélt magyar nemzeti identitás ápolására, aminek fontos részét képezi a magyar kulináris kultúra, az étkezési szokások és hagyományok összessége.

Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója

Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a Nébih célja, hogy kiváló és biztonságos, etikus gondolkodással előállított élelmiszerek kerüljenek a magyar fogyasztók elé, ugyanis magas színvonalú nemzeti konyha nem létezhet jó minőségű alapanyagok nélkül. Arra is kitért, hogy az ellátási láncban a termelők, a kereskedők és fogyasztók mellett roppant fontos a szakácsok munkája is.

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

„Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Éppen ezért külön büszkeség számunkra, hogy a verseny már a harmadik évében ilyen komolyságú társadalmi üzenetet dolgoz fel.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

Magyarország étele 2020

A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel.

A verseny Fővédnökei:

 • Dr. Semjén Zsolt, Miniszterelnök-helyettes
 • Dr. Nagy István, Agrárminiszter
 • Dr. Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese
 • Horváth Vilmos, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alenöke

A verseny témája:

Nemzeti összetartozás!

A verseny nyelve:

Magyar

2020-as tányér a Hungária, melyet az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. készített el a vesrenyre

Alapanyag megkötés:

A verseny során kötelezően használandó három alapanyag piros, fehér és zöld színű:

 • a piros színt a piros paprika (friss, vagy fűszerpaprika is elfogadott),
 • a fehér színt a Naszálytej Zrt. Fittej félzsíros túró,
 • a zöld színt, pedig bármilyen zöld színű zöldség (zöldborsó, kelbimbó stb.), vagy fűszernövény jelképezi, melyeket az étel elkészítése során kötelezően használni kell.

Jelentkezési határidő:

A versenybe jelentkezni 2020. január 05-e éjfélig lehet.

Magyarország étele 2020 reklámfilm

A versenyben olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2020” címet elnyerje. Elvárás, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Az étel elkészítése során fontos szempont, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az étel.

A versenyről bővebben:

A verseny:

A verseny kétfordulós lesz. Az első fordulóban a receptúrák pontossága, a nevezett ételek kiértékelése, a nevezés kidolgozásának gondossága kerül értékelésre.

A második fordulóba jutott 12 csapat pedig élőmunkás szakácsverseny keretében méri majd össze tudását. A verseny napján kivetített konyhai munka, kiállítók, tematikus előadások biztosítják a látogatók részére a programokat, amit zárásként az ünnepélyes díjkiosztó ünnepség zár, mely sajtótájékoztató is lesz egyben.

A szakácsverseny győztes ételét az előző évekhez hasonlóan egy szakácsfelvonulással egybekötve viszik a Kossuth térre, elhelyezve és megőrizve azt az Ország házában az utókor számára.

MAGYARORSZÁG ÉTELE 2020.  SZAKMAI ZSŰRITAGJAI A KÖVETKEZŐK:

Zsűri elnöke:

 • Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.

Zsűri tagjai:

 • Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
 • Endrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnöke
 • Kovács Levente: A ZONA Budapest és a Szabadság Bistro Séfje
 • Müncz Gábor: Mesterszakács, a Danubius Hotel Gellért Executive Chef-je
 • Németh László: Hunguest Hotel Aqua Sol Executive Chef-je
 • Oláh Zoltán: Castellum Hotel Hollókő konyhafőnöke

A verseny konyhafőnöke:

 • Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács, a Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa  

A 2020-AS TÁNYÉR A HUNGÁRIA

A „Magyarország étele 2020” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Hungária” névre hallgató termék lett, aminek témája a „Nemzeti összetartozás” jegyében készült.
A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Hungária” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk.

A verseny napja: gasztronómiai nap

A 2020-as verseny döntőjének napján egy szakmai nappal is készülnek, ahol a Kárpát-medence gasztronómiai kínálatát vonultatják fel, mindezt identitást építő szakmai előadásokkal kísérve. Ennek összefogását a szervezők megállapodása alapján Kocsonya Kálmán szakmai igazgatóhelyettes vállalta magára.

A versenybe jelentkezni 2020. január 05-e éjfélig lehet. A döntő 2020. március 28-án szombaton a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában kerül megrendezésre.

A verseny támogató partnerei

A versenyről bővebben a: www.magyarorszagetele.hu weboldalon informálódhatnak.

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott az:

 • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
 • Mirbest csoport
 • Helit Kft.
 • Naszálytej Fittej
 • Coninvest
 • Oldalas magazin
 • Friedmann Kft
 • Nika Cafe
 • Napkin Magyarország

Együttműködő szakmai partnerként csatlakoztak:

 • Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
 • Biokontroll Hungária Kft.
 • Biokultúra szövetség

Egészséges Táplálkozásért Egyesület

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…