Főoldal Hírek Színes KSH: 1,6 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma áprilisban

KSH: 1,6 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma áprilisban

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,408
 ehaccp_topbanner3.jpg

KSH: 1,6 százalékkal csökkent a szálláshelyek forgalma áprilisban

    Áprilisban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3 százalékkal, a belföldieké 3,3 százalékkal csökkent a tavaly áprilisihoz képest, így összességében 1,6 százalékkal csökkent a forgalom, ebben a tavalyi magas húsvéti forgalom játszott szerepet – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

statisztika_forras_pixabay

    Áprilisban az egy évvel korábbinál 2,4 százalékkal több, 406 ezer külföldi vendég töltött el 1 millió 16 ezer éjszakát a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent.

    A legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9,9, 6,9 és 2,8 százalékkal emelkedett. A vendégforgalom Németország, Olaszország és Ausztria esetében 10, 11, illetve 5,8 százalékkal esett vissza.

    Az 1,1 százalékkal kevesebb belföldi vendég 779 ezer éjszakát töltött a hazai kereskedelmi szálláshelyeken az év negyedik hónapjában. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom kilenc régióból hétben mérséklődött.

    A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal 52,8 százalékra csökkent áprilisban az előző év azonos időszakához képest.

    A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 4,7 százalékkal, 28,8 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a szállásdíjbevétel 6,4 százalékkal 16,5 milliárd, a vendéglátás bevétele 1,8 százalékkal 6,1 milliárd, az egyéb bevételek 3,0 százalékkal 6,2 milliárd forintra nőttek.

    Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 11 százalékkal kevesebbet költöttek áprilisban. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1838 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd forint értékben.

    Az év első négy hónapjában a vendégforgalom 7,2, az árbevétel 8,5 százalékkal nőtt 2015 azonos időszakához viszonyítva.

    A külföldi vendégek 5,9 százalékkal több, 3,2 millió, a belföldi vendégek pedig 8,6 százalékkal több, 2,9 millió éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,0 százalékponttal, 46,8 százalékra emelkedett.

    A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele bruttó 97 milliárd forint volt január-áprilisban.

    A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 13 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 4,1 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

    Az április 30-án Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 0,9 százalékkal, 2610-re csökkent, a kiadható férőhelyek száma 1,9 százalékkal, 245 ezerre bővült.

 

MTI/PIxabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…