Főoldal Hírek Kultúra Színes programokat kínálnak a hazai kastélyok húsvétkor

Színes programokat kínálnak a hazai kastélyok húsvétkor

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,178
 ehaccp_topbanner3.jpg

Színes programokat kínálnak a hazai kastélyok húsvétkor

 

Érdemes ellátogatni a húsvéti ünnepek alatt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ csodálatosan felújított kastélyaiba és váraiba. A régi termek és a hatalmas kertek ismét megtelnek élettel, izgalommal, tartalmas szórakozást kínálva a húsvéti hosszú hétvégén: zenészek, táncosok, bábosok, kézművesek, ajándékok és persze finomságok várják a felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Ezen a hétvégén indul a Forster Központ BORkulTúra elnevezésű országos grasztoprogramsorozata is.

Az előző évekhez hasonlóan idén is számtalan érdekes programmal készül a Forster Központ a húsvéti időszakra. Március 26, 27 és 28-án hét különböző helyszínen egész nap zajlanak majd a színes események. Kedvcsinálóként a programokból a teljesség igénye nélkül:

 

Az Edelényi Kastélyszigeten szombaton a húsvéti rendhagyó tárlatvezetés során a kastély falképeinek segítségével nemcsak a húsvéti szokásokat, valamint a 18. század ünnepi étkezését lehet megismerni, hanem a látogatók különleges játékban is részt vehetnek. A Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja, Plachi Rita a díszteremben hegedűmuzsikával kapcsolódik a programba.

Az Állatok nyelvén tudó juhász című előadás nemcsak a vidám jelenetek és a zenei hangulatok miatt lesz érdekes, hanem a különleges bábok miatt is: a művészek ugyanis a régi paraszti világ fából faragott használatai tárgyaiból „varázsoltak” szemet gyönyörködtető figurákat a játékhoz. A Miskolci Csodamalom Bábszínház művészei a bábkészítés rejtelmeibe avatják be a gyerekeket és szüleiket.

 

A tiszadobi Andrássy–kastélyban vasárnap keramikus, fafaragó, grillázskészítő alkot nyitástól zárásig a látogatók bevonásával. Húsvéttal kapcsolatosan készülnek a tárgyak agyagból, fából, grillázsból, ami elkészült az elvihető, megehető. Ezen kívül fellép a Dongó Együttes és lesz üvegfestés is.

 

A füzérradványi Károlyi-kastélyban hétfőn interaktív jelmezes tárlatvezetés, nyuszik és bárányok simogatása, népzenészek, népi játszóház, táncház valamint kézműves foglalkozás kínál mozgalmas kikapcsolódást.

 

A siroki Barlangvárba hétfőn hagyományőrző programok, népi mesterségek bemutatója, mézeskalács díszítés, kisállat simogató, játékos szörptúra, kalandos kedvű felnőtteknek fröccstúra, családi csapatverseny nyereményekkel, tojásfestés szépségverseny és gyermekelőadás csalogatja az érdeklődőket.

 

A majki Kamalduli remeteségben hétfőn a „húsvét szimbólumrendszere a magyar vallási és népi hagyományban” című előadást hallgathatják meg az érdeklődők. Az interaktív tárlatvezetés során a húsvéttal foglalkozó, húsvétra utaló elemeket kell megkeresni a Foresteria épületében. Lesz filmvetítés is. A nap húsvéti körtánccal zárul.

 

A Nádasdladányi Nádasdy-kastélyban hétfőn Csokoládé koncert, Lakatos György fagott művész és tanítványai, kézműves foglalkozások és rendhagyó tárlatvezetés kínál tartalmas időtöltést.

 

Az Ozorai Várkastélyba hétfőn az Okos nyuszi húsvétja és a Sárgarépás jó napot című előadások, kézműves foglalkozások, vár kalácsa sütés, ismerkedés az ehető virágokkal és árvácska kandírozás csábít kicsiket, nagyokat egyaránt.

A vidám húsvéti hangulatot minden helyszínen kincskereső játék, vagyis a kastélyokban, várakban, kertekben elrejtett csoki tojások lelőhelyeinek felkutatása fokozza majd.

Ezen a héten kezdődik a Forster Központ BORkulTÚRA elnevezésű programsorozata is, amely márciustól szeptemberig kilenc helyszínen, meghirdetett időpontokban rendhagyó tárlatvezetésekkel és érdekes programokkal várja a látogatókat. A kastély vagy várlátogatás során megvásárolt belépőjegyekkel kedvezményesen lehet borokat kóstolni és vásárolni a programba bekapcsolódó helyi pincészetekben. Így aki elfáradt a tojáskeresésben és a kézműveskedésben a vidék boraival frissülhet.

 

OPH,   Kép: Forster Közpon

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…