Főoldal Hírek Átólzéig A zsidó húsvét kezdete,kivételesen egybeesik, a kereszténnyel

A zsidó húsvét kezdete,kivételesen egybeesik, a kereszténnyel

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,083
 ehaccp_topbanner3.jpg

A zsidó húsvét kezdete,kivételesen egybeesik, a kereszténnyel

 

A zsidó húsvét kezdete, kivételesen egybeesik, a kereszténnyel. Április 4-11.-ig tart. Igaz, hogy 3.-án este a Széder estével kezdődik, de ez olyan, mint a szent estével kezdődő karácsony.

Pészah = elkerülés, mely jelentés onnan ered, mikor a zsidókat Egyiptomból kiűzetésre ítélték, tíz csapást mértek rájuk. Ennek utolsója volt, az összes gyermek halála, de bárányvérrel megjelölt házaikat elkerülte a halál. Ezután, a rabszolga zsidókat a fáraó elengedte. Ezért a Szabadság ünnepe-ként is emlegetik. Azért tart 8 napig, hogy szimbolizálja a 40 év vándorlását a pusztában. Az első nap a megmenekülés, az utolsó a Vörös tengeren való átkelést jelzi. Ezek a fő ünnepek, a közbensők csak u.n. félünnepek. Ilyenkor van a kovásztalan kenyerek ünnepe (hág hámácot), vagyis a maca=macesz, laska stb. ünnepe.

 

 Ezzel jelezve, hogy meneküléskor, nem volt idő kovászt keleszteni és egész úton ezzel élni. Azóta is ilyenkor nem használnak lisztet, lisztes ételeket, csakis maceszt, mely kapható liszt, dara és lapok formájában. A nyitány a már említett széder este, a széder tállal és a borral.

​ A hagyományos tál öt kis mélyedéssel készül, az ételeknek, úgy, mint torma, főtt tojás, sült csirkenyak vagy szárnya, reszelt alma, körte, dió, fahéj, bor keveréke, végül petrezselyem vagy salátalevél. Ezek a keserű, édes sanyarú élet szimbólumai. Mindehhez maceszlapot és egy pohár bort fogyasztanak a hagyomány ápolása végett. Azután jöhetnek a gazdag húsvéti fogások, melyek a következők:

Aranyleves maceszgombóccal, 4 személyre:

  • 1/2 tyúk (melles rész),
  • 3 szál sárgarépa,
  • 2 szál gyökér+zöldje,
  • 1 karalábé,
  • 1 kis zeller,
  • gyömbér,
  • szerecsendió,
  • só,bors,borókabogyó,ízlés szerint.

 

A gombóchoz:

  • 0.24 maceszdara,
  • 3 tojás,
  • 1 evőkanál libazsír,
  • só,bors, őrölt gyömbér,
  • vágott petrezselyemzöld.

 

Elkészítés:

A leves hagyományosan készül, majd a kész levesbe a főtt tyúkmellet és zöldséget is bele tálalják. A gombócot összegyúrva, vizezett kézzel a levesben görgetve (úgy 12db) kb.15 percig főzve tálaljuk.

 

Libacomb sütve, 4 személyre:

  • Libacomb 4 db,
  • hagyma,
  • fokhagyma,
  • 1 alma,
  • só,kakukkfű,rozmaring.

 

Elkészítés:

Először fólia alatt párolva, majd a burgonyával együtt pirosra sütve. Köretnek,(8 közepes) egészben főtt, majd cikkekre vágott burgonyát, a már félig sült combok mellet sütve, tálalunk.

 

Mákos maceszgombóc, 4 személyre:

  • 0.32 maceszdara,
  • 4 tojás,
  • 0.10 libazsír,
  • 0.15 víz,
  • 0.4 kr. cukor
  • 1cs vaníliás cukor,
  • 0.12 apróra vagdalt aszalt szilva,
  • 0.12 darált mák,
  • 0.06 porcukor.

 

Elkészítés:

A gombócokat a levesnél már említett módon összeállítva, kigombócozva, sózott vízben kifőzni, majd lecsurgatva a cukros mákba hempergetve, az aszalt szilva vagdalékkal díszítve tálaljuk.

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Elrajtolt a Magyarország étele 2021 szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Sza…