Főoldal Hírek Csőposta Kolbásztöltő verseny a FELGA vándorserlegért

Kolbásztöltő verseny a FELGA vándorserlegért

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,111
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kolbásztöltő verseny a FELGA vándorserlegért

 

A hagyományaink szerint a kunadacsi tájháznál, szép környezetben, 2015.10.17.-én tartottuk a II.KUNADACSI KOLBÁSZ-ÉS PÁLINKAFESZTIVÁL rendezvényünket.


A legjobb kolbásztöltő csapat 2015-ben a Mizsei Kurta Farkú Brigád

 

2014-ben alapítottuk aFELGA vándordíjat, ami a legjobb kolbásztöltő csapatnak jár és ezért küzdött idén 13 csapat. Szél István, a Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány elnöke köszöntő szavai után Farkas Ildikó Kunadacs polgármestere, és Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

A hivatalos megnyitó után kezdődött a nevezés. Érkeztek csapatok Kunadacson át Kunszentmiklósig, Kunbábonyból, Kunpeszérről, Lajosmizséről, Madarason át Bácsalmásig. A helyszínen mindenki önállóan választott és darált a mangalica húsalapanyagokból. Sovány és kövér húsból, dagadóból, lapockából és zsírszalonnából. A fűszerek is ízlés szerint kerültek a teknőkbe. Az összedolgozás után a sütést a csapatok önállóan végezték saját sütőzsámolyon.

Közben pedig zajlott a száraz kolbászok és pálinkák versenye a jól befűtött tájházban.

Amíg a versenyzők izgatottan várakoztak az eredményhirdetésre, addig először a gyönyörű hangú Szeredy Krisztina énekesnő, majd Kalapács József énekes, a Pokolgép frontembere hozta emelkedett hangulatba a jelen lévőket. Igazi férfikórus állt össze és nótáztak, daloltak az énekesekkel. Jókedvűen vártuk az eredményeket, miközben kóstolhattunk az ízletes sültkolbászokból, finom borokból, pálinkákból. 

És elérkezett az ajándékok és oklevelek kiosztása, a vándorserleg átadása. A legjobb kolbásztöltő csapatnak járó vándorserleget idén a Mizsei Kurta Farkú Brigádnak adta át Szél István. Második helyen végzett a Repülő Demizson Csapat, és harmadik lett a Civil Kollégium Csapat. Különdíjra javasolta a zsűri a Nemzetközi Csapatot, így került az oklevelükre a minősítés.

A száraz kolbászok versenyében a legjobb kolbászért járó serleget Barta Tamás sertéskolbásza kapta. Második helyezést ért el Szél István mangalica-szürke marha vastag kolbásza, Kévés Sándor sertéskolbásza a harmadik helyet érdemelte ki. Különdíj itt is járt a szajmóka tulajdonosának.

A kolbásztöltő csapatok és a kolbászok versenyét elbíráló zsűritagok munkáját ezúton is köszönjük, név szerint: Terenyi István zsűri elnök, Pandur László zsűri, Sipos Balázs zsűri.

A pálinkák versenyének győztese Barta Tamás szamóca pálinkája, neki itt is járt a serleg. A második helyen a faeper pálinkával nevezett Rábai Viktor végzett, és harmadik lett az aszú-seprő pálinkával Gecze Zoltán.

A pálinka zsűri tagoknak is köszönjük a segítő munkájukat, Pásztor Sándor zsűri elnöknek, valamint a két zsűritagnak, Pintér Imrének és Szőrös Csabának. A köszönet a versenyzőknek is jár, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a verseny.

Ennek a napnak azonban mindannyian a győztesei voltunk, nemcsak a versenyzők, hiszen Kunadacs ismét megmutatta, hogy összefogással milyen nagyszerű rendezvény jött létre. A résztvevők tovább viszik a település jó hírét, és hozzájárultunk közösségünk megerősítéséhez. A díjak átadása után a további jó hangulatról Puskás Gyula harmonikás gondoskodott.

 A fesztivál fő támogatója volt a Földművelésügyi Minisztérium, aPTKF/844-2/2015 azonosító számú pályázatunkon elnyert támogatással. De pozitívuma volt a rendezvénynek a helyi szinten nyújtott önkormányzati hozzájárulás azzal, hogy idén is a tájháznál rendezhettük meg az eseményt, biztosították a sátrat, berendezést. Itt Antal József irányításával az önkormányzat közmunkásai segítettek a helyszín berendezésében, és takarításában. Köszönjük Farkas Ildikó polgármesternek, a hivatal dolgozóinak az aktív közreműködést, támogatásukat az előkészületekben, és részvételüket a kolbásztöltő csapatok versenyében. Alapítványunk önkénteseinek is köszönjük a helytállást. Köszönjük a 7tv Kistérségi Televízió képviselőinek, Kárpáti Lajosnak és Kárpáti Lajosnénak a felvételért, és a hangosításban közreműködő Jánosi Bélának az egész napos munkáért.

Szél István, elnök az alapítvány nevében ezúton külön megköszöni mindenkinek a segítséget. Csak ilyen hozzáállással és együttműködéssel tudtuk biztonságban lebonyolítani a helyi élelmiszer alapanyagokat, a helyi termékeket és a nemzeti értékeinket is népszerűsítő rendezvényünket.

Továbbiakban is ez a célunk, erről szóltak a visszajelzések is, hogy teremtsünk hagyományt, és jövőre újra tartsuk meg fesztiválunkat. Nekünk, mint a rendezvény főszervezőjének ez jelentette a legnagyobb eredményt! 

 

Koós Zita
Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…