Főoldal Hírek Átólzéig Kettős magyar siker az amerikai világlapban közölt írás a hazai borról

Kettős magyar siker az amerikai világlapban közölt írás a hazai borról

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,285
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kettős magyar siker az amerikai világlapban közölt írás a hazai borról!

 

Véletlenül, de nem érdemtelenül került a Frittmann Borászat cserszegi fűszerese a Wall Street Journalbe.

Egy magyar honlapot böngészve értesült arról a Frittmann család, hogy 2013-as cserszegi fűszeresük idén áprilisban a Wall Street Journalben úgy került említésre, mint ami egyike a „Five of the Best Wines You’ve Never Heard Of” (Öt a világ legjobb borai közül, amikről még sosem hallottál). Will Lyons borszakíró a tavaszra ajánlott borról így kezdi a méltatást: „Tedd fel a kezedet, ha valaha is hallottál a cserszegi fűszeres fajtáról – na, ugye, én sem!” Lyons szerint a Frittmann cserszegi a Sauvignon Blanc nagyszerű alternatívája.

Habár a Frittmann család évente néhány ezer palack cserszegit értékesít Nagy-Britanniában és Franciaországban, az amerikai piacon eddig nem voltak aktívak. Sőt, tulajdonképpen csodaszámba megy, hogy a Wall Street Journal egyáltalán belebotlott a soltvadkerti borászat cserszegijébe. Amennyire a család vissza tudja követni az eseményeket, minden bizonnyal nagy-britanniai kereskedőjük adott egy ismerősének néhány palack Frittmann-bort, és valahogy tőle juthatott el egy cserszegi Will Lyonshoz, aki első kortyra beleszeretett a Hungaricumba. Annak ellenére méltatta a bort, hogy nyilván ő is tudja: az Egyesült Államokban jelenleg lehetetlen beszerezni, amint ezt több méltatlankodó kommentelő is megjegyezte a Wall Street Journal honlapján.

A nemzetközi elismerés annál is indokoltabb, mivel Frittmann János, a 2007-es Év bortermelője, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke a cserszegi fűszeres fajta nagykövete. A híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly még 1960-ban, Cserszegtomajon nemesítette az Irsai Olivér és a piros tramini keresztezéséből a cserszegi fűszerest. Mivel a fajta kiválóan tűri a téli hideget, és kiderült, ízletes, jellegzetes bor készíthető belőle, ezért a cserszegi hamar népszerű lett a hazai borászok között, ma már nagyjából 3500 hektáron foglalkoznak vele. Bakonyi Károlynak nagyon megtetszett a Kunsági Borvidéken, Frittmann Jánosnál termett cserszegi, így rábízta a fajta versenyének a megszervezését, és kinevezte Frittmann Jánost a cserszegi fűszeres nagykövetének. A sokmilliós olvasottságú amerikai lap elismerése így nemcsak Frittmann Jánosé, hanem a magyar szőlőnemesítő szakmáé, Bakonyi Károlyé – és egy igazi Hungaricumé is!

 

A Frittmann Borászatról

A soltvadkerti Frittmann Borászat Magyarország legnagyobb borvidékén, a Kunsági Borvidéken, 45 hektáron készíti számtalan hazai és nemzetközi borversenyen arany- és nagyaranyéremmel elismert világszínvonalú borait, habzó borait és különleges, ezerjóból készült pezsgőjét. Frittmann János az első alföldi borász, akit elismertek a legrangosabb hazai borász-elismeréssel – 2007-ben lett az Év Bortermelője. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …