Főoldal Hírek Átólzéig Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,366
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

 

Egy brit kutatás szerint hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek. A kutatók egy öregedésről szóló tanulmány adatait elemezték, melyben 6489 résztvevőt vizsgáltak, átlagéletkoruk 65,8 év volt – idézte a JAMA Internal Medicine aktuális számát a Medicalpress egészségügyi portál.

Többségük (69,6 százalék) úgy érezte, három-négy évvel fiatalabb a koránál, 25,6 százalékuk tartotta magát annyinak, amennyi valójában és 4,8 százalékuknak volt az a benyomása, hogy idősebb, mint évei száma.

Az átlagosan 99 hónapos követési időszakban a magukat fiatalabbnak érzők 14,3 százaléka hunyt el, a valós korukkal egyetértők 18,5 százaléka, a magukat idősebbnek érzők 24,6 százaléka. Az életkor szubjektív érzése és a szív- és érrendszeri eredetű halálozások közötti kapcsolat igen erősnek bizonyult, a rákos halálozással azonban nem állt fenn az összefüggés – írták a kutatók.

‘Az összefüggés hátterében működő folyamatok további tanulmányozást érdemelnek. A vizsgálatot ki kellene terjeszteni a magukat fiatalabbnak érzők más egészséges szokásaira és tulajdonságára is: többek közt az ideális testsúly megtartására, az orvosi utasítások követésére, a nagyobb rugalmasságra, az önuralomra és az élni akarásra’ – vélik a szerzők, Isla Rippon és Andrew Steptoe, a londoni University College kutatói.

 

MTI/OrientPress/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…