Főoldal Hírek Kultúra Színes programokat kínálnak a hazai kastélyok húsvétkor

Színes programokat kínálnak a hazai kastélyok húsvétkor

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,397
 ehaccp_topbanner3.jpg

Színes programokat kínálnak a hazai kastélyok húsvétkor

 

Érdemes ellátogatni a húsvéti ünnepek alatt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ csodálatosan felújított kastélyaiba és váraiba. A régi termek és a hatalmas kertek ismét megtelnek élettel, izgalommal, tartalmas szórakozást kínálva a húsvéti hosszú hétvégén: zenészek, táncosok, bábosok, kézművesek, ajándékok és persze finomságok várják a felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Ezen a hétvégén indul a Forster Központ BORkulTúra elnevezésű országos grasztoprogramsorozata is.

Az előző évekhez hasonlóan idén is számtalan érdekes programmal készül a Forster Központ a húsvéti időszakra. Március 26, 27 és 28-án hét különböző helyszínen egész nap zajlanak majd a színes események. Kedvcsinálóként a programokból a teljesség igénye nélkül:

 

Az Edelényi Kastélyszigeten szombaton a húsvéti rendhagyó tárlatvezetés során a kastély falképeinek segítségével nemcsak a húsvéti szokásokat, valamint a 18. század ünnepi étkezését lehet megismerni, hanem a látogatók különleges játékban is részt vehetnek. A Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja, Plachi Rita a díszteremben hegedűmuzsikával kapcsolódik a programba.

Az Állatok nyelvén tudó juhász című előadás nemcsak a vidám jelenetek és a zenei hangulatok miatt lesz érdekes, hanem a különleges bábok miatt is: a művészek ugyanis a régi paraszti világ fából faragott használatai tárgyaiból „varázsoltak” szemet gyönyörködtető figurákat a játékhoz. A Miskolci Csodamalom Bábszínház művészei a bábkészítés rejtelmeibe avatják be a gyerekeket és szüleiket.

 

A tiszadobi Andrássy–kastélyban vasárnap keramikus, fafaragó, grillázskészítő alkot nyitástól zárásig a látogatók bevonásával. Húsvéttal kapcsolatosan készülnek a tárgyak agyagból, fából, grillázsból, ami elkészült az elvihető, megehető. Ezen kívül fellép a Dongó Együttes és lesz üvegfestés is.

 

A füzérradványi Károlyi-kastélyban hétfőn interaktív jelmezes tárlatvezetés, nyuszik és bárányok simogatása, népzenészek, népi játszóház, táncház valamint kézműves foglalkozás kínál mozgalmas kikapcsolódást.

 

A siroki Barlangvárba hétfőn hagyományőrző programok, népi mesterségek bemutatója, mézeskalács díszítés, kisállat simogató, játékos szörptúra, kalandos kedvű felnőtteknek fröccstúra, családi csapatverseny nyereményekkel, tojásfestés szépségverseny és gyermekelőadás csalogatja az érdeklődőket.

 

A majki Kamalduli remeteségben hétfőn a „húsvét szimbólumrendszere a magyar vallási és népi hagyományban” című előadást hallgathatják meg az érdeklődők. Az interaktív tárlatvezetés során a húsvéttal foglalkozó, húsvétra utaló elemeket kell megkeresni a Foresteria épületében. Lesz filmvetítés is. A nap húsvéti körtánccal zárul.

 

A Nádasdladányi Nádasdy-kastélyban hétfőn Csokoládé koncert, Lakatos György fagott művész és tanítványai, kézműves foglalkozások és rendhagyó tárlatvezetés kínál tartalmas időtöltést.

 

Az Ozorai Várkastélyba hétfőn az Okos nyuszi húsvétja és a Sárgarépás jó napot című előadások, kézműves foglalkozások, vár kalácsa sütés, ismerkedés az ehető virágokkal és árvácska kandírozás csábít kicsiket, nagyokat egyaránt.

A vidám húsvéti hangulatot minden helyszínen kincskereső játék, vagyis a kastélyokban, várakban, kertekben elrejtett csoki tojások lelőhelyeinek felkutatása fokozza majd.

Ezen a héten kezdődik a Forster Központ BORkulTÚRA elnevezésű programsorozata is, amely márciustól szeptemberig kilenc helyszínen, meghirdetett időpontokban rendhagyó tárlatvezetésekkel és érdekes programokkal várja a látogatókat. A kastély vagy várlátogatás során megvásárolt belépőjegyekkel kedvezményesen lehet borokat kóstolni és vásárolni a programba bekapcsolódó helyi pincészetekben. Így aki elfáradt a tojáskeresésben és a kézműveskedésben a vidék boraival frissülhet.

 

OPH,   Kép: Forster Közpon

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…