Főoldal Hírek Csőposta Érezd Szombathelyt! Láss, hallj, tapints, ízlelj!

Érezd Szombathelyt! Láss, hallj, tapints, ízlelj!

72 perc átlagos olvasási idő
0
1,128
 ehaccp_topbanner3.jpg

2020. augusztus 19 -szeptember 20

A koronavírus járvány miatt Szombathely jól bevált fesztiváljait, eseményeit törölni kellett.  Idén – többek között – elmaradt a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a Szentivánéji vigasságok és elmarad   a Savaria Történelmi Karnevál is.

A szervezők a veszélyhelyzet feloldását követően nagyszabású minőségi programokkal készültek, azonban az augusztus 15-ét követő időszakra is fennálló 500 fő feletti korlátozás ismét újratervezésre kényszerítette őket.

Augusztus 19- szeptember 20 között több hetes programsorozatot indít el  a város, ami  a kulturális, turisztikai és művészeti  szervezetek összefogásával kínál  biztonságosan látogatható élményeket, megdolgoztatva érzékszerveinket: filmvetítéseket a szemnek, koncertélményeket a fülnek, gasztroprogramokat  az ízlelőbimbóknak és képzőművészeti,  kézműves  eseményeket a manuális dolgok kedvelőinek.  A kicsikre is gondolva, két hétvégén játszóház és bábszínházi előadás is várja a gyermekeket.

Az ingyenes  programsorozatot az Agora Szombathelyi Kulturális Központ, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Mesebolt Bábszínház közös gondolkodása, valamint Szombathely MJV Önkormányzata támogatása teszi lehetővé.

2020. Augusztus  19.    

18:00 óra           Agora-Savaria Filmszínház nagyterem

István, a király filmvetítés  –  2003 Csíksomlyó

magyar zenés film, 109 perc, 2003

Húsz évvel a magyarországi bemutató után, 2003. júliusában Erdélyben, Csíksomlyón is bemutatták Szörényi Levente és Bródy János, István, a király című rockoperáját, amelyet ott, a helyszínen több mint háromszázezer ember nézett meg.  997-ben meghal Géza fejedelem. A temetésen kiéleződnek a lappangó feszültségek, hiszen az ősi jog értelmében a fejedelmi család legidősebb férfitagja, Koppány az örökös. Géza azonban – halála előtt – megeskette a magyar főurakat, hogy a keresztény jogrend szerint fiát, Istvánt válasszák fejedelemnek. István és Koppány ellentéte testvérháborúval fenyeget, holott az országnak és népének békére lenne szüksége. Boldizsár Miklós Ezredforduló c. drámájából!

Helyfoglalás érkezési sorrendben

A  programra a belépés ingyenes

18:00 óra                        Csónakázótó Sziget

Dal a miénk akusztik  program keretében

Koncert a Savaria Szimfonikus Zenekarral

Vezényel: Thomas Kornél

Műsoron:

Beethoven:       István király – nyitány

Weiner:             Divertimento

Händel:              Részletek a “Vízi Zenéből”

Rossini:              A sevillai borbély – nyitány

Johann Strauss: Denevér – nyitány

                            Ferienreisen – gyorspolka

                            Déli rózsák – keringő

                            Ohne Sorgen – polka

                            Künstlerleben – keringő

                            Mennydörgés, villámlás – polka

                            Éljen a magyar – gyorspolka

Ültetett koncert,  korlátozott létszámú közönség számára

Helyfoglalás érkezési sorrendben

Kapunyitás:  18:30 órakor

A programra a belépés ingyenes

2020. Augusztus 21.  

21.30. Broadway Club Café terasza (Kőszegi u. Mozi Árkádsor)

Swing (12) – filmvetítés

magyar romantikus vígjáték , 117 perc

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele?

A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  Tel: 30- 826- 0926 , e-mail: info@kopula.hu

A foglalt helyeket a kezdés előtt, 19.40-ig tudjuk tartani.

A programra a belépés ingyenes

2020. Augusztus 24.     

16:30  Zsidó  udvar (Szombathely, Zrínyi I. u. 17.)

