Főoldal Hírek Átólzéig Internet nélkül is ellophatják az adatainkat

Internet nélkül is ellophatják az adatainkat

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,515
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ha valaki úgy gondolja, hogy számítógépe biztonságban van azért, mert nem csatlakozik az internethez, tévedhet, ugyanis egy ilyen PC-ről is ellophatók adatok.

 

szamitogep_forras_pixabay

 

Még egy internettől elszigetelt PC-ről is kinyerhetők kényes adatok, többféleképpen is. Korábban például az izraeli Ben-Gurion Egyetem szakemberei mutattak be egy egy módszert, amelynél a ventilátor segítségével sikerült adatokat kicsalni a gépből. Most ugyanezek a szakértők azt demonstrálták, miként teszi meg ugyanezt a merevlemez.

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, előzőleg egy malware-t kell a számítógépre juttatni. Ez esetben úgy kerülhetnek ki a gépről a kártevő által ellopott adatok, hogy semmiféle olyan eszköz nincs a géphez kötve, ami továbbítaná az információt, és még hangszórója sincs.

Ezt a módszert DiskFiltrationnak neveztek el. Feltehetően mindenki hallotta már, ahogy „kerreg” a merevlemez az adatok olvasása és írása során: keresi a megfelelő szektorokat. Ez a mechanikai mozgás jár hanghatásokkal, és ezt a mozgást lehet úgy manipulálni, hogy a kiadott hangok valójában a továbbítandó adatokat kódolják. Ezután már csak egy közelben elhelyezett okostelefon és egy megfelelő app kell, hogy lefordítsák az így ellopott adatokat.

A teljes cikk a hvg.hu-n olvasható.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…