Átólzéig A zsidó húsvét kezdete,kivételesen egybeesik, a kereszténnyel Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-03-31 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,580 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A zsidó húsvét kezdete,kivételesen egybeesik, a kereszténnyel A zsidó húsvét kezdete, kivételesen egybeesik, a kereszténnyel. Április 4-11.-ig tart. Igaz, hogy 3.-án este a Széder estével kezdődik, de ez olyan, mint a szent estével kezdődő karácsony. Pészah = elkerülés, mely jelentés onnan ered, mikor a zsidókat Egyiptomból kiűzetésre ítélték, tíz csapást mértek rájuk. Ennek utolsója volt, az összes gyermek halála, de bárányvérrel megjelölt házaikat elkerülte a halál. Ezután, a rabszolga zsidókat a fáraó elengedte. Ezért a Szabadság ünnepe-ként is emlegetik. Azért tart 8 napig, hogy szimbolizálja a 40 év vándorlását a pusztában. Az első nap a megmenekülés, az utolsó a Vörös tengeren való átkelést jelzi. Ezek a fő ünnepek, a közbensők csak u.n. félünnepek. Ilyenkor van a kovásztalan kenyerek ünnepe (hág hámácot), vagyis a maca=macesz, laska stb. ünnepe. Ezzel jelezve, hogy meneküléskor, nem volt idő kovászt keleszteni és egész úton ezzel élni. Azóta is ilyenkor nem használnak lisztet, lisztes ételeket, csakis maceszt, mely kapható liszt, dara és lapok formájában. A nyitány a már említett széder este, a széder tállal és a borral. A hagyományos tál öt kis mélyedéssel készül, az ételeknek, úgy, mint torma, főtt tojás, sült csirkenyak vagy szárnya, reszelt alma, körte, dió, fahéj, bor keveréke, végül petrezselyem vagy salátalevél. Ezek a keserű, édes sanyarú élet szimbólumai. Mindehhez maceszlapot és egy pohár bort fogyasztanak a hagyomány ápolása végett. Azután jöhetnek a gazdag húsvéti fogások, melyek a következők: Aranyleves maceszgombóccal, 4 személyre: 1/2 tyúk (melles rész), 3 szál sárgarépa, 2 szál gyökér+zöldje, 1 karalábé, 1 kis zeller, gyömbér, szerecsendió, só,bors,borókabogyó,ízlés szerint. A gombóchoz: 0.24 maceszdara, 3 tojás, 1 evőkanál libazsír, só,bors, őrölt gyömbér, vágott petrezselyemzöld. Elkészítés: A leves hagyományosan készül, majd a kész levesbe a főtt tyúkmellet és zöldséget is bele tálalják. A gombócot összegyúrva, vizezett kézzel a levesben görgetve (úgy 12db) kb.15 percig főzve tálaljuk. Libacomb sütve, 4 személyre: Libacomb 4 db, hagyma, fokhagyma, 1 alma, só,kakukkfű,rozmaring. Elkészítés: Először fólia alatt párolva, majd a burgonyával együtt pirosra sütve. Köretnek,(8 közepes) egészben főtt, majd cikkekre vágott burgonyát, a már félig sült combok mellet sütve, tálalunk. Mákos maceszgombóc, 4 személyre: 0.32 maceszdara, 4 tojás, 0.10 libazsír, 0.15 víz, 0.4 kr. cukor 1cs vaníliás cukor, 0.12 apróra vagdalt aszalt szilva, 0.12 darált mák, 0.06 porcukor. Elkészítés: A gombócokat a levesnél már említett módon összeállítva, kigombócozva, sózott vízben kifőzni, majd lecsurgatva a cukros mákba hempergetve, az aszalt szilva vagdalékkal díszítve tálaljuk.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Road Show negyedik állomás – Sárvár – 2016. október 10. Elöljáróban csak annyit mondanék, hogy cikkünk címe lehetne „Az ötcsillagos kényeztetés” is. 2016. október …
Csípős csirkecomb faszénparázson sütve, pirított, héjában főtt burgonyával Csípős csirkecomb faszénparázson sütve, pirított, héjában főtt burgonyával Hozzávalók (4 személyre): 4 …