Főoldal Hírek Kultúra Keresik az év vadvirágát

Keresik az év vadvirágát

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,509
 ehaccp_topbanner3.jpg

December végéig lehet három jelölt közül kiválasztani az Év vadvirágát. A versenyben levő növényekről Barina Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa beszélt az InfoRádióban.

Magyarországon 2010 óta választják meg az Év vadvirágát. A mozgalomnak németországi gyökerei vannak – mondta el a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa.
„Olyan társadalmi mozgalom, amely közelebb viszi az embereket a vadon élő növényekhez, a természethez. Felhívja a figyelmet a különlegességeikre, az értékeikre és a veszélyeztető tényezőkre, amelyek leselkednek rájuk.”

Barina Zoltán elmondta, az idei három jelölt nem is annyira ismeretlen. A hóvirág például mindenki által ismert növény.

 

 
Mocsári Gólyahír Kép: Pixabay

 

„A második kevésbé közismert, ez a mocsári gólyahír, ami vizes élőhelyek mentén él. Kora tavasszal virágzik a kis sárga boglárkaféle virág. A harmadik választható jelölt pedig a zárt erdőkben, nem nagy tömegben, hanem szálanként termő turbánliliom. Ez tavaly is jelölt volt, de 2016 vadvirága a kockás liliom lett.”

 

 

 
Turbánliliom Kép: Pixabay

 

A turbánliliom szálak nem mindig jutnak el a virágzásig, ha igen, akkor gyönyörűek az árnyas erdőkben szűrődő napfényben látszó, akár egy méter magasra is megnövő példányok. A szár csúcsán hozza a turbán alakú virágait, amelyek a rózsa- és a hússzín különböző árnyalataiban pompáznak – érzékeltette a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa.

 

OPH/InfoRádió Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…