Főoldal Hírek Portré Lebonyolódott a Schnitta Sámuel VI: Országos csapatverseny előválogatója

Lebonyolódott a Schnitta Sámuel VI: Országos csapatverseny előválogatója

14 perc átlagos olvasási idő
0
1,290
 ehaccp_topbanner3.jpg

Elnök úr, mielőtt az idei versenyre térnénk feltenném a kérdést:  hol és mikor, milyen célokkal alakult az egyesület?

Az értékesítésben dolgozók között fogalmazódott meg, az az igény, hogy a pincér szakmáért hazánkban és a nemzetközi gasztronómiában is sokat tevékenykedő szakemberről kitüntetést alapítson a vendéglátós szakma. – kezdte válaszát Török István János.

Az 1980-90-es években a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke Unger Károly volt, én magam pedig először a mester bizottság elnöke majd az éttermi alelnöki tisztségét töltöttem be

három cikluson át..

Kialakítottuk az új éttermi trendeket, amelyet manapság is használunk az iskolai oktatásban és a versenyeken. Létrehoztuk javaslatomra az éttermi mester címet vizsgával egybekötve.

Az éttermi szakemberek javaslatát tolmácsoltam az elnökség elé, miszerint alapítsa meg a MNGSZ a Schnitta Sámuel díjat a pincér szakmát több évtizeden keresztül művelők számára. Az elnökség 1997 márciusában elfogadta javaslatomat, s megalapítottuk a Schnitta Sámuel életmű díjat.

Azoknak a szakembereknek akik a díj névadójának szellemiségével egyetértenek, azokat magukénak vallják felmerült az igény, hogy a pincér szakmát megújító bizottságot hozzanak létre. A bizottság megalakulására 2007-benTihanyban a Ferenc Pince kertjében került sor, az Ónodi Ferenc által összeállított alapszabály elfogadásával. –folytatja az elnök.

Az alapszabályban több fontos a pincér szakmát és az oktatást érintő feladatot határoztak meg:

 • a díj névadójának sírhely gondozását,
 • szakmai versenyek szervezését,
 • továbbképzéseket értékesítésben dolgozóknak, szakoktatóknak,
 • szakkönyvek, jegyzetek írását, lektorálását,
 • hazai pincérversenyek zsűrizési szempontjainak kialakítását, egységesítését,
 • egyesület létrehozását.

A bizottság tagjai nagy lendülettel kezdték el munkájukat, első feladataik egyikének Schnitta Sámuel sírhelyét, környezetét tették rendbe- folytatja Török István János.

Az alapítótagok saját környezetükbe invitálták a tagokat, akikkel negyedévenkénti találkozásaik alkalmával mindig a pincér szakmát előre mutató irányba hozták határozataikat, javaslataikat. Az egyik ilyen őszi ülésén döntött úgy az Emlékbizottság, hogy egy – a három: cukrász, pincér és szakács alapszakmát magába foglaló – melegkonyhás versenyt szervez, ennek kidolgozásával Vantal Gábor tagtársunkat bízta meg a bizottság. A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság alapokiratában lefektetett céljainak megvalósításában 2011-ben döntött a Közhasznú Egyesületi formára történő átalakulásról. Azóta függetlenül működik a MÉK-Egyesület civilszervezet, melynek tagjai a Schnitta Sámuel életmú díjjal kitüntetettjeiből valamint az alapszabállyal egyetértő, elfogadó a vendéglátásért dolgozó szakemberekből, szaktanárokból, szakoktatókból állt össze. – sorolja az egyesületért elhivatott elnök.

Az egyesületté átalakítást követően mikor kezdődtek a Schnitta Sámuel Országos Csapatversenyek?

–   Az első versenyünket 2010-ben szerveztük és bonyolítottuk le. Ahhoz, hogy kik kerüljenek az országos döntőbe, turisztikai régiók megléte szerint előválogatókat, előselejtezőket bonyolítottunk le. Kétszer Miskolc, Veszprém és egy alkalommal Szolnok adott helyszínt a döntőknek.                               

Az ország hét területén rendezett döntően gyakorlati valamint elméleti megmérettetések első helyezett csapatai jutottak a legjobbak közé – folytatja Török István János. Az első versenyünk tapasztalatai alapján Vantal Gábor versenyigazgató kidolgozott egy az idei versenyig egy jól működő rendszert alakítottunk ki, mely szerint páros naptári években az elődöntőket, míg a páratlan évek márciusának idusán a döntőket bonyolítjuk le.

 Az ön által korábban elmondottak alapján az idei verseny másabb mint az eddig öt alkalommal már lebonyolított. Miért változtattak az eddig jól bevált lebonyolítás rendjén a MÉK-Egyesület?

  Egyesületünk 2022 nyarán a Margitszigeti Nagyszállóban tartotta ülését, – ahol egyébként a Széchenyi étterem bejáratánál korábban egy emléktáblát is avatott egyesületünk, – ekkor döntöttünk arról, hogy a következő, hatodszor szervezett versenyt máshogyan bonyolítjuk le. Miért? – azért mert az éppen lecsengő pandémiát követően az oktatási intézmények anyagi lehetőségei drasztikusan csökkentek. Az elődöntőre való felkészülést a gyakorlati feladatok gyakorlását az anyagi eszközök hiányában nem tudták vállalni.

Ez volt a legnyomósabb indok, hogy a hatodik verseny előselejtezőjét a hét turisztikai régió meghagyása mellett online, azonos időpontban szervezzük meg. Az erre képes alkalmazást Korenika Attila, a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület titkára készítette elő és december 14-én valamaennyi versenyhelyszínen azonos időpontban indította el. A 120 mindhárom szakmát átölelő kérdéskör megoldására két óra állt az öt fős csapatok rendelkezésére.- mondja az idei előselejtezőkről a Schnitta Egyesület elnöke. A verseny végén így rögtön eredményt tudtunk hirdetni, amely alapján a következő iskolák szereztek jogot a Szekszárdon 2023 márciusában megrendezésre kerülő döntőben való szereplésre:

 • Krúdy Gyula Technikum; Győr.
 • Debreceni Vendéglátóipari Technikum,
 • Illéssy Sándor Baptista Oktatási Központ; Kisújszállás,
 • Szentpáli István Technikum; Miskolc,
 • Párkányi Magániskola (Szlovákia)
 • Hunyadi Mátyás Szakközépiskola; Szekszárd,
 • Szent-Györgyi Albert Technikum; Ajka

A döntőbe jutott csapatok vezetői a napokban megkapták a márciusi feladatokat, melyek alapján felkészülhetnek a megmérettetésre.

Köszönöm a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület rövid bemutatását, és a versenyükről megosztott információkat Török István János elnöknek..

Én is szeretném megragadni az alkalmat és Áldott Karácsonyt és sikeres Új Évet kívánok egyesületünk tagjai nevében.

További képek ida kattintva elérhetők >>>

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Portré

Cikk ajánló

Krisna-völgyi búcsút tartanak Somogyvámoson

A népi mesterségek és a fenntarthatóság a fő témája a Krisna-völgyi búcsúnak, amelyet júli…