Főoldal Hírek Életmód Mentális egészségfejlesztési projektet indít a tisztifőorvosi hivatal

Mentális egészségfejlesztési projektet indít a tisztifőorvosi hivatal

13 perc átlagos olvasási idő
0
1,211
 ehaccp_topbanner3.jpg

A projekt a Norvég Alap támogatásával, hozzávetőlegesen 1,187 milliárd forint támogatásból valósul meg. Kimutatások szerint a súlyos depresszióban szenvedők 56 százaléka nem részesül kezelésben, miközben a depresszió fokozza az öngyilkosság, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és stressztáplálkozás gyakoriságát is.

stressz_forras_pixabay

A közlemény szerint a WHO Európai Régiójában a mentális betegségek okozta terhek legnagyobb részét, az Európai Unióban összesen mintegy 26 százalékát, a depresszió teszi ki. A lelki egészséget érintő kórképek napjainkban a munkaképesség-csökkenés 21,1 százalékáért felelősek, és ezek közül – előre láthatóan ‒ 2020-ra a stressz mellett a depresszió lesz a második legmeghatározóbb. Kimutatások szerint a súlyos depresszióban szenvedők 56 százaléka nem részesül kezelésben, miközben a depresszió fokozza az öngyilkosság, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és stressztáplálkozás gyakoriságát is. Kopp Mária és Skrabski Árpád tanulmánya szerint (A magyar népesség életkilátásai, 2007) a magyar lakosság kirívóan rossz egészségi állapotáért és magas halálozásáért az egészségtelen életmód mellett a lelki egészséggel kapcsolatos problémák alapvetően felelősek.

A lelki egészséggel kapcsolatos problémák időben történő felismerése, kezelése és az ehhez kapcsolódó információhiány, előítéletek leküzdése óriási kihívást jelent Magyarországon és az egész Európai Unióban. A Norvég Alap támogatásával létrejött projekt célja, hogy módszertanilag megalapozza a Lelki Egészség Központok hálózatának kialakítását, és szakmai ajánlások kidolgozásával, jó gyakorlatok gyűjtésével, a megelőzésben és kezelésben szerepet játszó szakemberek és segítők képzésével, valamint preventív szemléletmód terjesztésével elősegítse a lelki egészséggel kapcsolatos problémák időbeli felismerését és gyógyítását. A „Módszertani, strukturális és kapacitásfejlesztés a lakosság mentális egészségfejlesztésére irányuló beavatkozások támogatására” című projekt a Norvég Alapból, hozzávetőlegesen 1,187 milliárd forint támogatásból valósul meg.

A 2016 májusában indított, 12 hónapos projekt keretében országszerte hat pilot helyszínen – Balatonföldváron, Hatvanban, Csongrádon, Szendrőn, Szentgotthárdon, Baktalórántházán – működő Egészségfejlesztési Irodák (EFI) kiegészülnek a Lelki Egészség Központokkal (LEK). A LEK feladata, hogy feltérképezze az adott járásban a lelki egészséget érintő legfontosabb problémákat, összegyűjtse és értékelje a mentális problémák megelőzésével, kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatokat, valamint képzésekkel és a preventív-integratív szemléletmód terjesztésével erősítse a szakemberek és segítők együttműködését. A LEK munkatársainak feladata közösségi szintű egészségfejlesztési és prevenciós tevékenységek megvalósítása, így egyéni tanácsadást nem folytatatnak. Szintén a projekt keretében létrejön egy Módszertani Központ is, mely tananyagok, eljárásrendek és ajánlások kidolgozásával teljes körű szakmai támogatást nyújt az Lelki Egészség Központok munkájához.

A magyar társadalom mentális állapotát alapvetően rontja a lelki egészségproblémákhoz kapcsolódó tudáshiány, a hiedelmek, gyakori előítéletek és a megbélyegzettségtől való félelem is. Ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a projekt megvalósítása során nagy hangsúlyt helyez arra, hogy helyi médiakampány és rendezvények segítségével felhívja a magyar lakosság figyelmét a mentális tünetek korai felismerésére, kezelésének fontosságára, az ezzel kapcsolatos személyes és közösségi felelősségre, a releváns információkra és az egészségtudatos életmód szükségességére is – áll az ÁNTSZ tájékoztatásában.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…