Főoldal Hírek Csőposta Kolbásztöltő verseny a FELGA vándorserlegért

Kolbásztöltő verseny a FELGA vándorserlegért

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,407
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kolbásztöltő verseny a FELGA vándorserlegért

 

A hagyományaink szerint a kunadacsi tájháznál, szép környezetben, 2015.10.17.-én tartottuk a II.KUNADACSI KOLBÁSZ-ÉS PÁLINKAFESZTIVÁL rendezvényünket.


A legjobb kolbásztöltő csapat 2015-ben a Mizsei Kurta Farkú Brigád

 

2014-ben alapítottuk aFELGA vándordíjat, ami a legjobb kolbásztöltő csapatnak jár és ezért küzdött idén 13 csapat. Szél István, a Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány elnöke köszöntő szavai után Farkas Ildikó Kunadacs polgármestere, és Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

A hivatalos megnyitó után kezdődött a nevezés. Érkeztek csapatok Kunadacson át Kunszentmiklósig, Kunbábonyból, Kunpeszérről, Lajosmizséről, Madarason át Bácsalmásig. A helyszínen mindenki önállóan választott és darált a mangalica húsalapanyagokból. Sovány és kövér húsból, dagadóból, lapockából és zsírszalonnából. A fűszerek is ízlés szerint kerültek a teknőkbe. Az összedolgozás után a sütést a csapatok önállóan végezték saját sütőzsámolyon.

Közben pedig zajlott a száraz kolbászok és pálinkák versenye a jól befűtött tájházban.

Amíg a versenyzők izgatottan várakoztak az eredményhirdetésre, addig először a gyönyörű hangú Szeredy Krisztina énekesnő, majd Kalapács József énekes, a Pokolgép frontembere hozta emelkedett hangulatba a jelen lévőket. Igazi férfikórus állt össze és nótáztak, daloltak az énekesekkel. Jókedvűen vártuk az eredményeket, miközben kóstolhattunk az ízletes sültkolbászokból, finom borokból, pálinkákból. 

És elérkezett az ajándékok és oklevelek kiosztása, a vándorserleg átadása. A legjobb kolbásztöltő csapatnak járó vándorserleget idén a Mizsei Kurta Farkú Brigádnak adta át Szél István. Második helyen végzett a Repülő Demizson Csapat, és harmadik lett a Civil Kollégium Csapat. Különdíjra javasolta a zsűri a Nemzetközi Csapatot, így került az oklevelükre a minősítés.

A száraz kolbászok versenyében a legjobb kolbászért járó serleget Barta Tamás sertéskolbásza kapta. Második helyezést ért el Szél István mangalica-szürke marha vastag kolbásza, Kévés Sándor sertéskolbásza a harmadik helyet érdemelte ki. Különdíj itt is járt a szajmóka tulajdonosának.

A kolbásztöltő csapatok és a kolbászok versenyét elbíráló zsűritagok munkáját ezúton is köszönjük, név szerint: Terenyi István zsűri elnök, Pandur László zsűri, Sipos Balázs zsűri.

A pálinkák versenyének győztese Barta Tamás szamóca pálinkája, neki itt is járt a serleg. A második helyen a faeper pálinkával nevezett Rábai Viktor végzett, és harmadik lett az aszú-seprő pálinkával Gecze Zoltán.

A pálinka zsűri tagoknak is köszönjük a segítő munkájukat, Pásztor Sándor zsűri elnöknek, valamint a két zsűritagnak, Pintér Imrének és Szőrös Csabának. A köszönet a versenyzőknek is jár, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a verseny.

Ennek a napnak azonban mindannyian a győztesei voltunk, nemcsak a versenyzők, hiszen Kunadacs ismét megmutatta, hogy összefogással milyen nagyszerű rendezvény jött létre. A résztvevők tovább viszik a település jó hírét, és hozzájárultunk közösségünk megerősítéséhez. A díjak átadása után a további jó hangulatról Puskás Gyula harmonikás gondoskodott.

 A fesztivál fő támogatója volt a Földművelésügyi Minisztérium, aPTKF/844-2/2015 azonosító számú pályázatunkon elnyert támogatással. De pozitívuma volt a rendezvénynek a helyi szinten nyújtott önkormányzati hozzájárulás azzal, hogy idén is a tájháznál rendezhettük meg az eseményt, biztosították a sátrat, berendezést. Itt Antal József irányításával az önkormányzat közmunkásai segítettek a helyszín berendezésében, és takarításában. Köszönjük Farkas Ildikó polgármesternek, a hivatal dolgozóinak az aktív közreműködést, támogatásukat az előkészületekben, és részvételüket a kolbásztöltő csapatok versenyében. Alapítványunk önkénteseinek is köszönjük a helytállást. Köszönjük a 7tv Kistérségi Televízió képviselőinek, Kárpáti Lajosnak és Kárpáti Lajosnénak a felvételért, és a hangosításban közreműködő Jánosi Bélának az egész napos munkáért.

Szél István, elnök az alapítvány nevében ezúton külön megköszöni mindenkinek a segítséget. Csak ilyen hozzáállással és együttműködéssel tudtuk biztonságban lebonyolítani a helyi élelmiszer alapanyagokat, a helyi termékeket és a nemzeti értékeinket is népszerűsítő rendezvényünket.

Továbbiakban is ez a célunk, erről szóltak a visszajelzések is, hogy teremtsünk hagyományt, és jövőre újra tartsuk meg fesztiválunkat. Nekünk, mint a rendezvény főszervezőjének ez jelentette a legnagyobb eredményt! 

 

Koós Zita
Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…