Főoldal Hírek Életmód Nehéz kezelni az elhízást

Nehéz kezelni az elhízást

5 perc átlagos olvasási idő
0
906
 ehaccp_topbanner3.jpg

Nehéz kezelni az elhízást

 

Eddig 50 orvost képeztek ki Magyarországon obezitológusnak, vagyis az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvosnak – mondta el az InfoRádiónak Pados Gyula, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára. Hozzátette: az elhízás kezelése az egyik legidőigényesebb feladat, nem lehet öt perc alatt elintézni.

Az elhízás kezelésének két fő iránya: a diéta és a mozgás. Általában a ciklikus mozgások: a futás, a gyaloglás, úszás, kerékpározás fogyasztanak. A tempójáról azt mondják, hogy a gyaloglás esetében az intenzívebb: 5,4 km/órás, a kocogásnál pedig a 8 km/órás sebesség javasolt. Legalább 10 percig kellene tartania az ilyen tevékenységnek és nem pedig kifulladásig. Ha 220-ból kivonjuk az életkort, megkapjuk meg a maximális pulzusszámot, amit elérhetünk, de azért ezzel óvatosan kell bánni. Egy komoly fogyókúrás kezelésnél a beteget ki kell vizsgálni, futópados vagy kerékpáros terheléssel is – hívta fel a figyelmet Pados Gyula.

‘Nálunk a kórházban 1983 óta 18 ezer elhízottat fogyókúráztattunk, ötnapos vagy egyhetes kúrákkal, de ezeknek nem a fogyókúra volt a lényege. Az a probléma, hogy egymás után jönnek az olyan elhízottak a lipidambulanciára is, akik azt mondják, mindent megpróbáltak, nem tudnak egy kilót sem fogyni. Az egyhetes menet arra jó, hogy egyrészt sikerélményt ad, mert a 600 kalóriás étrenddel és vízzel körülbelül 3,5-4 kilót lehet fogyni, másrészt van egy kivizsgálási lehetőség, kiderül, hogy egészséges például a szív. Ezen kívül van képzés és torna is, hogy a mozgásra is rászoktassuk a beteget’ – mondta el a MOMOT főtitkára.

‘A magyarországi viszonyokra alapítottuk a ‘Low Calorie Low Carb-diétát’, ennek szervezeti feltételeinek kialakítását is a MOMOT-ra bízta az egészségügyi hatóság. Nincs szakorvosi vizsga az obezitásból, de most létrehoztak egy obezitológus vizsgát. Mi állítjuk össze ennek a tudományos feltételeit, szervezzük és levizsgáztattunk 53 obezitológust az országban. Nem jutott még minden megyébe, pedig ez lenne a cél. Jelentkezés alapú volt az első menet, de most mindenhova próbálunk keresni embereket. A honlapunkon megtalálható az 53 név, ahova az orvosok is fordulhatnak a betegeikkel együtt konzíliumra. A háziorvosoknak ugyanis rengeteg munkájuk van, az elhízás kezelése pedig az egyik legidőigényesebb feladat, azt nem lehet öt perc alatt elintézni, hogy beadok egy injekciót és kész’ – fogalmazott Pados Gyula.

OrientPressHírügynökség(OPH)/Pixabay
 • Mivel fizessünk, ha külföldre utazunk?

  Készpénzzel vagy bankkártyával? Érdemes átgondolni, mert közel sem biztos, hogy minden hel…
 • Okos árnyékolással a kánikula ellen

  A kora nyári kellemes meleg minden kerttulajdonos kedvét meghozza ahhoz, hogy kialakítsa a…
 • Szünidő, nyár, Diákok, Oldalas magazin

  Nyakunkon a vakáció

  Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és elkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáci…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…