Ajánló Magyarország étele 2020 szakácsverseny Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-09-20 17 perc átlagos olvasási idő 0 5,833 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével 2020. évben harmadik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyét, melyen várják a világ minden tájáról (kiemelten az elcsatolt területekről és a diaszpórából) a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.A szakácsverseny sajtótájékoztatójára 2019. szeptember 20-án az Emberi Erőforrások Minisztériumában került sor. Dr. Rétvári Bence az EMMI MiniszterhelyetteseDr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese beszédében kiemelte: 2010 óta fontos célja a magyar kormánynak, hogy minél jobb minőségű és minél egészségesebb ételek kerüljenek a magyar emberek asztalára. Az elmúlt években jelentősen nőtt a magyar emberek által fogyasztott gyümölcs és zöldség mennyisége. Ma már a magyar emberek 96 százaléka minden nap fogyaszt gyümölcsöt vagy zöldséget, kétharmaduk több alkalommal is – fűzte hozzá a politikus, aki szerint ez a kormány intézkedéseinek, valamint a nagymértékű béremelkedésnek is köszönhető.Továbbá beszélt arról is, hogy egy nemzet létezésének kulcsa a megélt nemzeti identitás, amihez a határokon átívelő Magyarország étele 2020 szakácsverseny kiváló eszköz, ezért azt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Agrárminisztérium és Magyarország Kormánya is támogatja.Bányai György a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola IgazgatójaA szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz. Az intézmény igazgatója, Bányai György hangsúlyozta, a jövő évi centenárium kiváló lehetőség lehet a megélt magyar nemzeti identitás ápolására, aminek fontos részét képezi a magyar kulináris kultúra, az étkezési szokások és hagyományok összessége. Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a Nébih célja, hogy kiváló és biztonságos, etikus gondolkodással előállított élelmiszerek kerüljenek a magyar fogyasztók elé, ugyanis magas színvonalú nemzeti konyha nem létezhet jó minőségű alapanyagok nélkül. Arra is kitért, hogy az ellátási láncban a termelők, a kereskedők és fogyasztók mellett roppant fontos a szakácsok munkája is. Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke „Ahhoz, hogy a kultúránkat megőrizzük, ahhoz kell, hogy magyar szürkeállományra épülő hazai kezdeményezéseket hívjunk életre, mert ha más nemzetek konyháit önként a sajátunk elé helyezzük, abban a pillanatban már csak másodikak lehetünk, ezen felül megszűnik az identitásunk, a múltunk, a gyökerünk, végül pedig nem lesz mit átörökíteni az utókor számára. Éppen ezért külön büszkeség számunkra, hogy a verseny már a harmadik évében ilyen komolyságú társadalmi üzenetet dolgoz fel.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökeMagyarország étele 2020 A melegkonyhai szakácsverseny célja, hogy kiváló szakácsok prezentálásában olyan új magyar ételek születhessenek majd, melyben a vidék és a hazai termelés is visszaköszön. Emellett természetesen az identitás megőrzése és a hagyományaink átmentése is a szervezők céljai között szerepel. A verseny Fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt, Miniszterelnök-helyettesDr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyetteseHorváth Vilmos, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alenökeA verseny témája: Nemzeti összetartozás!A verseny nyelve: Magyar2020-as tányér a Hungária, melyet az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. készített el a vesrenyreAlapanyag megkötés: A verseny során kötelezően használandó három alapanyag piros, fehér és zöld színű: a piros színt a piros paprika (friss, vagy fűszerpaprika is elfogadott), a fehér színt a Naszálytej Zrt. Fittej félzsíros túró, a zöld színt, pedig bármilyen zöld színű zöldség (zöldborsó, kelbimbó stb.), vagy fűszernövény jelképezi, melyeket az étel elkészítése során kötelezően használni kell.Jelentkezési határidő: A versenybe jelentkezni 2020. január 05-e éjfélig lehet. Magyarország étele 2020 reklámfilmA versenyben olyan innovatív, de populáris ételek nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2020” címet elnyerje. Elvárás, hogy az étel a legtöbb <átlagos felszereltségű> konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Az étel elkészítése során fontos szempont, hogy a tradícióra, a hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az étel.A versenyről bővebben: Magyarország étele >>>A verseny: A verseny kétfordulós lesz. Az első fordulóban a receptúrák pontossága, a nevezett ételek kiértékelése, a nevezés kidolgozásának gondossága kerül értékelésre.A második fordulóba jutott 12 csapat pedig élőmunkás szakácsverseny keretében méri majd össze tudását. A verseny napján kivetített konyhai munka, kiállítók, tematikus előadások biztosítják a látogatók részére a programokat, amit zárásként az ünnepélyes díjkiosztó ünnepség zár, mely sajtótájékoztató is lesz egyben.A szakácsverseny győztes ételét az előző évekhez hasonlóan egy szakácsfelvonulással egybekötve viszik a Kossuth térre, elhelyezve és megőrizve azt az Ország házában az utókor számára.MAGYARORSZÁG ÉTELE 2020. SZAKMAI ZSŰRITAGJAI A KÖVETKEZŐK:Zsűri elnöke:Varga Károly: többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok, Venesz- és kétszeres Aranysapka díjas. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.Zsűri tagjai:Ács Lajos: mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnökeEndrédi Zsolt: Mesterszakács, az art’otel konyhafőnökeKovács Levente: A ZONA Budapest és a Szabadság Bistro SéfjeMüncz Gábor: Mesterszakács, a Danubius Hotel Gellért Executive Chef-jeNémeth László: Hunguest Hotel Aqua Sol Executive Chef-jeOláh Zoltán: Castellum Hotel Hollókő konyhafőnökeA verseny konyhafőnöke:Várhelyi Miklós: szakács szakoktató, olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács, a Magyar Ezüst érdemkereszt birtokosa A 2020-AS TÁNYÉR A HUNGÁRIA A „Magyarország étele 2020” szakácsverseny hivatalos 32 cm-es tányérja az egyedi logóval ellátott „Hungária” névre hallgató termék lett, aminek témája a „Nemzeti összetartozás” jegyében készült. A verseny döntőjébe jutott csapatoknak kötelezően a „Hungária” nevű egyedi sorszámmal ellátott tányérra kell majd tálalniuk. A verseny napja: gasztronómiai napA 2020-as verseny döntőjének napján egy szakmai nappal is készülnek, ahol a Kárpát-medence gasztronómiai kínálatát vonultatják fel, mindezt identitást építő szakmai előadásokkal kísérve. Ennek összefogását a szervezők megállapodása alapján Kocsonya Kálmán szakmai igazgatóhelyettes vállalta magára. A versenybe jelentkezni 2020. január 05-e éjfélig lehet. A döntő 2020. március 28-án szombaton a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskolában kerül megrendezésre. A verseny támogató partnereiA versenyről bővebben a: www.magyarorszagetele.hu weboldalon informálódhatnak.A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott az: Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. Mirbest csoportHelit Kft.Naszálytej FittejConinvestOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországEgyüttműködő szakmai partnerként csatlakoztak:Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetség Egészséges Táplálkozásért Egyesület
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
2023-ban a Spicces Füge Respektus lett Magyarország Tortája Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” fantázianevű torta viselheti idén a …
Díjazták az év legjobb szálláshelyeit Kiosztották az Év szállása 2016 verseny díjait, az idén a négycsillagos superior …