Főoldal Hírek Csőposta Dr. Lőrincz György a Máriás borász

Dr. Lőrincz György a Máriás borász

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,738
 ehaccp_topbanner3.jpg

Dr. Lőrincz György a „Máriás” borász

 

Amerre szőlőt művelnek, Mária-szobrok nőnek ki a földből – innen is ismerik a kiváló egri borászt, Lőrincz Györgyöt, a 2009-es Év Bortermelőjét. Az egerszalóki St Andrea Szőlőbirtok borásza számára tíz évvel ezelőtt lett fontos a hit.

Sokan úgy gondolnak a borra, mint kizárólag részegítő italra, holott a keresztény liturgiában is fontos szerephez jut a hegy leve. Velük ért egyet Lőrincz György, egri borász is, aki szerint Istentől kapott hivatása, hogy minél szebb, karakteresebb borokat termeljen. Az ihletett borneveiről (Áldás, Örökké, Mária, Boldogságos, Csakegyszóval, Valóban méltó, Merengő) is ismert bortermelő tíz évvel ezelőtt fedezte fel görög katolikus gyökereit, akkor lett templomba járó, a hitét gyakorló ember.

„Veszélybe került a St Andrea birtok, mert korábbi üzlettársam halála miatt egy borzasztó kellemetlen helyzetbe kerültem. A családja gyűlölettel tekintett rám, holott én azt szeretem, ha szeretnek” – mondja a borász, milyen körülmények között lett nyitott a hitre. Elkezdte olvasni a Szentírást, templomba is eljárogatott, s olyannyira megérintette Isten, hogy feleségével, Andreával szentségi házasságra lépett, négy gyermeküket is megkeresztelték, sőt, György – borász munkája mellett – még a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola levelező képzésére is beiratkozott.

Az üzleti nehézség végül megoldódott, új, elkötelezett és megértő üzlettársakat kapott, és György azóta is boldogan termel szebbnél szebb, nemzetközileg is elismert borokat. Pincéjében és szőlőjében már három Mára-szobrot is emelt, a helyi görög katolikus atyával a környék hitéletét igyekszik elmélyíteni, mert mint mondja, „az emberi lelkek vágynak a szeretetre, az igazságra, a jóra”. Borbemutatóin az egyházi naptár aktualitásait, az adott szentek életének tanulságait is belefűzi az előadásába. György és családja izgatottan készül 2013-as, frissen debütáló „Áldás” bikavérével a közelgő hétvégi ünnepekre is, mert meggyőződése, hogy az ilyen alkalmakkor, a munkából való megpihenés mellett Istenre is másképp, mélyebben tudunk figyelni.

A St Andrea Szőlőbirtok egyébként négy településen kilenc dűlőben, összesen 45 hektáron művel szőlőt. Egri borházasításai, a vörös bikavérek és a fehér egri csillagok nemzetközi szinten is ismertek és kedveltek.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…