Főoldal Hírek Életmód Mentális egészségfejlesztési projektet indít a tisztifőorvosi hivatal

Mentális egészségfejlesztési projektet indít a tisztifőorvosi hivatal

13 perc átlagos olvasási idő
0
1,251
 ehaccp_topbanner3.jpg

A projekt a Norvég Alap támogatásával, hozzávetőlegesen 1,187 milliárd forint támogatásból valósul meg. Kimutatások szerint a súlyos depresszióban szenvedők 56 százaléka nem részesül kezelésben, miközben a depresszió fokozza az öngyilkosság, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és stressztáplálkozás gyakoriságát is.

stressz_forras_pixabay

A közlemény szerint a WHO Európai Régiójában a mentális betegségek okozta terhek legnagyobb részét, az Európai Unióban összesen mintegy 26 százalékát, a depresszió teszi ki. A lelki egészséget érintő kórképek napjainkban a munkaképesség-csökkenés 21,1 százalékáért felelősek, és ezek közül – előre láthatóan ‒ 2020-ra a stressz mellett a depresszió lesz a második legmeghatározóbb. Kimutatások szerint a súlyos depresszióban szenvedők 56 százaléka nem részesül kezelésben, miközben a depresszió fokozza az öngyilkosság, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és stressztáplálkozás gyakoriságát is. Kopp Mária és Skrabski Árpád tanulmánya szerint (A magyar népesség életkilátásai, 2007) a magyar lakosság kirívóan rossz egészségi állapotáért és magas halálozásáért az egészségtelen életmód mellett a lelki egészséggel kapcsolatos problémák alapvetően felelősek.

A lelki egészséggel kapcsolatos problémák időben történő felismerése, kezelése és az ehhez kapcsolódó információhiány, előítéletek leküzdése óriási kihívást jelent Magyarországon és az egész Európai Unióban. A Norvég Alap támogatásával létrejött projekt célja, hogy módszertanilag megalapozza a Lelki Egészség Központok hálózatának kialakítását, és szakmai ajánlások kidolgozásával, jó gyakorlatok gyűjtésével, a megelőzésben és kezelésben szerepet játszó szakemberek és segítők képzésével, valamint preventív szemléletmód terjesztésével elősegítse a lelki egészséggel kapcsolatos problémák időbeli felismerését és gyógyítását. A „Módszertani, strukturális és kapacitásfejlesztés a lakosság mentális egészségfejlesztésére irányuló beavatkozások támogatására” című projekt a Norvég Alapból, hozzávetőlegesen 1,187 milliárd forint támogatásból valósul meg.

A 2016 májusában indított, 12 hónapos projekt keretében országszerte hat pilot helyszínen – Balatonföldváron, Hatvanban, Csongrádon, Szendrőn, Szentgotthárdon, Baktalórántházán – működő Egészségfejlesztési Irodák (EFI) kiegészülnek a Lelki Egészség Központokkal (LEK). A LEK feladata, hogy feltérképezze az adott járásban a lelki egészséget érintő legfontosabb problémákat, összegyűjtse és értékelje a mentális problémák megelőzésével, kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatokat, valamint képzésekkel és a preventív-integratív szemléletmód terjesztésével erősítse a szakemberek és segítők együttműködését. A LEK munkatársainak feladata közösségi szintű egészségfejlesztési és prevenciós tevékenységek megvalósítása, így egyéni tanácsadást nem folytatatnak. Szintén a projekt keretében létrejön egy Módszertani Központ is, mely tananyagok, eljárásrendek és ajánlások kidolgozásával teljes körű szakmai támogatást nyújt az Lelki Egészség Központok munkájához.

A magyar társadalom mentális állapotát alapvetően rontja a lelki egészségproblémákhoz kapcsolódó tudáshiány, a hiedelmek, gyakori előítéletek és a megbélyegzettségtől való félelem is. Ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a projekt megvalósítása során nagy hangsúlyt helyez arra, hogy helyi médiakampány és rendezvények segítségével felhívja a magyar lakosság figyelmét a mentális tünetek korai felismerésére, kezelésének fontosságára, az ezzel kapcsolatos személyes és közösségi felelősségre, a releváns információkra és az egészségtudatos életmód szükségességére is – áll az ÁNTSZ tájékoztatásában.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…