Főoldal Hírek Kultúra Keresik az év vadvirágát

Keresik az év vadvirágát

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,859
 ehaccp_topbanner3.jpg

December végéig lehet három jelölt közül kiválasztani az Év vadvirágát. A versenyben levő növényekről Barina Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa beszélt az InfoRádióban.

Magyarországon 2010 óta választják meg az Év vadvirágát. A mozgalomnak németországi gyökerei vannak – mondta el a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa.
„Olyan társadalmi mozgalom, amely közelebb viszi az embereket a vadon élő növényekhez, a természethez. Felhívja a figyelmet a különlegességeikre, az értékeikre és a veszélyeztető tényezőkre, amelyek leselkednek rájuk.”

Barina Zoltán elmondta, az idei három jelölt nem is annyira ismeretlen. A hóvirág például mindenki által ismert növény.

 

 
Mocsári Gólyahír Kép: Pixabay

 

„A második kevésbé közismert, ez a mocsári gólyahír, ami vizes élőhelyek mentén él. Kora tavasszal virágzik a kis sárga boglárkaféle virág. A harmadik választható jelölt pedig a zárt erdőkben, nem nagy tömegben, hanem szálanként termő turbánliliom. Ez tavaly is jelölt volt, de 2016 vadvirága a kockás liliom lett.”

 

 

 
Turbánliliom Kép: Pixabay

 

A turbánliliom szálak nem mindig jutnak el a virágzásig, ha igen, akkor gyönyörűek az árnyas erdőkben szűrődő napfényben látszó, akár egy méter magasra is megnövő példányok. A szár csúcsán hozza a turbán alakú virágait, amelyek a rózsa- és a hússzín különböző árnyalataiban pompáznak – érzékeltette a Magyar Természettudományi Múzeum növénytárának munkatársa.

 

OPH/InfoRádió Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…