Főoldal Hírek Csőposta Ismét jó évet zárt a hazai turizmus

Ismét jó évet zárt a hazai turizmus

9 perc átlagos olvasási idő
0
518
 ehaccp_topbanner3.jpg

A magyar turizmus teljesítménye 2010 óta folyamatosan növekszik, 2017-ben pedig minden mutatószám tekintetében rekordévet tudhattunk magunk mögött. Bár a 2018-as esztendő egész évre vonatkozó forgalmi adatait idén februárban látjuk, elmondható, hogy a tavalyi év sem lógott ki a sorból. Az első tíz hónapban az előző évinél is több turista érkezett hazánkba.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-ig határozza meg a hazai turizmus céljait, illetve az ahhoz rendelt eszközöket. A falusi turizmus ebben az anyagban nem egy húzóágazatként szerepel, hiszen a desztinációs szemléletet veszi alapul a stratégia – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Frankó Pál.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke elmondta, a falusi turizmus az ország vidéki térségeire terjed ki. Minden turizmusfejlesztési kampány az egész turizmus rendszerére is kihat. Mint mondta, szinte bármilyen fejlesztés történik a turizmusban, annak a falusi turizmus a haszonélvezője.

Hozzátette: lehet, hogy nem zászlóshajóként vesznek részt a turizmus ágazatában, azonban a kisebb településeken óriási jelentőséggel bírnak. A nagy kihívás például a GDP mértékének növekedése, ami szerepel a stratégiai programban. Komoly munkát igényelnek az elvárások és tervek, azonban a fejlődés érdekében mindent megtesznek a célok elérése érdekében – fogalmazott.

Véleménye szerint a fő probléma a humán erőforrás hiánya lesz.

Vonzó Budapest biztonságossága

Látható, hogy általánosságban országszerte jó számokat mutat a turizmus, rengeteg ember látogat hazánkba. Bizonyos városok már szinte azzal küzdenek, hogy mit kezdjenek a sok turistával – tájékoztatott Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő.

Mint mondta, általános világrend, hogy növekszik a turizmus. Magyarországon, főként Budapesten fokozottan nő, és egyre több vendéget fogadunk. A legfontosabb úti cél a külföldi turisták körében a magyar főváros, ugyanis biztonságos – hangsúlyozta Kiss.

Fontos, hogy ár-érték arányban is jók vagyunk, ez igaz nemcsak a fővárosra, de a vidéki területekre és a falusi turizmusra is. Rengeteg látnivaló van hazánkban, az elmúlt években pedig sokat fejlődtünk gasztronómiailag – fejtette ki a szakértő.

Húzóágazattá válhat a turizmus

Számos beruházás valósul meg hazánkban, szállodákat építünk, fejlesztjük a már meglévőket, vagyis az aktuális trendeknek megfelelően el tudjuk látni a turisták igényeit – mondta Kiss. Kiemelte, a Kisfaludy programnak nagy jelentősége van a szálláshelyfejlesztésben.

Véleménye szerint jó úton járunk, hiszen a turizmusnak húzóágazattá kell válnia.

Emelkedhetnek a vendégéjszakák

Frankó Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti vendégéjszakák száma 2 millió 800 ezer volt 2017-ben, ami a 2010-es csaknem kétszázezres adatokhoz képest jelentős növekedés. Véleménye szerint a vidék szempontjából húzóágazat a falusi turizmus, ugyanakkor annak teljesítményét nemcsak a vendégéjszakák által lehet mérni.

A vidéki térségekben ugyanis az emberek helyben foglalkoztatására fektetnek nagy hangsúlyt, ami segíti a gazdaság fellendülését is – tette hozzá.

Nehéz az összehasonlítás

Kiss Róbert Richárd a műsorban kitért arra, hazánkat nehéz lenne bárkivel is összehasonlítani, hiszen számtalan különböző szempont alapján lehetne vizsgálni a turizmus ágazatát.

Mint mondta, Budapest egyik előnye lehet, hogy több központú város, hiszen nem egy kis területen helyezkednek el a látnivalók és nevezetességek, amik vonzzák a turistákat, hanem a város több pontján.

A szakember kiemelte, az utóbbi időszakban csaknem minden téren fejlődött az ország, az egyetlen, ami gondot jelenthet, az a munkaerőhiány.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Már Budapesten is az okos élelmiszerek

Új taggal bővült az okos élelmiszereket gyártók és forgalmazók köre Magyarországon. Budape…