Főoldal Hírek Átólzéig Hogyan spórolhatunk a villanyszámlán?

Hogyan spórolhatunk a villanyszámlán?

17 perc átlagos olvasási idő
0
417
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egy igazán energia-hatékony kombinált hűtőszekrénnyel és mosógéppel évente akár több tízezer forint is megspórolható a rezsiszámlákon, de a készülékek tudatosabb használata szintén hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez. A március 6-i Energiatakarékossági Világnap alkalmából az LG szakértői gyűjtötték össze a legjobb tippeket, melyekkel környezettudatosabban használhatjuk háztartási készülékeinket, ráadásul pénzt is spórolhatunk.

Ha Magyarországon az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi 1,9 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása. 1 E mennyiség ötödét eredményezné a mosógép-matuzsálemek lecserélése, a fennmaradó részt pedig kb. fele-fele arányban hozná az elavult hűtők és fagyasztók kiváltása új készülékekkel.

A korszerűtlen háztartási nagygépek lecserélése nem csak környezetkímélő, de igencsak pénztárcabarát lépés is, hiszen a beruházás néhány év alatt megtérül még akkor is, ha épp nem elérhető a vásárláshoz állami támogatás.

Tévézzünk okosan

Ha most cseréljük le tévénket, válasszunk takarékos, legalább A+ besorolású készüléket. Tévénézéskor használjuk ki a beépített, energiatakarékosságot szolgáló funkciókat, vagyis a környezeti fénytől függő automatikus fényerő-szabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, zene- vagy rádióhallgatás esetén a képernyőkímélőt, illetve az időzített kikapcsolást. Ha ilyen funkciókkal nem rendelkezik a készülékünk, akkor sincs minden veszve, hiszen magunk is lejjebb vehetjük a fény- és hangerőt. Ha senki nem nézi épp a tévét, kapcsoljuk ki – ezt akár egy hosszabb reklámblokk idején vagy a meccsek szünetében is megtehetjük. Ha pedig igazán környezettudatosak akarunk lenni, akkor tévénézés után ne csak a távirányítóval kapcsoljuk le a készüléket, inkább használjunk kapcsolóval ellátott elosztót és annak segítségével áramtalanítsunk, hiszen így elkerülhetjük a készenléti, vagyis stand-by üzemmód energiafogyasztását.

Megéri lecserélni a régi hűtőt és mosógépet

A tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. „Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik” – hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői. Hasonló a helyzet a mosógépek esetében is. A mai átlagos, korszerű készülékek 7 kg-os töltet mosásához 220 mosási ciklust számolva évi 10-12 köbméter vizet használnak fel, míg a régebbi, csupán 4-5 kg-os kapacitású gépek kétszer ennyit is fogyaszthatnak. Az energiaszámla terén is jelentős a különbség, egy több mint tíz éves mosógép akár 2,5-szer több áramot is fogyaszthat, mint egy ma kapható, átlagos készülék. „Egy új mosógépet választva tehát – a használat gyakoriságától függően – a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, a víz- és csatornadíjon pedig (a helyi tarifától függően) hasonló összeget spórolhatunk meg évente” – húzták alá az LG szakértői.

Technikai varázsszavak a takarékosságért

A legkorszerűbb hűtők ún. lineáris inverter kompresszorral készülnek – ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, ráadásul ezek a típusok megbízhatóbb, tartósabb és halkabb működésre képesek. A mosógépek esetében szintén a hagyományos meghajtásnál tartósabb inverteres, ún. Direct Drive motorral ellátott készülékeket ajánlják a szakértők.

Ha fagyasztóval kombinált hűtőt szeretnénk, érdemes ún. Total No Frost rendszerű készüléket választanunk. Ezeknél a gépeknél ugyanis a normál hűtőtérben és a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, illetve a rendszeres leolvasztással sem kell bajlódnunk.
Ma már hazánkban is elérhetők az ún. DoorCooling technológiával ellátott alulfagyasztós hűtők. Ennek a speciális funkciónak köszönhetően az ajtó rekeszeiben tárolt italok és élelmiszerek is hamarabb hűlnek le.

Az ún. InstaView Door-in-Door ajtóval ellátott hűtők esetében pedig már ki sem kell nyitnunk a hűtő ajtaját ahhoz, hogy belássunk a polcokra, így hideglevegő-veszteség nélkül, azaz energiát spórolva ellenőrizhetjük, hogy a kedvenc, vagy gyakrabban használt élelmiszerek kellő mennyiségben állnak-e rendelkezésünkre.

A mosógépek esetében hasznos, időtakarékos funkció az ún. Turbowash™ megoldás, amely az első öblítésnél 120 másodpercen keresztül közvetlenül a ruhára permetezi a vizet, így növelve a hatásfokot. Segítségével csökkentheti a mosási időt, ráadásul azonos végeredmény mellett megtakarítunk vele energiát is, mint ha például kádas fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. A fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, ami a vízfelhasználás csökkentésében segít.

Tudatos használattal is tehetünk az energiatakarékosságért

Hogyan használjuk a tévét?

 • Rendszeresen portalanítsuk a készüléket, hogy az ne okozhasson hosszú távon túlmelegedést.
 • Ha elmegyünk otthonról, áramtalanítsuk a készüléket, azaz húzzuk ki a villásdugót vagy kapcsoljuk le az elosztót – így elkerülhetjük a készenléti, vagyis stand-by üzemmód energiafogyasztását.
 • Tévénézéskor sötétítsünk be, hogy elkerüljük a nagyobb fényerő okozta magasabb energiafogyasztást.

Hogyan használjuk a hűtőt?

 • A hűtő hátulján lévő kondenzátorrács és a fal között legalább 10 cm távolság legyen, és a rácsot félévente portalanítsuk.
 • A készülék legyen a tűzhelytől távol és ne érje direkt napsugárzás.
 • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó.
 • Ne hagyjuk eljegesedni a belső teret: a nem Total No Frost rendszerű készülékeket évente kétszer le kell olvasztani.
 • Ha már 1-2 napnál hosszabb vakációra indulunk, akkor állítsuk át a készüléket energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmódba.

Hogyan használjuk a mosógépet?

 • A mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, ezért az átlagos szennyezettségű ruhákat csak 30-40 fokon mossuk. A TurboWash™ funkcióval energiát és időt is spórolhatunk.
 • Érdemes a nagyobb kapacitású készülékek közül választani, mivel így egyszerre nagyobb adag szennyest tudunk tisztítani, a kevesebb mosási ciklus indítása miatt pedig kevesebb áramot fogunk használni, ráadásul a mosásra szánt időt is jelentősen csökkenthetjük. A súlyautomatikának köszönhetően kisebb adag ruhák is takarékosan moshatók a nagyobb kapacitású készülékekben.
 • Nem érdemes 1-2 ruha miatt elindítani a mosást, de az sem jó, ha túlzottan megtömjük a gépet, mert ennek a mosás és az öblítés hatékonysága látja kárát.
 • Ha szárítógépet is használunk, szárítás előtt minél nagyobb fordulaton centrifugáljuk ki a ruhákat – kivéve persze az igazán kényes darabokat.
 OPH/LG Kép: Pixabay


 • A csúnya zöldség is lehet finom

  Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupá…
 • Ütött a Föld Órája

  2017. március 25-én este egy órára ismét elsöt&eac…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…