Főoldal Hírek Életmód Itt a tavasz! Tippek, hogy hogyan térj vissza a szabadtéri sportoláshoz

Itt a tavasz! Tippek, hogy hogyan térj vissza a szabadtéri sportoláshoz

6 perc átlagos olvasási idő
0
119
 ehaccp_topbanner3.jpg

A nap első sugarai szinte hívogatnak minket a természetbe, nem véletlen, hogy sokan ilyenkor kapják elő a szekrényből a futócipőt, és kezdenek bele a bikini-body formálásába. Azonban, hogy egy sérülés vagy megbetegedés ne szegje kedvünket a kültéri sportolás során, érdemes megfogadnunk néhány jó tanácsot – szakértő tippjeivel.

1. Mindig melegítsünk be

Mindegy, hogy egy rövid kocogást, vagy egy intenzívebb kültéri edzést terveztünk, soha ne vágjunk bele bemelegítés nélkül. Fontos összehangolni az agyunkat és testünket, felkészíteni azokat a mozgásra, és ehhez bizony arra van szükség, hogy izmainkat átmozgassuk, bemelegítsük. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor a sérülések esélye is megnövekszik.

2. Nem mindegy mit veszünk fel

Természetesen fontos, hogy olyan ruhát és cipőt válasszunk, ami kényelmes és biztonságos mozgást tesz lehetővé, de érdemes odafigyelni a réteges öltözködésre is. Attól, hogy kisütött a nap, még nem érdemes elpakolni az aláöltözőket, és egy szeles napon a sapkánkat is vegyük fel, hiszen izzadt hajjal sokkal könnyebben megfázhatunk.

3. Ügyeljünk a folyadékpótlásra

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mozgás során milyen fontos ügyelni arra, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget. Ez nem mindig könnyű, hiszen van, hogy annyira belemerülünk az edzésbe, hogy észre sem vesszük, amikor megszomjazunk. Próbáljunk meg tudatosan figyelni edzés során is a folyadék pótlására, a legjobb, ha 15 percenként iszunk néhány nagy korty vizet. A napsütés fokozhatja az izzadást, így semmiképp se hagyjuk otthon kedvenc kulacsunkat vagy shakerünket, amikor a szabadba látogatunk.

4. Ne menjünk haza nyújtás nélkül

Az edzés végi nyújtás pontosan ugyanolyan fontos, mint előtte a bemelegítés. Ha elfáradtunk, akkor se vonjuk meg magunktól ezt a néhány perces mozdulatsort, amely során az összehúzódott izmokat ellazíthatjuk. Arra azonban figyeljünk, hogy sérült izmainkat hagyjuk ki a nyújtás folyamatából.

5. Turbózzuk fel az immunrendszerünket

A rendszeres mozgás mellett a vitaminpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a tavaszi megfázást. Ráadásul az edzés is jobban megy, ha kirobbanó formában vagyunk. A legjobb, hogy olyan vitamint választunk, amely C- és D-vitamint is tartalmaz, így gyorsan és egyszerűen támogathatjuk velük a szervezetünket.

„A mozgás során elengedhetetlenek az étrend-kiegészítők fogyasztása. Érdemes olyat választani, ami minél több hatóanyagot tartalmaz és megnöveli a fizikai és szellemi teljesítményünket is” – tette hozzá Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

Neked is megjött a kedved a kültéri mozgáshoz? Fogadd meg a tanácsokat, hogy sikeres és hatékony edzéseket folytathass!

Sajtóközlemény/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
  • Megviselheti szervezetünk a hirtelen meleg

    A hirtelen beköszöntő nyári napok megterhelhetik a szervezetet – hívta fel a figyelmet a N…
  • Miért vagyok fáradt?

    Nehéz kikelni az ágyból, napközben is úgy érzed csak félgőzzel mész előre és már kora délu…
  • Idén is lesz TeSzedd! 

    Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hullad…
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Áprilisban 9,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. L…