Főoldal Hírek Színes Elkerülhető, hogy visszaéljenek bankkártyánk adataival

Elkerülhető, hogy visszaéljenek bankkártyánk adataival

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,355
 ehaccp_topbanner3.jpg

Odafigyeléssel el lehet kerülni, hogy valaki adathalászok vagy bankkártyacsalók áldozatává váljon ‒ mondta Zengő Andrea információbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatornán kedden.

 

A szakértő elmondta: a bankjegykiadó automata használatakor érdemes olyan készüléket választani, amely bankfiókban van, mert az nagyobb eséllyel nincs manipulálva. Fontos az is, ‒ tette hozzá ‒, hogy a tranzakció kezdete előtt megvizsgáljuk az ATM elejét, nincs-e rajta ráépített eszköz.

 

A szakértő felhívta a figyelmet arra, különösen veszélyes a bankkártya fényképének közzététele a közösségi oldalakon. Mint mondta, a kártyaadatok ‒ a kártyaszám, a tulajdonos neve, a kártya lejárati dátuma ‒ mellett nem szabad megadni a PIN-azonosítót, illetve a kártya hátoldalán lévő, háromjegyű kódot.

 

Az adathalász e-mailekkel kapcsolatban azt mondta, kiszűrésüknél sokat segít „a józan ész”: a bank például soha nem küld olyan levelet, amelyben az áll, ha nem kattintunk egy bizonyos linkre, akkor letiltják a bankkártyát.

 

A szakértő azt tanácsolta, ha be akarunk jelentkezni a bank oldalára, ne egy gyanús levélben küldött linket használjunk, hanem azt az URL-t, amely bizonyítottan a banké.

 

 

OPH/M1 Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…