Főoldal Hírek Színes Idén is friss tej és gyümölcs várja a gyereket az iskolában

Idén is friss tej és gyümölcs várja a gyereket az iskolában

5 perc átlagos olvasási idő
0
670
 ehaccp_topbanner3.jpg

Friss tejhez mintegy 536 ezer, zöldséghez és gyümölcshöz pedig 435 ezer gyermek jut idén heti 3-4 alkalommal az iskolákban – hangzott el Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára közös sajtótájékoztatóján hétfőn, egy budapesti általános iskola menzáján.

Az Iskolatej és Iskolagyümölcs Program eredményeiről szólva Feldman Zsolt kiemelte: közös cél, hogy a gyermekek egészséges módon éljenek, és ehhez a mozgás mellett az egészséges étkezésen át visz az út. A megfelelő étkezéssel számos betegség kockázatát lehet csökkenteni – tette hozzá, majd rámutatott: az egészséges táplálkozás alapja a friss zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek fogyasztása. Ezen célok jegyében működteti a kormány az iskolatej és iskolagyümölcs programot – tette hozzá.

Idén hétféle gyümölcs és négyféle zöldség, valamint gyümölcslé szerepel a programban, melyből heti 3-4 alkalommal jut a gyermekek asztalára. Ez mintegy

52 millió adag terméket jelent, melyre közel 3,1 milliárd forintot fordít a kormány.

Megjegyezte: mindezt 37 beszállító, nagy részben termelői szerveződés biztosítja. Tehát több száz kis és közepes hazai gazdálkodó érintett a programban – mondta.

Feldman Zsolt kifejtette továbbá, hogy ebben az évben az iskolatej-programban mintegy 12,8 millió liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket biztosítanak a gyerekeknek , melyre 4,6 milliárd forintot költ a kormány. A programhoz kapcsolódva oktatási kísérőintézkedéseket is megvalósítanak, melynek célja, hogy a jövő fogyasztóit az egészséges táplálkozásra neveljék.

OPH

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány már évek óta nagy figyelmet fordít a gyermekétkeztetésre, melynek forrásait folyamatosan emelik, és rámutatott: arra törekednek, hogy egyre több iskola csatlakozzon a programokhoz. Elmondta,

idén a gyümölcsprogramban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, a tejprogramban pedig 2678 intézmény 435 ezer gyermeke vesz részt.

Biztosak vagyunk abban, hogy ezek a programok javítani fogják a gyermekek teljesítményét, így az oktatói munka eredményességét is – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a kormány elkötelezett a program bővítésében.

 OPH/Kép: OPH
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…