Főoldal Hírek Átólzéig Halfogyasztást népszerűsítő kampány indul

Halfogyasztást népszerűsítő kampány indul

3 perc átlagos olvasási idő
0
1,145
 ehaccp_topbanner3.jpg

Halfogyasztást népszerűsítő kampány indul

 

A magyarok átlagosan négy kiló halat fogyasztanak évente. Ez az uniós átlag egyötöde. Ennek növelése végett kampányba kezd a Földművelési Minisztérium. Elsősorban a balatoni halat népszerűsítik. A tervek szerint minden nagyobb üzletben lesz halpult, és a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapnak majd a halas ételek – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.
Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt mondta: minden évben indítanak kampányt a halfogyasztás népszerűsítéséért, idén is felhasználnak minden médiafelületet karácsony előtt.
Megjegyezte: idén visszaesett a fogyasztás a hazai akvakultúrák halait tekintve. Főképp pontyból vettek kevesebbet. A fogyasztói igény elfordult a feldolgozott hal irányába, és erre különösen az úgynevezett intenzív rendszerekben tenyésztett halak alkalmasak. Példaként említette az afrikai harcsát. 
 
A frissen elkészített hal, a halászlé azonban nélkülözhetetlen a karácsonyi asztalról. Ráadásul a hal nagyon egészséges étel – tette hozzá.
Azt, hogy a magyar halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban viszonylag csekély, azzal magyarázta: Magyarországon ennek nincs igazán hagyománya, ráadásul nincs tengerünk sem, ahonnan friss tengeri halhoz juthatnánk.
A Balatonon egy éve nincs halászat, csak horgászat. Tavaly 620 tonna volt a bejegyzett fogás, melyet a horgászok vettek ki a tóból. Az 1930-40-es években ezzel szemben 1700 tonna volt a halászok kiemelte mennyiség – vetette össze.

hirado.hu/M1 (Ma reggel)/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…