Főoldal Hírek Átólzéig Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,135
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

 

Egy brit kutatás szerint hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek. A kutatók egy öregedésről szóló tanulmány adatait elemezték, melyben 6489 résztvevőt vizsgáltak, átlagéletkoruk 65,8 év volt – idézte a JAMA Internal Medicine aktuális számát a Medicalpress egészségügyi portál.

Többségük (69,6 százalék) úgy érezte, három-négy évvel fiatalabb a koránál, 25,6 százalékuk tartotta magát annyinak, amennyi valójában és 4,8 százalékuknak volt az a benyomása, hogy idősebb, mint évei száma.

Az átlagosan 99 hónapos követési időszakban a magukat fiatalabbnak érzők 14,3 százaléka hunyt el, a valós korukkal egyetértők 18,5 százaléka, a magukat idősebbnek érzők 24,6 százaléka. Az életkor szubjektív érzése és a szív- és érrendszeri eredetű halálozások közötti kapcsolat igen erősnek bizonyult, a rákos halálozással azonban nem állt fenn az összefüggés – írták a kutatók.

‘Az összefüggés hátterében működő folyamatok további tanulmányozást érdemelnek. A vizsgálatot ki kellene terjeszteni a magukat fiatalabbnak érzők más egészséges szokásaira és tulajdonságára is: többek közt az ideális testsúly megtartására, az orvosi utasítások követésére, a nagyobb rugalmasságra, az önuralomra és az élni akarásra’ – vélik a szerzők, Isla Rippon és Andrew Steptoe, a londoni University College kutatói.

 

MTI/OrientPress/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…