Főoldal Hírek Átólzéig Internet nélkül is ellophatják az adatainkat

Internet nélkül is ellophatják az adatainkat

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,473
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ha valaki úgy gondolja, hogy számítógépe biztonságban van azért, mert nem csatlakozik az internethez, tévedhet, ugyanis egy ilyen PC-ről is ellophatók adatok.

 

szamitogep_forras_pixabay

 

Még egy internettől elszigetelt PC-ről is kinyerhetők kényes adatok, többféleképpen is. Korábban például az izraeli Ben-Gurion Egyetem szakemberei mutattak be egy egy módszert, amelynél a ventilátor segítségével sikerült adatokat kicsalni a gépből. Most ugyanezek a szakértők azt demonstrálták, miként teszi meg ugyanezt a merevlemez.

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, előzőleg egy malware-t kell a számítógépre juttatni. Ez esetben úgy kerülhetnek ki a gépről a kártevő által ellopott adatok, hogy semmiféle olyan eszköz nincs a géphez kötve, ami továbbítaná az információt, és még hangszórója sincs.

Ezt a módszert DiskFiltrationnak neveztek el. Feltehetően mindenki hallotta már, ahogy „kerreg” a merevlemez az adatok olvasása és írása során: keresi a megfelelő szektorokat. Ez a mechanikai mozgás jár hanghatásokkal, és ezt a mozgást lehet úgy manipulálni, hogy a kiadott hangok valójában a továbbítandó adatokat kódolják. Ezután már csak egy közelben elhelyezett okostelefon és egy megfelelő app kell, hogy lefordítsák az így ellopott adatokat.

A teljes cikk a hvg.hu-n olvasható.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…