Főoldal Hírek Csőposta Ismét jó évet zárt a hazai turizmus

Ismét jó évet zárt a hazai turizmus

8 perc átlagos olvasási idő
0
960
 ehaccp_topbanner3.jpg

A magyar turizmus teljesítménye 2010 óta folyamatosan növekszik, 2017-ben pedig minden mutatószám tekintetében rekordévet tudhattunk magunk mögött. Bár a 2018-as esztendő egész évre vonatkozó forgalmi adatait idén februárban látjuk, elmondható, hogy a tavalyi év sem lógott ki a sorból. Az első tíz hónapban az előző évinél is több turista érkezett hazánkba.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-ig határozza meg a hazai turizmus céljait, illetve az ahhoz rendelt eszközöket. A falusi turizmus ebben az anyagban nem egy húzóágazatként szerepel, hiszen a desztinációs szemléletet veszi alapul a stratégia – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Frankó Pál.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke elmondta, a falusi turizmus az ország vidéki térségeire terjed ki. Minden turizmusfejlesztési kampány az egész turizmus rendszerére is kihat. Mint mondta, szinte bármilyen fejlesztés történik a turizmusban, annak a falusi turizmus a haszonélvezője.

Hozzátette: lehet, hogy nem zászlóshajóként vesznek részt a turizmus ágazatában, azonban a kisebb településeken óriási jelentőséggel bírnak. A nagy kihívás például a GDP mértékének növekedése, ami szerepel a stratégiai programban. Komoly munkát igényelnek az elvárások és tervek, azonban a fejlődés érdekében mindent megtesznek a célok elérése érdekében – fogalmazott.

Véleménye szerint a fő probléma a humán erőforrás hiánya lesz.

Vonzó Budapest biztonságossága

Látható, hogy általánosságban országszerte jó számokat mutat a turizmus, rengeteg ember látogat hazánkba. Bizonyos városok már szinte azzal küzdenek, hogy mit kezdjenek a sok turistával – tájékoztatott Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő.

Mint mondta, általános világrend, hogy növekszik a turizmus. Magyarországon, főként Budapesten fokozottan nő, és egyre több vendéget fogadunk. A legfontosabb úti cél a külföldi turisták körében a magyar főváros, ugyanis biztonságos – hangsúlyozta Kiss.

Fontos, hogy ár-érték arányban is jók vagyunk, ez igaz nemcsak a fővárosra, de a vidéki területekre és a falusi turizmusra is. Rengeteg látnivaló van hazánkban, az elmúlt években pedig sokat fejlődtünk gasztronómiailag – fejtette ki a szakértő.

Húzóágazattá válhat a turizmus

Számos beruházás valósul meg hazánkban, szállodákat építünk, fejlesztjük a már meglévőket, vagyis az aktuális trendeknek megfelelően el tudjuk látni a turisták igényeit – mondta Kiss. Kiemelte, a Kisfaludy programnak nagy jelentősége van a szálláshelyfejlesztésben.

Véleménye szerint jó úton járunk, hiszen a turizmusnak húzóágazattá kell válnia.

Emelkedhetnek a vendégéjszakák

Frankó Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti vendégéjszakák száma 2 millió 800 ezer volt 2017-ben, ami a 2010-es csaknem kétszázezres adatokhoz képest jelentős növekedés. Véleménye szerint a vidék szempontjából húzóágazat a falusi turizmus, ugyanakkor annak teljesítményét nemcsak a vendégéjszakák által lehet mérni.

A vidéki térségekben ugyanis az emberek helyben foglalkoztatására fektetnek nagy hangsúlyt, ami segíti a gazdaság fellendülését is – tette hozzá.

Nehéz az összehasonlítás

Kiss Róbert Richárd a műsorban kitért arra, hazánkat nehéz lenne bárkivel is összehasonlítani, hiszen számtalan különböző szempont alapján lehetne vizsgálni a turizmus ágazatát.

Mint mondta, Budapest egyik előnye lehet, hogy több központú város, hiszen nem egy kis területen helyezkednek el a látnivalók és nevezetességek, amik vonzzák a turistákat, hanem a város több pontján.

A szakember kiemelte, az utóbbi időszakban csaknem minden téren fejlődött az ország, az egyetlen, ami gondot jelenthet, az a munkaerőhiány.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …