Főoldal Hírek Színes Bisnode: rekord alacsony volt a felszámolások száma tavaly a magyar cégvilágban

Bisnode: rekord alacsony volt a felszámolások száma tavaly a magyar cégvilágban

7 perc átlagos olvasási idő
0
824
 ehaccp_topbanner3.jpg

Bisnode: rekord alacsony volt a felszámolások száma tavaly a magyar cégvilágban
 

    Tavaly rekord alacsony volt a felszámolások száma a magyar cégvilágban: míg 2014-ben több mint 17 500 ilyen eljárás indult, tavaly csak alig 10 ezer, azaz 44 százalékkal kevesebb cég szűnt meg felszámolással – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentéséből. 

     Az MTI-hez kedden eljuttatott felmérés szerint ilyen alacsony még 2008-ban sem volt a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon. 2012-ben, a legnehezebb évben a tavalyihoz képest több mint kétszer annyi, csaknem  23 ezer felszámolási eljárás indult. 

    A felszámolások csökkenésével a magyar vállalkozások bedőlési aránya is jelentősen mérséklődött.    

    A kiemelkedően kockázatos iparágak listáján is történtek meglepő fordulatok, mivel a korábban hosszú ideig legkockázatosabbnak ítélt építőipart egy ideje már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás. Tavaly egy másik szektor is maga mögé utasította az építőipart, az élelmiszergyártás az elmúlt évben a vendéglátás után a második legkockázatosabb szektorrá vált.

    A kényszertörlések száma 2015-ben 27 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési-eljárások száma az elmúlt években folyamatosan növekedett, 2014-ben még több mint 42 ezer ilyen eljárást kezdeményeztek, azonban 2015-ben alig haladta meg számuk a 31 ezret. Tavaly az év elejét és végét összehasonlítva havonta csökkenő trendet mutatott a kényszertörlési eljárások száma, csak szeptemberben mutatkozott eltérés a nyáron felhalmozódott ügyek számának megugrása miatt.

    A cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb kényszertörlés a nagykereskedelemben, a szálláshely-szolgáltatás területén és az adminisztratív tevékenységgel foglalkozó iparágban történt. Ezeken a területeken a bedőlési arány – felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya – is magas, azaz fizetésképtelenség által igen erősen sújtott iparágaknak számítanak.

    A végelszámolások száma is csökkent tavaly, bár csak minimális mértékben. 2015-ben és 2014-ben is valamivel kevesebb mint 8 ezer végelszámolás történt, ami a felszámolásokhoz hasonlóan alacsonyabb a 2008-as válság előtti szintnél is. Végelszámolások tekintetében is a 2012-es év volt a csúcs, amikor a végelszámolások száma jelentősen meg is haladta a felszámolásokért. Abban az évben közel 3 és félszer több végelszámolás indult, mint 2015-ben – közölte a Bisnode.

    A felmérés szerint a legkisebb bedőlési aránnyal rendelkezők listáján az első két helyen hosszabb ideje a privát egészségügyi ellátás és a privát oktatás áll. A gépipar és a vegyipar 2014-ben még kockázatosabb szektornak számított, 2015-ben azonban bekerültek a 10 legkisebb kockázatú iparág listájára.

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…