Főoldal Hírek Utazás Szerződés nélkül ne induljon útnak!

Szerződés nélkül ne induljon útnak!

12 perc átlagos olvasási idő
0
1,004
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bármilyen kedvező utazási ajánlatot is találunk, nagyon fontos, hogy egyértelmű legyen számunkra, hogy ki az utazás szervezője – hívta fel a figyelmet Békési Tamás. Budapest Főváros Kormányhivatala Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztályának vezetője kiemelte csak az engedéllyel rendelkező utazásszervező cégek esetén lehetünk biztosak abban, hogy egy esetleges csőd esetén megtérítik kárunkat.

 

Az utazásra készülőknek a szakértő mindenek előtt azt tanácsolja, hogy a turisztikai szolgáltatások vásárlásakor minden esetben nagy körültekintéssel járjanak el. Ennek fontosságára a Green Holiday’s utazási iroda nyár eleji csődje is felhívta a figyelmet – emlékeztetett Békési Tamás, hozzátéve: csak engedéllyel és jogosultsággal rendelkező utazásszervező irodát válasszanak az üdülni vágyók.

 

Meg kell különböztetni ugyanis az utazásközvetítő és az utazásszervező cégeket. A piacon nagyon sok utazásközvetítő cég van, akik az utazásszervezők által összeállított programcsomagokat értékesítik. Az utazásszervezés ugyanis nem egy egyszerű szolgáltatás árusítása. Az utazásszervező cég a szállítástól a szálláson keresztül számos programot, de minimum kettő turisztikai célú szolgáltatást kell összeillesztenie. Ha utazási irodában veszünk meg egy utazási jegyet vagy szállást, az nem számít utazásszervezési tevékenységnek, csupán értékesítésnek. Ez azért fontos, mert ezekre a tevékenységekre nem vonatkoznak azok a jogi garanciák, amelyek az utazásszervezésnél fennállnak. Ezekre a tevékenységekre hatóságnak sincsen felügyeleti szempontból ráhatása – nyomatékosította a Rádió Orient vendége. Amennyiben tehát minimum két szolgáltatást csomagként vásárolunk meg mindenképpen születnie kell egy utazási szerződésnek, amely rögzíti a megrendelt szolgáltatásokat.

 

Sőt, az igényelt programok mindegyikét írásba kell foglalni, és ezt ellenőrizni kell, mielőtt kifizetjük. Bármilyen kedvező ajánlatot is találunk, fontos, hogy egyértelmű legyen számunkra, hogy ki az utazás szervezője. Sokszor ugyanis ez az ajánlatokból még nem derül ki, pedig ezek a vállalkozások azok, akiket a hatóság ellenőrizni tud. Az engedéllyel rendelkező utazásszervező cégek listája megtalálható a főosztály honlapján.

 

A Green Holiday’s károsultak

A szakértő emlékeztetett: a csődbe ment utazási cég esetében éppen ez volt a probléma. A Green Holiday’s károsultakat ugyanis két csoportra kell osztani. A vállalkozás regisztrált utazásszervező cégként a szükséges fogyasztóvédelmi garanciákkal, így a szükséges vagyoni biztosítékkal is rendelkezett. Légiszállítás és szállás együttesét – klasszikus utazásszervező tevékenységet – értékesített közvetítő cégeken keresztül. Akik ezt a szolgáltatást vették igénybe, ők a vállalkozás valódi károsultjai. Őket a cég biztosítótársasága kártalanítani is tudja.

 

Van azonban egy másik károsulti kör is, akik úgy vásároltak meg egy szolgáltatási együttest, hogy valójában utazásszervezési tevékenység nem történt. Bár a vásárlók számára annak tűnhetett, jogi szempontból azonban nem minősült annak, csupán két szolgáltatás megvásárlásának. Ezt egyértelműsíti, hogy nem kötöttek utazási szerződést a csődbe ment céggel. Ők végső soron polgárjogi lépéseket tehetnek.

 

Ezt a vásárlók számára nem egyértelmű különbséget hatóságuk már 2016 végén jelezte a Gazdasági Versenyhivatalnál és a Fogyasztóvédelemnél- közölte a főosztály vezetője. Hozzátette: a kormányhivatal a törvényi előírásoknak megfelelően folyamatosan ellenőrzi az utazásszervezési cégeket, és a vagyoni biztosítékot

 

Ezt éves ellenőrzi terv és piaci információk, illetve az aktuális kül- és biztonságpolitikai helyzetek alapján teszi. A hatóság azonban nem tud az események elé menni, ez egy nagyon kockázatos piac, gyakran előfordulhatnak nem várható események – ahogy ez Green Holiday’s esetében is történt, amelynek egyébként a vagyoni biztosíték rendszere rendben volt.

 

A főosztályvezető elmondta, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztálya a korábban önálló központi közigazgatási szervként funkcionáló Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jogutódjaként jött létre a 2017. január 1-jén bekövetkezett kormányhivatali integráció során. A korábban három önálló főosztályként funkcionáló új szervezeti egység hosszú megnevezése még nem is utal arra, hogy ezen új főosztályon belül található az Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály – hívta fel a figyelmet Békési Tamás osztályvezető.

 

A felügyelet ellátja a turisztikával kapcsolatosan úgynevezett kereskedelmi jellegű szolgáltatási tevékenységekkel kapcsolatos hatósági feladatait. Ide tartozik az utazásközvetítői és utazásszervezői tevékenység az idegenvezetői, lovas szolgáltatói és üdülési jog biztosításával kapcsolatos tevékenységeknél ellátandó hatósági feladatok. A SZÉP kártyával kapcsolatos és közraktározás felügyeleti tevékenység feladatokat is ők látják el.

 

A főosztály olyan jellegű jogszabály-módosítást kezdeményez, ami egyértelműbbé teszi az utazás előtt állóknak,, hogy mit vásárolnak, és a szolgáltatásra van-e garanciális fedezet. Ebben a tekintetben van még teendők – jelentette ki a szakember.

 

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…