A Smalls és a Capito Gitárklub  koncertje

A SMALLS rock együttes a szombathelyi régió legfiatalabbjaiból álló s legfrissebben alakult zenei hullócsillaga, akik az idei nyáron a Csoportos Zeneoktatásért Egyesület erőforrásait használva szeretnék szösszenetnyi koncertjeikkel szórakoztatni az augusztusi éjszakába kilátogató közönségüket.  Az együttes tagjai hangszertudásukat a Várhelyi Zoltán vezette HANGÁR kibővített hangszerkurzusain szerezték, ahol az együttesben már nem csak gitárosok, basszus gitárosok és szájharmonikások, hanem dobosok, elektromos gitárosok és helyenként ukulelések is találhatók, hamisítatlan, fullos élő megszólalásban, a mai általános iskolások számára teljesen ismeretlen repertoárral!

A koncertekre kilátogatóknak tehát igazi kuriózum, akik az esemény elmúltával, akár kívánhatnak is valamit…

A programra a  belépés ingyenes

2020. Augusztus 25.

16.30 Broadway Club Café terasza (Kőszegi u. Mozi Árkádsor)

A Smalls (a régió legfiatalabb zenekara)  és a Capito Gitárklub  koncertje

Helyfoglalás érkezési sorrendben

A programra belépés ingyenes

19:00     AGORA Művelődési- és Sportház teraszudvara (9700 Szombathely Március 15. tér 5.)

Dal a miénk Akusztik koncert- Holdosi Attila – Ujvári Tímea koncertje

Holdosi Attila: “Közös zenei múltunk évekre tekint vissza, több formációban zenéltünk együtt meghívott vendégzenészként is. Talán az egyik legemlékezetesebb a Savaria Szimfonikus zenekar meghívása a Hollywood Classic műsorba. Ez a pont volt talán amikor megszületett a gondolat, hogy a jelenlegi műsornak nekilássunk. Repertoárunkban főként mélyérzelmű dalok szerepelnek a világ zeneirodalmából merítve. Ezeket a dalokat, ebben a formában ének-gitár csak ritkán hallhatóak. A dalok átiratában saját érzéseinket visszük bele, egyedi módon feldolgozva szólaltatjuk meg.”

A programra a belépés ingyenes.

2020. Augusztus 26.

16:30  Zsidó  udvar (Szombathely, Zrínyi I. u. 17.)

A Smalls (a régió legfiatalabb zenekara) és a Capito Gitárklub koncertje

A programra a belépés ingyenes

2020. Augusztus 27-28-29.

10:00- 18:00 Belső Uránia Udvar- Isis Galéria  előtt

Művész Csütörtök – Péntek- Szombat

Nyitott műterem-műhely mindenkinek! Kézműveskedj, formáld, érezd, tapintsd, akár csináld magad is, három napon át! Vidám, színes kavalkád művészek, kézművesek segítségével. Festmény, szobor, kerámia, fa, textil, papír kézműves technikák megismerése, portrérajzolás, érmeverés, nemezelés, síkbáb készítés. Vírust elűző maszkok karneválja

Stekovics Gáspár és S. Nagy Ildikó  “Szombathely, a 2000 éves város rézkarcának  lenyomata kérhető az arcmaszkokra, melyek tombola-szelvényként is funkcionálnak és este kisorsolásra kerülnek.

2020. Augusztus 27.

16.30    Szimfonia Kávézó

A Smalls (a régió legfiatalabb zenekara) és a Capito Gitárklub koncertje

Helyfoglalás érkezési sorrendben

A  programra belépés ingyenes

20:00    Broadway Club Café terasza (Kőszegi u. Mozi Árkádsor)

Gasztromozi – Bor, Mámor, Provance (12) – filmvetítés és borkóstoló az Istvándy Pincészet – Badacsony boraiból

amerikai-angol vígjáték, 118 perc, 2006

A bankár Max (Russell Crowe) élete gyökeresen megváltozik, amikor Provence-ba utazik, ahol kastélyt és szőlőbirtokot örökölt nagybácsijától (Albert Finney). Max maga sem tudja, mihez kezdjen, vegye át az irányítást, vagy értékesítse. Szinten minden percét lekötik emlékei és Fanny (Marion Cotillard), a közeli étterem elbűvölő tulajdonosnője. Azonban az álmodozásnak vége szakad, amikor felbukkan Christie (Abbie Cornish), a nagybácsi törvénytelen lánya. Azonban nem ez az egyetlen rejtély a nagybácsi és a birtok életében.

 20.00  órától borkóstoló

Ha Badacsonyból Káptalantóti irányába indulsz, jobb kéz felé az egyik leágazásnál egy út szélére letámasztott, piros bicajt találsz. Itt, a Tóti-hegy oldalában, a Hegymög dűlőn áll az Istvándy Pincészet. „Farm, ahol élünk”-hangulat, szürkemarhák és kergetőző kutyák közt kacskaringózik fel az út a pincéig, ahol a Balatonra néző teraszon élvezheted az Istvándy család borait, mangalicakolbászait vagy szőlőleveit. A hangulat tényleg Provance-ra emlékeztet, a borok pedig ugyanúgy a vulkanikus eredetű talajtól kapják zamatukat, mint a  filmben. Kóstoljunk egy kis magyar Provance-t!

21.00 órától filmvetítés

A filmvetítés ingyenes, de a borkóstoló ára   2.500 Ft/ fő, ami  elővételben, vagy a helyszínen fizetendő

A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  Tel: 30- 826- 0926 , e-mail: info@kopula.hu   A foglalt helyeket a kezdés előtt, 19.40-ig tudjuk tartani.

2020. augusztus 28.

16:30  Zsidó  udvar (Szombathely, Zrínyi I. u. 17.)

A Smalls (a régió legfiatalabb zenekara) és a Capito Gitárklub koncertje

A programra a belépés ingyenes

2020. augusztus 29.

21:30 Broadway Club Café terasza (Kőszegi u. Mozi Árkádsor)

Rocketman (16)- filmvetítés

angol életrajzi dráma, fantasy, 121 perc, 2019

A ROCKETMAN egy nagyszabású zenés fantázia Elton John áttörést hozó éveinek hihetetlen emberi történetéről. A film azt a fantasztikus átalakulást követi nyomon, ahogyan a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból világszerte ismert szupersztár lesz Elton John néven. Az inspiráló történet – mely Elton legkedveltebb dalaira van felfűzve, a főszereplő Taron Egerton előadásában – nyomon követi a kisvárosi srácot azon az úton, melynek során a popkultúra egyik legikonikusabb figurájává nőtte ki magát.

A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  Tel: 30- 826- 0926 , e-mail: info@kopula.hu   A foglalt helyeket a kezdés előtt, 19.40-ig tudjuk tartani.

A  programra a belépés ingyenes

2020. Augusztus 30.

19:00  Történelmi Témapark

NIKA  koncert

Veres Mónika „Nika” gyerekkora óta hazánk egyik legkülönlegesebb és legkiemelkedőbb női hangja. Idén ünnepli 22 éves fennállását a zenei pályán. Életpályája során több szakmai elismeréssel díjazták előadói munkáját. 2000-ben szakmai zsűritől az év felfedezettje kategóriában eMeRTon díjat kapott, majd 2011-ben Fonogram díjat is. Nika Magyarország egyik legnívósabb könnyűzenei, felsőfokú intézményében képezte tovább hangját. 2012-ben The Voice című tehetségkutató műsor legjobb női hangja lett, majd ezt követően a DAL című műsor döntőjéig jutott. 2013-tól több ismert televíziós, zenés műsor szereplője volt pl Sztárban Sztár, Nagy Duett. 2015-től „Lélegzem” című dalát kiemelten sugározták a rádiók. Musicalben elsőként az 56 csepp vér előadásban kapott főszerepet. 2020 egyik legnagyobb „We Will Rock You” musical darab főszereplője.

A programra a belépés ingyenes.

A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  94/317- 269 e-mail: szombathely@tourinform.hu

2020. szeptember 1.

19:00     AGORA Művelődési- és Sportház teraszudvara (9700 Szombathely Március 15. tér 5.)

Dal a miénk Akusztik koncert- Gyárfás István Trió

Gyárfás István (Gyafi) több, mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, amely azóta is folyamatosan működik.

Korábban öt lemezük jelent meg (Live at the Jazz Café, Midnight in Pest, Tale, Nairobi Romance és Old Amsterdam), olyan szólisták közreműködésével, mint Deseő Csaba, Fábián Juli, Fekete István, Regős István, Szalóky Béla, Tűzkő Csaba, Winand Gábor vagy az amerikai szaxofonos, Big Red Ron. Legújabb lemezük ismerős rajzfilmzenéket dolgoz fel “Cartoon Jazz” címmel, melyet vendégszólistákkal kiegészülve, kirobbanó sikerrel mutattak be a MÜPÁ-ban.

Számos magyar és külföldi fesztiválon szerepeltek nagy sikerrel, bejárták szinte egész Európát, többször turnéztak Kenyában és Indonéziában is.

Olyan külföldi szólistákkal játszottak együtt, mint Joe Murányi, Carol Cass, Sidney Ellis, Agostino DiGiorgio, Tommy Vig, Bosko Petrovic, Eldad Tarmu, Kim Hutchcroft vagy Herbie Mann.

2013-ban Gyárfás Istvánt választották az év gitárosának a jazzma.hu, a legrangosabb magyar jazz-szaklap olvasói, majd 2014-ben és 2015-ben ugyanott a kritikusok szavazásának győztese lett. 2016-ban és 2017-ben a kritikusok, az olvasók és a jazz-muzsikusok egyaránt őt választották az év gitárosának, 2018-ban ismét a kritikusok díját nyerte el, majd 2019-ben a kritikusok, a szervezők és a jazz-muzsikusok egyaránt neki ítélték az “év gitárosa” címet.

Munkásságáért 2015-ben a legrangosabb szakmai életmű-díjjal, a Szabó Gábor díjjal tüntették ki.

A trió tagjai:

 Gyárfás István – gitár

Oláh Zoltán – bőgő

Cseh Balázs – dob

 A programra a belépés ingyenes! Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg.

2020. Szeptember 3.

10:00- 18:00 Belső Uránia Udvar- Isis Galéria  előtt

Művész csütörtök

Nyitott műterem-műhely mindenkinek! fókuszban a festők és a festészet

20:00    Broadway Club Café terasza

Gasztromozi – Folyékony arany (0)- filmvetítés és borkóstoló a HOLDVÖLGY  BIRTOK  (Tokaj-Mád) boraiból

magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2019

A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál, – a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”. Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? Történet álmokról, világmegváltó tervekről és a tokaji bortermelők megszállott küzdelméről.

20.00  órától borkóstoló

60 perces „vezetett” 5 tételes borkóstoló

A HOLDVÖLGY BIRTOK a világhírű Tokaji borvidék szívében, Magyarországon, Európa mértani közepétől néhány kilométerre, Mádon található. A Mádi-medence talajtanilag, éghajlatilag, makro- és mikroklímáját illetően is különleges helyet foglal el a borászat világában.

A Holdvölgy 27 hektáron gazdálkodik birtokunk Tokaj-Hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 23 parcelláján terül el. Az érlelő pince összesen 1,8 km hosszú járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere, amelynek egyes részeit már a XV. században elkezdték megépíteni.

A vetítéshez kapcsoló 5 tételes kóstolón megmutathatjuk borainkon keresztül azt az egyediséget, amit Tokaj, azon belül Mád tud nyújtani a világ számára.

21.00 órától filmvetítés

A filmvetítés ingyenes, de a borkóstoló ára   3.500.Ft / fő, ami  elővételben, vagy a helyszínen fizetendő

A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  Tel: 30- 826- 0926 , e-mail: info@kopula.hu

A foglalt helyeket a kezdés előtt, 19.40-ig tudjuk tartani.

2020. Szeptember 5.

16:00  Csónakázótó sziget

A Smalls (a régió legfiatalabb zenekara) és a Capito Gitárklub koncertje

A Capito Gitárklub 1997. óta fontos szerepet tölt be Vas megye kultúrális és szociális életében, hiszen a gitárklub tagjai azok a harmad évesnél idősebb gitáros – iskolások, család anyák, idősek vagy akár nyugdíjasok, akik hangszertanulmányaikat a Várhelyi Zoltán vezette HANGÁR gitár kurzusain kezdték eleget téve annak a kodályi gondolatnak, hogy “a zene mindenkié”.

Amíg nem létezett Magyarország leghalgatottabb rádiója, addig minden koncertjük a Magyar Dal ünnepe volt, mióta létezik ilyen – olyan mintha a rádió szólna csak reklámok nélkül! Arról nem is beszélve, hogy egy tapasztalt fül számára hihetetlen kielégülés – ezért kár lenne kihagyni!

A SMALLS rock együttes a szombathelyi régió legfiatalabbjaiból álló s legfrissebben alakult zenei hullócsillaga, akik az idei nyáron a Csoportos Zeneoktatásért Egyesület erőforrásait használva szeretnék szösszenetnyi koncertjeikkel szórakoztatni az augusztusi éjszakába kilátogató közönségüket.  Az együttes tagjai hangszertudásukat a Várhelyi Zoltán vezette HANGÁR kibővített hangszerkurzusain szerezték, ahol az együttesben már nem csak gitárosok, basszus gitárosok és szájharmonikások, hanem dobosok, elektromos gitárosok és helyenként ukulelések is találhatók, hamisítatlan, fullos élő megszólalásban, a mai általános iskolások számára teljesen ismeretlen repertoárral!

A koncertekre kilátogatóknak tehát igazi kuriózum, akik az esemény elmúltával, akár kívánhatnak is valamit….

A programra a belépés ingyenes

19:00  Csónakázótó sziget

Kellene Kis kert zenekar koncertje

A zenekar 2014-ben duóként indult, a hegedű és a cajon (akusztikus ütőhangszer) találkozásával. 2017-re a csapat négytagúvá bővült, s ekkor alakult ki az a sajátos hangzásvilág, amelyben a különböző zenei ötletek, gondolatok megszólalnak. Egyedi stílusuk az ún. fok-funk, ami a  balkáni népzene és a funky találkozása.

Tagok: Horváth Dániel – hegedű, brácsa, mandolin, Kulhay András – gitár, Mészáros Szabolcs – ütőhangszerek, Nagy Olivér – basszusgitár

A programra a belépés ingyenes

2020. Szeptember 06.

10:00- 13.00  Gyermeksziget – AGORA Művelődési- és Sportház teraszudvara (9700 Szombathely Március 15. tér 5.)

Hetedhét ország vándorai  – Világjáró játék kalandvágyó gyermekek számára

Hét ország, hét helyszín, hét próba vár a tarisznyás vándorokra. Hajózhatnak a La Manche-csatornán, tovább építhetik a kínai Nagy Falat, labirintusban lelhetnek a fáraók kincsére. Útba eshet még a kenguruk földje, a hagymakupolák birodalma és az olaszok csizmaszára is. Végigjátszva a földrészeket, hazatérve a sorompót átlépve megkapják a világjárók jutalmát.

Közben:

10:00 órától  Smalls koncert – a régió legfiatalabb rockbandája

11:00 órától  Batu-tá Kalandjai- Vitéz László és barátai sorozat- a Mesebolt Bábszínház előadása

Ismeritek-e Vitéz Lászlót? Hát persze, hogy igen! Ki ne ismerné őt? Azt tudjátok-e, hogy van a Távoli Afrikában egy unokatestvére, akit úgy hívnak, Batu-tá. Sok mindenben hasonlítanak egymásra. A legfontosabban is, hogy jöhetnek paradicsompofájú ördögök, lisztesképű szellemek, ők nem ijednek meg egyiktől sem. Abban is hasonlítanak, hogy Batu-tát is a nagymamucikája indította útra, hogy keressen munkát, álljon végre saját lábára. Így hát elindul ez a piros sipkás fickó szerencsét próbálni messze vidékekre, ahol izgalmas kalandok várják…

Tervező: Majoros Gyula

Zene: Kiss Dávid

Író-rendező: Kovács Géza

Játssza: Kőmíves Csongor

A programra a belépés ingyenes

19:00 Csónakázótó- sziget

A Nyughatatlan zenekar koncertje

A Nyughatatlan az 50-es évekbeli rock&roll egyik hazai népszerűsítője, valamint Johnny Cash zenéjének és színpadi örökségének magyar tolmácsa. A zenekar nevét a Johnny Cash életéről készült játékfilm ihlette. Tíz év alatt öt lemezt adtak ki, a 2016-os albumok aranylemez lett, valamint felkerültek a TRD osztrák kiadó Rock & Roll válogatás lemezére. 2010 óta több mint 500 koncertet adtak itthon és külföldön. A saját dalaikban érződik a Rock & Roll szeretete és minden ritmus jegyben megtalálható a Johnny Cash iránti rajongás is.

Ültetés nélküli  koncert,  korlátozott létszámú közönség számára

Helyfoglalás érkezési sorrendben

Kapunyitás:  18:30 órakor

A programra a belépés ingyenes

2020. szeptember 8.

18.30 AGORA Művelődési- és Sportház teraszudvara (9700 Szombathely Március 15. tér 5.)

Energy Dance Team táncbemutatója

A táncegyüttes hip-hop és modern tánc oktatásával foglalkozik, 5 éves kortól a felnőtt-korig, hobbi táncostól a versenyzőig. Rengeteg hazai és nemzetközi verseny díjazottjai. Ha valaki szeretne egy jó csapathoz tartozni, szeretettel várja soraiba az Energy Dance Team!

19.00 AGORA Művelődési- és Sportház teraszudvara (9700 Szombathely Március 15. tér 5.)

Tóth Dániel- A dal a miénk akusztik

Tóth Dániel énekes, zenész. 2011-ben Szombathely hangja volt, azóta számos sikeres koncertet tudhat maga mögött jazz-zenekarokkal és fúvószenekarokkal, mint énekes. 2015-ben elnyerte az Egri Bárzenész Találkozó fődíját, a Trilla-díjat. 2016-ban a Savaria Szimfonikus Zenekar “Hollywood Classics” koncertsorozatának szólistája volt Veres Mónika “Nika” társaságában. Különféle zenekarok szólóénekese külföldön és belföldön egyaránt. Duettezett többek között Détár Enikővel, Soltész Rezsővel és Farkas Gábor Gábriellel. Jelenleg Bécsben tanul, zeneművészeti egyetemen. YouTube-csatornáját, ahová feldolgozásokat és saját szerzeményeket tölt fel, már közel 17000 ember követi.

 A programra a belépés ingyenes

2020. Szeptember 10.

10:00- 18:00 Belső Uránia Udvar- Isis Galéria  előtt

Művész csütörtök – Nyitott műterem-műhely mindenkinek!

Fókuszban a kerámia és a keramikusok

 2020. szeptember 11.

20:00    Broadway Club Café terasza

Gasztromozi – Csokoládé – filmvetítés és csokoládékóstoló a Laura Csokoládé Műhely termékeiből

angol-amerikai romantikus vígjáték , 121 perc, 2000

A Csokoládé vidám mese arról, mennyire meg tud változtatni bennünket, ha megízleljük az élet örömeit. Egy titokzatos csokoládébolt megnyitása valóságos háborút robbant ki a francia kisvárosban, ahol az elfojtott vágyak és a félelem szenvedélyes csatába kezdenek az érzékek felszabadító és ellenállhatatlan erejével. Lansquenet-ben ugyanis úgy tűnik, mintha száz éve semmi sem változott volna. Az üdítő fuvallatot Vianne Rocher érkezése hozza meg: a lányával céltalanul utazgató asszony csokoládéboltot nyit a faluban, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek (önmaguk előtt is) rejtett vágyait. Vianne-nek mágikus képessége van arra, hogy minden vásárlója számára kiválassza a személyre szóló finomságot, és egyesek csakhamar teljesen át is adják magukat érzékeik csábításának. Mások viszont, mint Reynaud grófja, a nemesség helyi dísze, elszánt ellenségévé válnak. Reynaud meggyőződéssel vallja, hogy Vianne csokoládékülönlegességei erkölcsi romlásba taszítják a várost. Szembenállásuk meg is osztja a kisváros lakóit azokra, akik a régi rend biztonságát kívánják megőrizni, és azokra, akik végre élvezni akarják a szabadság újonnan felfedezett érzését.

20.00  órától csokoládékóstoló

A Laura Csokoládé Műhely egy kis kézműves csokoládé manufaktúra Szombathely mellett, Sében, nagy szívvel és nagy csokoládé választékkal, melyben többéves külföldi és belföldi tapasztalattal készülnek legkiválóbb belga és francia alapanyagokból bonbonok és táblás csokik.  Hagymásy Laura, a Csokoládé Műhely tulajdonosa  Ausztriában kezdett el csokoládéval foglalkozni egy családi, kézműves manufaktúrában, miközben épp cukrász tanulmányait folytatta. Vizsgái után itthon a Szamosnál dolgozott  cukrászként, majd a Szamos Csokoládé Iskolában csokoládé, sütemény kurzusokat és csapatépítéseket tartott angolul, magyarul, norvégul, ritkán németül. Eközben több kurzust is elvégzett a Csokoládé Akadémián. Legutoljára pedig a Lady Lavender Csokiműhelyben dolgozott, akivel a mai napig közösen tart  csapatépítéseket országszerte.

20.30 órától filmvetítés

A filmvetítés ingyenes, de a kóstoló ára   1500 fT / fő, ami  elővételben, vagy a helyszínen fizetendő

A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  Tel: 30- 826- 0926, e-mail: info@kopula.hu   A foglalt helyeket a kezdés előtt, 19.40-ig tudjuk tartani

2020. szeptember 12.

10:00- 13.00  Gyermeksziget – AGORA Művelődési- és Sportház teraszudvara (9700 Szombathely Március 15. tér 5.)

Tűzokádó játszóház – Interaktív játék bátor királyfiak és harcias királylányok számára

Az Óperenciás-tengeren túl, a Tűzokádó sárkány birodalmában mesebeli út vár hőseinkre, melyen végighaladva hét „sárkányos” próbát kell kiállniuk. A játékban szükség van harcosok gyorsaságára és csavaros eszére, hisz cél a sárkány megszelídítése.  Legyél te is sárkányszelídítő, kalandra fel!

Közben: 11:00  órától Josef Čapek: Történetek a Kutyusról meg a Cicusról- a Mesebolt Bábszínház előadása

Kutya-macska barátság, mondják a marakodó emberekre. Nem úgy a mi Kutyusunk és Cicusunk. Ők igazi jó barátok, bár ez néha nagyon sok bajjal jár két ilyen különböző természetű állatkánál. Az előadás során bele pillantunk életükbe: A költözés utáni takarítás gondjaiba, amikor Cicus hiába keresi a surulókefét, Kutyus meg jóféle sajtnak nézi a szappant és meg is kóstolja. Megtudjuk milyen a kutyanyelv és a macskanyelv. Kedvenceink hogyan sütnek mindenízű tortát, amikor egy napon ünneplik Cicus születésnapját és Kutyus névnapját. Hogyan nevelik fel az erdőben talált babát? Végül milyen színházi előadást rendeznek a gyerekeknek? Bábjátékunk Josef Čapek Történetek a Kutyusról meg a Cicusról c. mesefüzérének legbájosabb és egyben legtanulságosabb epizódjait eleveníti meg.

Bábszínpadra alkalmazta: Szász Ilona

tervező: Trifusz Péter

zeneszerző: Kiss Dávid

rendező: Kovács Géza

szereplők: Császár Erika, Kosznovszky Márton

zenei közreműködő: Kiss Dávid

A programra a belépés ingyenes

2020. szeptember 13.

18:00 Csónakázótó sziget

Ataru Taiko koncert

Az ATARU TAIKO ütőegyüttes 2006-ban alakult, azonban a zenekar tagjai már az ezt megelőző több éves időszakban is sokat szerepeltek együtt és egyénileg is, kipróbálva magukat különböző zenei műfajokban, míg végül ráleltek a taiko-ra, mint csoportos dobstílusra. Az azóta eltelt években megközelítőleg 400 koncertet adott a zenekar, fellépések kivétel nélkül nagy sikert arattak, köszönhetően elsősorban annak, hogy a formáció időről-időre látványos és változatos koreográfiai elemekkel tarkított, lendületes előadásmódjáról és dinamizmusáról híres dobszínházat tárt a közönség elé. Az együttes koncertjei kortól függetlenül kínálnak remek kikapcsolódási lehetőséget az igényes szórakozásra vágyók körében.

Ültetés nélküli  koncert,  korlátozott létszámú közönség számára

Helyfoglalás érkezési sorrendben

Kapunyitás:  18:30 órakor

A programra a belépés ingyenes

 2020. szeptember 15. kedd

19.00 AGORA Művelődési- és Sportház (9700 Szombathely Március 15. tér 5.)

Manoya – Dal a miénk akusztik

A Manoya név mögött Hodosi Enikő dalszerző-énekesnő gitáron vagy zongorán komponált, többnyire mélyreszántó, balladisztikus, összetett üzenetű alternatív popdalai sorakoznak. Enikő 2003 óta aktív tagja a magyar könnyűzenei életnek. 15 évig volt a Neo egyik dalszerző-énekes-frontembere, majd 2012-ben egy egészen sajátos hangvételű szólólemezzel indult el önálló utakon, akkor Lázár Tibor (Occam, Zagar) produceri segítségével. Ennek eredménye lett egy Fonogram-díj a “Hundred Arms” című debütáló albumért, rádiós játszások, teltházas lemezbemutató, filmzenei felkérések, itthoni és külföldi koncertmeghívások, ill. számos emlékezetes kollaboráció. 2017-ben jött ki Manoya második nagylemeze az akkori, 6 tagú zenekarával közös munka eredményeként, “Against All Odds & Against None” címmel,

Ez alkalommal Manoyát az ismert és igen elismert Éles Gábor gitárművész, tanár, zenész kíséri, aki szintén egy 2 lemezes dalszerző-énekes, valamint a blues, a jazz és klasszikus műfajban egyaránt neves gitárművész és tanár is egyben. Gábor egyedi gitárkísérete és már-már filozofikus hozzáállása teljesen új dimenziót nyitott a régi és új Manoya dalok előtt. Érettség, szabadság és sallangmentes, életszerű zenei ízek jellemzik kettejük repertoárját.

A programra a belépés ingyenes! Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg.

 2020. szeptember 17.

10:00- 18:00 Belső Uránia Udvar- Isis Galéria  előtt

Művész csütörtök – Nyitott műterem-műhely mindenkinek!

Fókuszban a tűzzománc és az üveg

20:00    Broadway Club Café terasza

Gasztromozi – Julie & Julia – Két nő, egy recept

 amerikai filmdráma, 123 perc, 2009

Julie, a harmincas írónő alkotói válságban szenved. Elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található, és internetes blogban számol be az ezzel kapcsolatos élményeiről. Julia Child élete is megelevenedik, aki a második világháború után Párizsba költözik külszolgálatot teljesítő férjével. Az asszony elfoglaltságot keres és talál is magának. Érdeklődése a francia konyhaművészet felé fordul, felfedezvén, hogy az evés a társadalmi érintkezés egyik formája, és a hozzávaló ételt művészi módon is el lehet készíteni. Julie Powell regényéből.

A programra a belépés ingyenes. A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  Tel: 30- 826- 0926 , e-mail: info@kopula.hu  A foglalt helyeket a kezdés előtt, 19.40-ig tudjuk tartani.

2020. szeptember 18.

19:00  Történelmi Témapark

Slágerszimfónia – Pejtsik Péter szimfonikus hangszerelői estje

Pejtsik Péter zeneszerzői és előadói munkássága mellett huszonöt esztendeje foglalkozik szimfonikus hangszereléssel. Ez idő alatt olyan zenészek dalaiból készített szimfonikus átiratokat, mint Ákos, Balázs Fecó és a Korál, a Bon-Bon együttes, a Crystal és Kasza Tibor, Szörényi Levente és az Illés együttes, Cserháti Zsuzsa és Horváth Charlie, Koncz Zsuzsa, Havasi Balázs, Kispál és a Borz, Köteles Leander vagy a Wellhello együttes, hogy csak a hazai művészek közül említsünk néhányat.

Ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak – szól a klasszikus tanács, és Pejtsik gyakran meg is fogadja: a szimfonikus zenekarra a szimfonikus zenekar nyelvén, gesztusaival ír, sőt átdolgozásai gyakorta komolyzenei eszközökkel, klasszicizálva járják körül, tálalják az eredeti témákat. Az est során Pejtsik Péter e harmadfél évtized elsősorban magyar vonatkozású munkáiból válogat – a karmesteri pulpitusról a műveket rövid keletkezéstörténetekkel, anekdotákkal, a partitúrákba rejtett kompozíciós csemegékkel, érdekességekkel fűszerezve. Vendégei az eredeti változatok szerzői, előadói.

közreműködik: Szolnoki Péter és Török Tamás / Bon-Bon /, Köteles Leander

A programra a belépés ingyenes.

A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  94/317- 269 e-mail: szombathely@tourinform.hu

2020. szeptember 20.

19:00  Történelmi Témapark

ISIS Big Band koncertje

A szombathelyi Isis Big Band 1995 nyarán alakult fiatal, zenekari jazz, swing zene iránt érdeklődő, zömmel amatőr zenészekből, akik a helyi zeneiskola fúvószenekarának voltak tagjai. 1997 óta a zenekar egyesületként működik. 

Az együttes nevének eredetére vonatkozó általánosan elfogadott elmélet nincsen, mindenesetre nem elhanyagolható körülmény az, hogy szombathelyi együttesről van szó, ráadásul az alapítók a fúvószenekari próbák előtt, alatt, esetleg után számtalanszor pillanthattak rá a próbaterem ablakaiból az utca túloldalán lévő római kori Iseum, azaz az Isis szentély romjaira. Minthogy Isis a többek közt varázslás istennője is volt, így a semmiből létrejövő, mintegy varázsütésre megszülető „nagy együttes” talán joggal vonzódik az antik hölgyhöz.

A szombathelyi Isis Big Band az elmúlt másfél évtizedben helyi és országos fesztiválok és rendezvények rendszeres résztvevőjévé vált.

A programra a belépés ingyenes.

A korlátozott befogadóképesség miatt előzetes helyfoglalás szükséges:  94/317- 269 e-mail: szombathely@tourinform.hu

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
  • Több száz program az idei Szent István-napon

    Húsznál is több helyszínen több száz program várja az érdeklődőket az államalapítás ünnepe…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…