Főoldal Hírek Csőposta Egységes áfacsökkentést sürgetnek az érdekképviseletek a vendéglátásban

Egységes áfacsökkentést sürgetnek az érdekképviseletek a vendéglátásban

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,013
 ehaccp_topbanner3.jpg

    Egységes áfacsökkentést sürgetnek a vendéglátás minden területén az érdekképviseletek, mivel 2018-tól jövedelmezőségi problémákhoz vezet, hogy csak az éttermi szolgáltatások kulcsa csökken – mondta Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke egy csütörtöki konferencián Budapesten.

 

    Emlékeztetett: a parlament döntésének értelmében az éttermi étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a vendéglátás áfakulcsa két lépcsőben csökken, 2017-től 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra.     Problémát okoz, hogy az áfacsökkentés csak a kereskedelmi vendéglátásra vonatkozik, a közétkeztetésre pedig nem, ami 2018-ra jelentős különbségekhez vezet, komoly versenyhátrányt okoz például a munkahelyi étkeztetésben, akár annak teljes leépülése is bekövetkezhet – mutatott rá Gál Pál Zoltán. 


    A szakmai szervezet ezért az áfacsökkentés egységes kiterjesztését szeretné elérni. 


    A VIMOSZ elnöke az egyes szolgáltatások áfájának megkülönböztetésére példaként említette, hogy a helyben elfogyasztott étel áfája 5 százalék lesz, míg ugyanez az étel elvitel esetén 27 százalékos kulcs alá esik, mivel termékértékesítésnek minősül. A megoldás az, hogy az egynemű szolgáltatásokat egységesen kezeljék, hiszen semmi nem indokolja a megkülönböztetést, ezért szükséges az egységes áfaszabályozás – mondta.


    Kitért arra, hogy a szövetség üdvözli az áfacsökkentést, amivel nő a vállalkozások jövedelmezősége, ebből számottevő béremelést, eszközpótlást vagy karbantartást tudnak végrehajtani. A legmagasabb áfakulcs az unión belül jelenleg Magyarországon van a vendéglátásban, ami versenyhátrányt jelent, Luxemburgban például az adó mértéke az ágazatban 3 százalék – mondta.


    György László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza szerint a kereskedelmi vendéglátás áfacsökkentése jóval nagyobb áfabevétel-kiesést jelent a költségvetésnek, mint a közétkeztetésé. A közétkeztetési áfacsökkentés ennél jóval kisebb költségvetési hatással járna, miközben az ágazat terheinek csökkentésével hozzájárulna a helyi élelmiszeripar és agrárium fejlődéséhez, és több munkalehetőséget kínálna az alacsony végzettségűeknek. 


    Elmondta, hogy a közétkeztetésnek napi 1,5-2 millió fogyasztója van, a piaca 200 milliárd forintos, nagy tömegeket érint, jelentős foglalkoztatási hatással. Míg a kereskedelmi vendéglátás áfacsökkentése 125 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek, a közétkeztetésé 21 milliárd forintot jelentene. Jelezte, hogy a kérdésben készült tanulmányukat az érintett tárcákhoz is eljuttatták.


    Magony Krisztina, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkárságának munkatársa kifejtette: a kormány meghatározott keret terhére dönthetett a kedvezményes áfakulcs bevezetéséről. Jövőre a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adóját 5 százalékra, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérsékli a kormány – ismertette.


    A rendezvényt a VIMOSZ a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus intézeti tanszékével, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, a Magyar Vendéglátók Ipartestületével és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel közösen rendezte.

 

MTI/Pixabay

  • Csökkenhet a szállás-szolgáltatás forgalmi adója

    Az európai viszonylatban is magas, 18 százalékos magyarországi áfakulcs rontja a piaci sze…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…