Főoldal Hírek Színes Elkerülhető, hogy visszaéljenek bankkártyánk adataival

Elkerülhető, hogy visszaéljenek bankkártyánk adataival

2 perc átlagos olvasási idő
0
569
 ehaccp_topbanner3.jpg

Odafigyeléssel el lehet kerülni, hogy valaki adathalászok vagy bankkártyacsalók áldozatává váljon ‒ mondta Zengő Andrea információbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatornán kedden.

 

A szakértő elmondta: a bankjegykiadó automata használatakor érdemes olyan készüléket választani, amely bankfiókban van, mert az nagyobb eséllyel nincs manipulálva. Fontos az is, ‒ tette hozzá ‒, hogy a tranzakció kezdete előtt megvizsgáljuk az ATM elejét, nincs-e rajta ráépített eszköz.

 

A szakértő felhívta a figyelmet arra, különösen veszélyes a bankkártya fényképének közzététele a közösségi oldalakon. Mint mondta, a kártyaadatok ‒ a kártyaszám, a tulajdonos neve, a kártya lejárati dátuma ‒ mellett nem szabad megadni a PIN-azonosítót, illetve a kártya hátoldalán lévő, háromjegyű kódot.

 

Az adathalász e-mailekkel kapcsolatban azt mondta, kiszűrésüknél sokat segít „a józan ész”: a bank például soha nem küld olyan levelet, amelyben az áll, ha nem kattintunk egy bizonyos linkre, akkor letiltják a bankkártyát.

 

A szakértő azt tanácsolta, ha be akarunk jelentkezni a bank oldalára, ne egy gyanús levélben küldött linket használjunk, hanem azt az URL-t, amely bizonyítottan a banké.

 

 

OPH/M1 Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Három liter folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek

Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos…